konis Posted October 14, 2016 Report Share Posted October 14, 2016 Kupiłem to pióro praktycznie w stanie NOS. Po widoku okienka atramentu i stanu korkowej uszczelki tłoka, mam prawo sądzić, że pióro nigdy nie było napełniane atramentem. Pióro kupiłem w oryginalnym pudełku i z papierami. Na boku pudełka oznaczenie modelu i rozmiaru stalówki. W pudełku zachowana instrukcja. Pióro prezentuje się znakomicie, mimo małych ubytków pozłoty na cieniutkich ringach skuwki. Okienko atramentu czyściutkie. Mimo moczenia, nie ma śladu atramentu. Tak samo wygląda korkowa uszczelka tłoka. Co prawda wyschła na wiór i pióro jest nieszczelne, ale mam nadziję, że jak się korek pomoczy, to spęcznieje i odzyska szczelność. Typowy klips Osmii z lat 30-tych i 40-tych. Korpus optycznie sprawia wrażenie, jak by był o przekroju wielokąta, ale jest kołem. Pod ślepą skuwką pokrętło napędu tłoczka. Na korpusie znakomicie zachowane imprinty - nazwa modelu i oznaczenie stalówki. Faktura korpusu. No i to, co najważniejsze - ta stalówka Spływak ebonitowy, typowy dla Osmii z tego okresu. Próbka pisma. Nieużywana przez tyle lat stalówka pokryła się fantastyczną patyną. Ale postanowiłem ją wyczyścić. zdrówka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aventador13 Posted October 14, 2016 Report Share Posted October 14, 2016 Wspaniały nabytek. Z jakiego materiału jest stalówka w tym piórze? złoto? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konis Posted October 14, 2016 Author Report Share Posted October 14, 2016 O tym mówi dwucyfrowa numeracja modelu - dwie cyfry - stalówka stalowa. Trzy cyfry - stalówka złota Ostatnia cyfra oznacza wielkość stalówki. Omie 661, 662, 663, 664 I ich stalówki. zdrówka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MBRafał Posted October 14, 2016 Report Share Posted October 14, 2016 Konisie, powiem krótko - klękajcie narody ! Super piórko Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
_ded_ Posted October 14, 2016 Report Share Posted October 14, 2016 Grubiutko to wygląda, powiem. Faktura fantastyczna. Gratuluję. Niebagatelna zdobycz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mery Posted October 15, 2016 Report Share Posted October 15, 2016 Coś pięknego <3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rufjo Posted October 15, 2016 Report Share Posted October 15, 2016 Cudna Osmia - milcz serce A zdradzisz w jaki sposób tak pięknie wyczyściłeś stalówkę? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konis Posted October 15, 2016 Author Report Share Posted October 15, 2016 (edited) Oczywiście, że mogę. Używam do tego "specjalistycznej pasty polerskie"j i "specjalnego narzędzia". Trzymam je w łazience. "Specjalistyczna pasta polerska" to akurat Colgate Advanced White. Ale inne też są dobre. A narzędzie to "patyczki higieniczne". Jeden przeważnie wystarczy na całą stalówkę. Drobna uwaga : w przypadku stalowych stalówek pozłacanych, nie trzeć zbyt mocno, bo może zejść pozłota. zdrówka Edited October 15, 2016 by konis Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rufjo Posted October 15, 2016 Report Share Posted October 15, 2016 Nie obawiasz się, że stalówka po 14 dniach zrobi się bielsza? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted October 15, 2016 Report Share Posted October 15, 2016 Bardzo ładne pióro. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan_Q Posted November 8, 2016 Report Share Posted November 8, 2016 Zgrabne piórko Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mcarto Posted November 9, 2016 Report Share Posted November 9, 2016 Piękne pióro. Widziałem na filmie jak jeden ze speców od naprawy piór do konserwacji korkowej uszczelki użył oleju parafinowego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts