Jump to content

Pytanie o polerowanie.

Rufjo

Recommended Posts

Dobry wieczór,

ostatni tydzień obfitował w niespodzianki i oprócz pióra, o którym pisałem wczoraj, zostałem również szczęśliwym posiadaczem Watermana Exception. Pióro jest używane, ale w doskonałym stanie, tylko na przedniej sekcji widać małe zmatowienie/odcisk/przetarcie. Polerowałem to tak zwaną ściereczką - połowa zeszła. Czym można to doczyścić dalej żeby nie uszkodzić lakieru?

Dobry wieczór,

ostatni tydzień obfitował w niespodzianki i oprócz pióra, o którym pisałem wczoraj, zostałem również szczęśliwym posiadaczem Watermana Exception. Pióro jest używane, ale w doskonałym stanie, tylko na przedniej sekcji widać małe zmatowienie/odcisk/przetarcie. Polerowałem to tak zwaną ściereczką - połowa zeszła. Czym można to doczyścić dalej żeby nie uszkodzić lakieru?

Hej Rufjo,

rysa/zmatowienie, o którym piszesz, to niestety efekt wady konstrukcyjnej tego modelu. Exception ma tak skonstruowany system zatrzaskowy, że metalowe elementy ocierają o miękki lakier szyjki. Ile razy byś tego nie wypolerował, problem wróci. I tak aż do zdarcia lakieru do żywego metalu.