poszukiwacz złota Posted October 23, 2016 Report Share Posted October 23, 2016 Dzień dobry poszukuję nowego pióra z złotą stalówką do około 500 zł. Proszę o propozycje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
egzo18 Posted October 23, 2016 Report Share Posted October 23, 2016 Platinum century, pilot capless może się udać jeśli się podoba. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MBRafał Posted October 23, 2016 Report Share Posted October 23, 2016 Platinum century, pilot capless może się udać jeśli się podoba. Tak, ale sprowadzone z Japonii. W Polsce nie ma szans na kupno nowego przy takim budżecie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
egzo18 Posted October 23, 2016 Report Share Posted October 23, 2016 To prawda. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
refal Posted October 23, 2016 Report Share Posted October 23, 2016 Platinum vicoh, chyba najtańsze nowe pióro ze zlatką do zdobycia na polskim rynku. Ew. Lamy Safari + złota stalówka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konis Posted October 23, 2016 Report Share Posted October 23, 2016 (edited) Ale wymyślacie. A tu, to pies? http://www.piorawieczneforum.pl/index.php?/topic/9669-kilka-pi%C3%B3r-na-sprzeda%C5%BC-montblanc-pelikan-pilot-diplomat/#entry151595 Albo Pilot, albo Montblanc - w zasięgu ręki. Ja na miejscu @poszukiwacza złota brałbym zielonego Montblanca. Nie wywalał bym kasy na "nowe" pióro, skoro są w takim stanie do wzięcia używane. zdrówka Edited October 23, 2016 by konis Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
egzo18 Posted October 23, 2016 Report Share Posted October 23, 2016 Piękne zielone mb Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
poszukiwacz złota Posted October 23, 2016 Author Report Share Posted October 23, 2016 Ale wymyślacie. A tu, to pies? http://www.piorawieczneforum.pl/index.php?/topic/9669-kilka-pi%C3%B3r-na-sprzeda%C5%BC-montblanc-pelikan-pilot-diplomat/#entry151595 Albo Pilot, albo Montblanc - w zasięgu ręki. Ja na miejscu @poszukiwacza złota brałbym zielonego Montblanca. Nie wywalał bym kasy na "nowe" pióro, skoro są w takim stanie do wzięcia używane. zdrówka Dziękuje serdecznie za odpowiedź i poradę.(Z góry mówię w temacie piór jestem zielony niczym to pióro Montblanc) Tylko mam jeszcze 2 pytanka. Po pierwsze słyszałem kiedyś że stalówką powinna pisać tylko jedna osoba bo stalówka się dopasowuje do użytkownika a gdy pisze nią inna osoba to się niszczy czy jest to mit czy fakt? Nie chciałbym być uznanym za osobę która wybrzydza ale boję wyróżniać za pomocą takiego zielonego pióra. Wiem że w ogłoszeniu są inne pióra ale od zawsze marzyłem o piórze Montblanc do tej pory nie wiedząc że można je dostać za taką cenę. Drugie pytanie ile mniej trzeba by czekać na jakieś mniej wyróżniające się pióro Montblanc np. w kolorze czarnym? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konis Posted October 23, 2016 Report Share Posted October 23, 2016 Teorię, że piórem może pisać tylko jedna osoba można między bajki włożyć. Stalówki mają irydowe końcówki i aby zmienił się ich kształt, to trzeba by było pisać na papierze ściernym. Na normalnym papierze nie ma na to szans. Jak chcesz czarnego Montblanca, to odbierz PW. zdrówka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
poszukiwacz złota Posted October 23, 2016 Author Report Share Posted October 23, 2016 Teorię, że piórem może pisać tylko jedna osoba można między bajki włożyć. Stalówki mają irydowe końcówki i aby zmienił się ich kształt, to trzeba by było pisać na papierze ściernym. Na normalnym papierze nie ma na to szans. Jak chcesz czarnego Montblanca, to odbierz PW. zdrówka Dziękuje za odpowiedź ponownie.Przepraszam za swą niewiedze czym jest to PW? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aventador13 Posted October 23, 2016 Report Share Posted October 23, 2016 Dziękuje za odpowiedź ponownie.Przepraszam za swą niewiedze czym jest to PW?Prywatna wiadomość. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konis Posted October 23, 2016 Report Share Posted October 23, 2016 PW - prywatna wiadomość. Na górze ekranu po prawej stronie jest ikonka koperty. Jak coś się przy niej wyświetli na czerwono, to znaczy, że dostałeś wiadomość. Trzeba na nią kliknąć. zdrówka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Renia239 Posted October 23, 2016 Report Share Posted October 23, 2016 Ja mogę dodać Parkera Duofolda Demi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ksm Posted October 24, 2016 Report Share Posted October 24, 2016 Teoria o pisaniu piórem przez wyłącznie jedną osobę pochodzi z naprawdę zamierzchłych czasów. Nim współczesny konsumpcjonizm sprawił, że osoby piszące piórem nazywamy pióromaniakami i zazwyczaj takie osoby mają “rotację” piór, to jedna osoba miała zwykle jedno pióro i w pracy biurowej mogła nim pisać po kilka godzin dziennie. Po kilkunastu latach użytkowania na stalówce wycierała się “stopka”, która przy trzymaniu pióra pod pewnym kątem zależnym od osoby pozwalała by pióro “ślizgało” się po papierze. Postęp w materiałoznastwie przekładał się nawet w latach 1960tych na wytwarzanie piór. Trudnościeralne końcówki stały się częścią nawet tanich piór szkolnych. Dziś stopka na stalówce rzadko jest rezultatem lat pisania, a zwykle jest wynikiem użycia bardzo drobno ziarnistego papieru przez niedoświadczonego adepta sztuki szlifowania stalówek. Obecnie teorii o używaniu pióra przez wyłącznie jedną osobę używamy głównie aby zniechęcić ciężkorękich długopisowych barbarzyńców do sięgania po nasze semi-fleksy i inne “miękko-stalówkowe” pióra. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Anabelka Posted October 24, 2016 Report Share Posted October 24, 2016 Teoria o pisaniu piórem przez wyłącznie jedną osobę pochodzi z naprawdę zamierzchłych czasów. Niemniej ta teoria jest ciągle żywa w narodzie. U mnie w pracy bardzo dużo osób pisze piórami, a mimo to nagminnie słyszę słowa, że pióra się nie pożycza, choćby nawet do podpisania na liście obecności Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
VojtasK Posted October 24, 2016 Report Share Posted October 24, 2016 A może lepiej nie pożyczać, zwłaszcza komuś nieobytemu ze stalówką, bo z niej pędzel zrobi zbyt mocno naciskając. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piorawieczne7 Posted October 25, 2016 Report Share Posted October 25, 2016 Dzień dobry poszukuję nowego pióra z złotą stalówką do około 500 zł. Proszę o propozycje. Czy ma być 14k stalówka czy pozłacana? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piorawieczne7 Posted October 25, 2016 Report Share Posted October 25, 2016 Ja mogę dodać Parkera Duofolda Demi. Chyba używany Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aventador13 Posted October 25, 2016 Report Share Posted October 25, 2016 Czy ma być 14k stalówka czy pozłacana? Złota = wykonana ze złota. Stalówki są wykonane nie tylko ze złota 14K. Poza tym po przykładach widać chyba, że nie chodzi o pozłacane stalówki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ksm Posted October 25, 2016 Report Share Posted October 25, 2016 (edited) W tej kwocie możesz mieć dwa Hero 100, to pióro ma bardzo twardą złotą stalówkę. Mam jeden egzemplarz i często wracam do tego pióra bo pisze się nim wspaniale. Nieco drożej kupiłem pióro z lat 60tych, ze złotą semi-fleksową stalówką EF. Bardzo dobrze mi się go używało, ale oddałem je żonie. Do współczesnych europejskich złotych stalówek nie miałem szczęścia. Moje dwa najdroższe piórowe zakupy były wtopieniem pieniędzy. Gdy będę miał czas, to napiszę o moich doświadczeniach z Pelikanem i Aurorą. Edited October 25, 2016 by ksm Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Renia239 Posted October 25, 2016 Report Share Posted October 25, 2016 (edited) Chyba używany Nie nowy ze sklepu w kolorze perłowo czarnym, kupiłem niedawno. Stalówka wyśmienita 18 k dwu kolorowa. Jedyny minus to nie można założyć konwektora tylko krótkie naboje Parkera, ja uzupełniam strzykawką. Edited October 25, 2016 by Renia239 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aventador13 Posted October 25, 2016 Report Share Posted October 25, 2016 Nie nowy ze sklepu w kolorze perłowo czarnym, kupiłem niedawno. Stalówka wyśmienita 18 k dwu kolorowa. Jedyny minus to nie można założyć konwektora tylko krótkie naboje Parkera, ja uzupełniam strzykawką. Konwertera Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
egzo18 Posted October 26, 2016 Report Share Posted October 26, 2016 Mi się udało caplessa ze stalówką 18k z opłatami za 600 z Japonii. Bez opłat było by 500. Także jesli koledze by się capless podobał, to można by się zainteresować. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Leanns Posted December 12, 2016 Report Share Posted December 12, 2016 Farciarz, ja nie mam dobrego wspomnienia ze sprowadzaniem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts