Operations Posted September 19, 2016 Report Share Posted September 19, 2016 Cześć! Witam wszystkich na forum. Od pewnego czasu chodzi mi po głowie zakup pióra, potrzebuję czegoś co pisałoby jak najbardziej gładko i lekko. W pobliskim sklepie nie ma zbyt dużego wyboru, ale znalazłem Watermana Hemisphere za 160 zł. Wiem, że to niezłe pióro i chyba niezła baza do poszukiwań. Czy z waszego doświadczenia jest coś lepiej piszącego. Skłaniam się ku Lamy Al Star ze względu na wymienność stalówek i stalówki dla leworęcznych. Czy ze względu na to, że stalówki do Lamy są uniwersalne wszystkie ich pióra piszą tak samo? Jakie są inne pióra chwalone za jakość pisania? Dzięki! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan Kleks Posted September 19, 2016 Report Share Posted September 19, 2016 Zaskakująco gładko pisze Ohto Dude (wg mnie dużo przyjemniej, niż Lamy): http://www.ebay.pl/itm/OHTO-Dude-Fountain-Pen-Blue-FF-15DD-Blue-/252538681605?hash=item3acc7a7905:g:E~QAAOSw8w1X2G4J Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafi206 Posted September 19, 2016 Report Share Posted September 19, 2016 W cenie do 200zł jest dużo fajnych piór. Ja osobiście polecam : Kaweco Student, Pilot MR, Platinum Plaisir. Z moich skromnych doświadczeń wynika że w tym przedziale lepsze stalówki mają pióra Japońskie ale to oczywiście rzecz gustu, Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Operations Posted September 19, 2016 Author Report Share Posted September 19, 2016 Pilot ma świetne recenzje i cenę. Zaczynam się zastanawiać czy pióra za 150 czy 200 zł rzeczywiście piszą lepiej czy po prostu lepsze jest tylko wykonanie i materiały. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rinke Posted September 20, 2016 Report Share Posted September 20, 2016 Czasami mają lepszy marketing... Ja podrzucę jeszcze swoją propozycję: TWSBI Eco stalówka M pisze naprawdę jak po masełku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafi206 Posted September 20, 2016 Report Share Posted September 20, 2016 Ja posiadam Kaweco Student - EF, Pliot 78G - M, Pilot ME - M, Platinum Plaisir - F i powiem szczerze że każde z tych piór pisze bardzo płynnie i lekko. Kwestia tylko ceny, wyglądu i grubości kreski. Jeśli chodzi i Piloty to mają najcieńsze stalówki i stąd u mnie stalówka M która ma taką samą kreskę jak Kaweco EF. Po za tym każda firma z tych co podałem czym innym się wyróżnia. Platinum - system zamykania który powoduje że atrament nie wysycha (po 3 miesiącach ruszył z pierwszego kopa) Platinum plaisir na ebay jest za 50zł. Pilot - cienkie stalówki i bardzo dobre oraz niska cena Kaweco - pióro zakręcane co dla mnie jest dużym atutem. Kupując któreś z nich z tych piór będziesz zadowolony. Pióra platinum mają inne naboje ale można kupić adapter na europejskie naboje za około 8 zł plus przesyłka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tales Posted September 28, 2016 Report Share Posted September 28, 2016 (edited) Osobiście polecam Lamy Al Star. Ja sam mam Safari i jestem bardzo pozytywnie zaskoczony jakością pisania tych stalówek, a Al Star z tego co wiem ma taką samą. Edited September 28, 2016 by Tales Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Operations Posted September 28, 2016 Author Report Share Posted September 28, 2016 Udało mi się znaleźć pióro Nemosine Fission, zbiera bardzo dobre recenzje jeżeli chodzi o jakość wykonania i pisania. Jest to firma amerykańska, stalówki są niemieckie. Na e-bayu można kupić za około 150 zł. Słyszeliście coś o tych piórach? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fiamat Posted September 29, 2016 Report Share Posted September 29, 2016 Osobiście nie posiadam, ale chyba warto rozważyć Faber-Castell'a Basic. Nigdy nie miałem w ręku, ale znajomy dostał kiedyś model E- Motion i choć jest droższy od Basic'a, to zdaje mi się, że ma identyczną stalówkę. A piszer bardzo przyjemnie. Tylko jeśli zależy Ci na naprawdę cienkiej kresce, to bierz japończyka, bo chyba nie ma stalówki europejskiej/amerykańskiej,która mogłaby konkurować z Pilotem/Platinum/Sailorem w kategorii cienkiej linii. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aventador13 Posted September 29, 2016 Report Share Posted September 29, 2016 Osobiście nie posiadam, ale chyba warto rozważyć Faber-Castell'a Basic. Nigdy nie miałem w ręku, ale znajomy dostał kiedyś model E- Motion i choć jest droższy od Basic'a, to zdaje mi się, że ma identyczną stalówkę. A piszer bardzo przyjemnie. Tylko jeśli zależy Ci na naprawdę cienkiej kresce, to bierz japończyka, bo chyba nie ma stalówki europejskiej/amerykańskiej,która mogłaby konkurować z Pilotem/Platinum/Sailorem w kategorii cienkiej linii. Tak, wszystkie modele Faber Castell (oprócz Writink) mają tę samą stalówkę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fiamat Posted September 29, 2016 Report Share Posted September 29, 2016 Co świadczy dobrze o Basic'u bądź źle o wyższych modelach, tak swoją drogą. Szczególnie przy cenie rynkowej E-Motion. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Operations Posted September 29, 2016 Author Report Share Posted September 29, 2016 Tutaj dwie recenzje pióra o którym wspominałem wcześniej: Stalówki M i 0.6. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fiamat Posted September 30, 2016 Report Share Posted September 30, 2016 @Operations: nie wiem, na ile może być to rekomendacją Nemosine, ale jest to jedna z propozycji na tegoroczne pióro forumowe. Tego pióra akurat nie zasugerowano żartem, o ile się orientuję . Z e-bayem jest tylko jeden problemik- jeśli trafiłby Ci się egzemplarz ze stalówką-skrobakiem, to wymiana na nowy egzemplarz jest długotrwała (no i jednak droższa, niż kupno czegoś, co jest dostępne na naszym podwórku). W kwestii Pilotów 78G- przy ich obecnych cenach (~75 zł, o ile się nie mylę) chyba już jednak się nie opłacają... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafi206 Posted September 30, 2016 Report Share Posted September 30, 2016 Pilot 78g kupowałem tydzień temu za 40 zł. To już 4 sztuka. Chyba choruje na tej model. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fiamat Posted September 30, 2016 Report Share Posted September 30, 2016 @rafi206, kupujesz przez e-zatokę? Może jestem ślepy, ale w Polsce nie znajduję obecnie 78 za cenę 40zł. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafi206 Posted September 30, 2016 Report Share Posted September 30, 2016 Na Ebay brałem dokładnie za 10.99 $ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fiamat Posted October 1, 2016 Report Share Posted October 1, 2016 Na Ebay brałem dokładnie za 10.99 $ Jeszcze się nie przełamałem do zakupów zza granicy. W sumie nawet nie wiem, czemu. Co nie zmienia faktu, że ceny piór na naszym podwórku są tragiczne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafi206 Posted October 1, 2016 Report Share Posted October 1, 2016 To zależy od konkretnego pióra. Np. Pilota MR nie opłaca się sprowadzać ale Platinum Plaisir na Ebay jest tańszy o połowę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aventador13 Posted October 1, 2016 Report Share Posted October 1, 2016 Co świadczy dobrze o Basic'u bądź źle o wyższych modelach, tak swoją drogą. Szczególnie przy cenie rynkowej E-Motion. Niekoniecznie. Jeżeli stalówka jest dobra, to dlaczego nie ma być zamontowana we wszystkich modelach? Tak samo jest z Kaweco. Mają dobrą stalówkę, którą zakładają do prawie każdego pióra. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fiamat Posted October 1, 2016 Report Share Posted October 1, 2016 @Aventador13: Dlatego napisałem, że świadczy dobrze o Basic'u bądź źle o wyższych modelach. Ale ogólnie jasne, cieszę się, że Basic, Ambition, Loom i cała reszta menażerii maja tą samą, naprawdę fajną stalkę. Szkoda tylko, że sam design powoduje taki rozstrzał cenowy tych modeli, których własności użytkowe są w zasadzie identyczne (nawet materiały bywają te same, patrz: Ambition i E-Motion). Ale to już ogólniejszy problem i dotyczy chyba wszystkich producentów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Operations Posted October 1, 2016 Author Report Share Posted October 1, 2016 (edited) Pozwólcie, że jeszcze zapytam o jedno. Co myślicie o tym żeby kupić najtańsze Lamy i dokupić do niego złotą stalówkę? (nie wdając się w spory czy plastikowe pióro za 30 zł ze złotą stalką nie jest trochę obrazoburcze:)). Złota stalówka to jakieś 250 zł u Lamy, która pasuje do wszystkich piór tego producenta (podobno). Edited October 1, 2016 by Operations Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafi206 Posted October 1, 2016 Report Share Posted October 1, 2016 Nie wiem czy tak się da bo nie posiadam pióra Lamy ale moim zdaniem to jest tak jak byś włożył silnik od Audi do malucha. Będzie szybki i w ogóle ale dalej to będzie maluch. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts