kamilg1993 Posted October 2, 2016 Report Share Posted October 2, 2016 (edited) Cześć!Planuję zakup Lamy Safari, mam dość drobne pismo, a dodatkowo często moje notatki to nie jest tylko tekst tylko jakieś rysunki, schematy, więc waham się nad wyborem stalówki (F lub EF). Starałem się poszukać jakichś informacji, ale nie jestem jeszcze usatysfakcjonowany. Po tym co przeczytałem boję się, że EF będzie drapać papier, a F będzie zbyt gruba. Najlepiej żeby szerokość linii nie była większa niż kreska stawiana przez przeciętny długopis. Czy moje obawy są słuszne? Co doradzacie, może ktoś ma te obie stalówki i może coś powiedzieć? Edited October 2, 2016 by kamilg1993 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted October 2, 2016 Report Share Posted October 2, 2016 Przypuszczam, że nie o taką odpowiedź ci chodfzi, ale ja po prostu kupiłybym obie - stalówki Lamy s bardzo tanie i łatwo je wymieniać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafi206 Posted October 2, 2016 Report Share Posted October 2, 2016 Ja polecam do takich rzeczy Platinum Preppy albo Plaisir. Stalówka 0,3 i 0,2 to na prawdę cienkie stalówki i w cenie 20 zł (Preppy) bardzo dobrą jakość stalówki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafi206 Posted October 2, 2016 Report Share Posted October 2, 2016 Pilot MR wersja F też ma bardzo cienką linię tylko że albo trzeba F sprawdzić z Ebay albo kupić Pilota Plumix i przełożyć stalówke. Stąd te dwie propozycje w cenie do 100 zł bo stalówki Lamy są ci prawda bardzo dobre ale niestety mokre. Japońskie pióra są dużo cieńsze i w mojej skromnej ocenie lepsze stalówki. Zwłaszcza w tym przedziale cenowym. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
liare Posted October 2, 2016 Report Share Posted October 2, 2016 Mam obie stalówki Lamy. Też lubię cienkie kreski i EF jest dla mnie idealna. F jest już zbyt gruba. Różnica jest naprawdę duża pomiędzy tymi dwiema stalówkami. Mam też Preppy 03 i muszę przyznać, że jest lepsze niż Lamy. Mniej drapie i pisze jakoś tak płynniej, Mówię o porównaniu 03 do EF. Planuję zakup Preppy 02. Jeśli teraz miałbym kupować jakieś tanie piórko do notatek to wybrałbym Preppy lub Plaisir. Podsumowując, EF Lamy na gorszym papierze drapie. Preppy jakby mniej to przeszkadza i nawet na gorszym papierze drapie o wiele mniej niż Lamy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andreo Posted October 2, 2016 Report Share Posted October 2, 2016 Ja mam EF i drapanie nie stwierdziłem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamilg1993 Posted October 2, 2016 Author Report Share Posted October 2, 2016 Dzięki za odpowiedzi. Pilota brałem pod uwagę, natomiast Preppy do tej pory nie. Męska decyzja - w tym tygodniu zamawiam Lamy EF, może się nie zawiodę. Za pewien czas pewnie spróbuję czegoś innego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wąsaty Posted October 2, 2016 Report Share Posted October 2, 2016 Jeżeli mogę coś zasugerować : https://www.aliexpress.com/item/Hero-fountain-pen-nib-359-three-suits-EF-F-M-tip-Positive-Attitude-student-calligraphy-8pcs/32634004909.html?spm=2114.01010208.8.47.t3qSSp Będziesz miał 3 rozmiary Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamilg1993 Posted October 2, 2016 Author Report Share Posted October 2, 2016 Jeżeli mogę coś zasugerować : https://www.aliexpress.com/item/Hero-fountain-pen-nib-359-three-suits-EF-F-M-tip-Positive-Attitude-student-calligraphy-8pcs/32634004909.html?spm=2114.01010208.8.47.t3qSSp Będziesz miał 3 rozmiary Podróba, że szok Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
premislaus Posted October 3, 2016 Report Share Posted October 3, 2016 Fakt. Chińczycy sprzedają tez inne piórka na bazie Lamy. Ja głownie używam F, stwierdzam że jest wystarczająca - cieniej to już chyba włos :-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fiamat Posted October 3, 2016 Report Share Posted October 3, 2016 F-ka Lamy jest gruba. Mam od ok. tygodnia i żałuję, że nie wybrałem EF-ki. W ramach rekompensaty moralnej zamówiłem jeszcze M-kę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mahda404 Posted October 3, 2016 Report Share Posted October 3, 2016 w razie czego można stalówkę przecież "doszlifować" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamilg1993 Posted October 3, 2016 Author Report Share Posted October 3, 2016 (edited) F-ka Lamy jest gruba. Mam od ok. tygodnia i żałuję, że nie wybrałem EF-ki. W ramach rekompensaty moralnej zamówiłem jeszcze M-kę Ja się cieszę, że z tego pióra można bajecznie łatwo wyjąć stalówkę i założyć inną Nie tylko gdyby właśnie nie odpowiadała mi grubość, ale gdyby pióro upadło stalówką w dół na podłogę Edited October 3, 2016 by kamilg1993 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gadzinisko Posted October 4, 2016 Report Share Posted October 4, 2016 Ja kupiłem EF i była dla mnie za cienka. Zwłaszcza przy szybkim pisaniu Wyglądało to bardzo niefajnie. Zamówiłem sobie Fkę i od tego czasu EFki nie założyłem. Fki Lamy to bardzo fajne cienkie stalówki, była akurat do notatek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fiamat Posted October 4, 2016 Report Share Posted October 4, 2016 Wymiana stalówki to świetna sprawa w Lamiaczach. Ale jednak co dwie Lamy to nie jedna . Stadko warto poszerzać, coby smutno nie było. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamilg1993 Posted October 4, 2016 Author Report Share Posted October 4, 2016 Widzę, że piszecie bardzo różne opinie, ale wiadomo - osobiste upodobania dają tylko subiektywną ocenę. Zamówiłem EF, podzielę się także moimi wrażeniami gdy tylko odbiorę w sklepie i przetestuję Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kropka75 Posted October 5, 2016 Report Share Posted October 5, 2016 Jeden, że cienko, drugi że nie cienko... A moglibyście pokazać to EF i F, jak cienko? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
liare Posted October 5, 2016 Report Share Posted October 5, 2016 (edited) Mały błąd. Niebieski atrament to oczywiście stalówka EF. Edited October 5, 2016 by liare Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamilg1993 Posted October 5, 2016 Author Report Share Posted October 5, 2016 No więc mam już pióro, oceniam póki co dobrze tę stalówkę. Wydaje się, że pisze dość "twardo", trochę skrobie, ale myślę, że to kwestia wprawy. Niemniej jednak chyba w przyszłości dokupię stalówkę F Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fiamat Posted October 6, 2016 Report Share Posted October 6, 2016 No więc mam już pióro, oceniam póki co dobrze tę stalówkę. Wydaje się, że pisze dość "twardo", trochę skrobie, ale myślę, że to kwestia wprawy. Niemniej jednak chyba w przyszłości dokupię stalówkę F Nie martw się, nie tylko F-kę dokupisz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kropka75 Posted October 11, 2016 Report Share Posted October 11, 2016 Ja kupiłam Safari F. Fajna stalówka. Wyraźnie cieńsza niż moje M Pelikano. Ale chętnie bym spróbowała EF. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts