Mikus1987 Posted September 18, 2016 Report Share Posted September 18, 2016 Witam, otrzymałem dziś prezent. Pióro Pelikan w dużym pieknym pudełku Gunther Wagner hannove und wienn. Wewnątrz pióro i atrament royal blue 4001. Zastanawia mnie jedna rzecz. Jest to Pelikan Souveran (tak jest na skuwce) w kolorze czarno czerwony w paski pionowe. Z napelnianiem tłoczkowym wbudowanym itd. Chciałem ustalić model, i według stron pelikana, rozmiarem pasuje najbardziej do wersji M400, długość zamkniętego to ok 12,5 cm, i waga ok 16g na wadze kuchennej. Ale stalówka jest 18c-750 w rozmiarze OM... z tego co czytam dopiero m800 posiadają takie stalówki... zestaw jest nowy. Czy ktoś wie co to za model? może to cos pośredniego? Proszę o informację, bo prezent wydaje mi się bardzo drogi. Pelikanów nie uzywałem do tej pory, ale testowałem go od razu i pisze rewelacyjnie... Cały zestaw pudełko i biały piórnik ze wstążkami brązowymi jest efoktowny. Tylko nie mogę dopsować modelu. Niby długość 400 ale stalowka z 800. ktoś się spotkał? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MarcinEck Posted September 19, 2016 Report Share Posted September 19, 2016 Warto sprawdzić może czy tłoczek i mechanizm są mrtalowe, mosirężne. Jedli tak - to 800... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konis Posted September 19, 2016 Report Share Posted September 19, 2016 (edited) Liczą się wymiary pióra. A te świadczą, że to M400. Stalówka, to rzecz względna. Zaprezentuj zdjęcie, wtedy wszystko można będzie wyjaśnić. Pewnie masz takie pióro. A to jest Pelikan M400. zdrówka Edited September 19, 2016 by konis Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Literka Posted September 19, 2016 Report Share Posted September 19, 2016 Jak bym dostał taki prezent, to nawet nie dociekałbym, czy to m400, czy inny... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mikus1987 Posted September 19, 2016 Author Report Share Posted September 19, 2016 Chciałem tylko ustalić, czym piszę od dzisiaj:) dlatego pytałem. Załączam zdjęcia. Proszę o pomoc w ustaleniu:) pisze się świetnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mikus1987 Posted September 19, 2016 Author Report Share Posted September 19, 2016 Konis, moja stalówka nieco się różni, od tej którą wysłałeś. Jest taka możliwość,że ktoś zakupił nową stalówkę i zamienił? przecież taka stalówka pelikana 18c-750 to koszt od 800zł... dziwne to... M400 ze stalówką 14 zaczyna się w sklepach od 1200zł a m800 w których te stalówki są seryjne ok 1800. dziwne... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konis Posted September 19, 2016 Report Share Posted September 19, 2016 (edited) Stalówka od M800 nie będzie pasowała do M400, ani M600. Rzeczywiście masz zmartwienie. Wielkość, powtarzam, wielkość kwalifikuje pióro do danej serii modelowej. W Pelikanie M400, które prezentowalem w poprzednim poście jest zamontowana stalówka Nr 3. A Ty masz Pelikana M400 ze stalówka Nr 4. W fabryce montują stalówki jakie aktualnie mają w magazynie. Jak montowali Twoje pióro, to akurat były te nr 4. Mnie osobiście bardziej podoba się stalówka Nr 3, bo jest podobna do tych stalówek montowanych w Pelikanach sprzed lat. A stalówki Nr 3 robili zarówno 14 karatowe jak i 18 karatowe. Ot i wsio. zdrówka Edited September 19, 2016 by konis Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kerad Posted September 19, 2016 Report Share Posted September 19, 2016 Wydaje mi się, że mylisz oznaczenie próbek złota a rozmiar stalówki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konis Posted September 19, 2016 Report Share Posted September 19, 2016 Nie mogę już edytować swojego poprzedniego postu, gdzie napisałem : " A stalówki Nr 3 robili zarówno 14 karatowe jak i 18 katarowe" Miało być oczywiście "A stalówki Nr 4 robili....." zdrówka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
g_k Posted September 20, 2016 Report Share Posted September 20, 2016 Konis, moja stalówka nieco się różni, od tej którą wysłałeś. Jest taka możliwość,że ktoś zakupił nową stalówkę, i zamienił? przecież taka stalówka pelikana 18c-750 to koszt od 800zł... dziwne to... M400 ze stalówką 14 zaczyna się w sklepach od 1200zł a m800 w których te stalówki są seryjne ok 1800. dziwne... Twoje pióro to stara wersja M600 produkowana przed 1997 rokiem. Wtedy M400 i M600 nie różniły się rozmiarem a stalówką (M600 miała 18-karatową). Zobacz szczegóły np. na: https://www.pelikan-collectibles.com/en/Pelikan/Models/Souveraen-Series/M600-Basis/index.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konis Posted September 20, 2016 Report Share Posted September 20, 2016 (edited) Nie produkowano w tym czasie wersji Pelikana M600 w czerwone paseczki (Red-striped). Popatrz dobrze kolego @g_k. jakie wersje kolorystyczne wtedy produkowano. Stare M600 produkowane były w wersji Brown-striped, Green-striped, reszta to pełne kolory Burgundy, Black i Dark Green. Czytać ze zrozumieniem i pomyśleć nim napisze się głupoty. To jest stary Pelikan M600 Burgundy. Widzisz tam jakieś paski? Stalówka. I dla porównania wielkości Pelikan M600 old style z Pelikanem M250 old style. zdrówka Edited September 20, 2016 by konis Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mikus1987 Posted September 20, 2016 Author Report Share Posted September 20, 2016 (edited) Teraz już więcej wiem:) dziękuję wam bardzo za info:) -Konis- skąd Ty to wszystko bierzesz?:) jesteś lepszy niż encyklopedia!!! Szacunek! dziękuję. Edited September 20, 2016 by Mikus1987 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
g_k Posted September 21, 2016 Report Share Posted September 21, 2016 Nie produkowano w tym czasie wersji Pelikana M600 w czerwone paseczki (Red-striped). Popatrz dobrze kolego @g_k. jakie wersje kolorystyczne wtedy produkowano. Stare M600 produkowane były w wersji Brown-striped, Green-striped, reszta to pełne kolory Burgundy, Black i Dark Green. Czytać ze zrozumieniem i pomyśleć nim napisze się głupoty. To jest stary Pelikan M600 Burgundy. zdrówka Nie wiem czemu przeczytałem "czarne". Pozostaje zatem przeniesiona stalówka z M600 ewentualnie seria produkowana na rynek francuski. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konis Posted September 21, 2016 Report Share Posted September 21, 2016 (edited) Kolego @g_k. Znowu wymyślasz "teorie spiskowe". Rynek francuski w dzisiejszych czasach przyjmuje wyroby ze złota dowolnej próby, w tym również stalówki. Pelikan współcześnie montuje w modelach M400 zarówno 14, jak i 18 karatowe stalówki. Przykład masz w moim poprzednim poście. W zależności od tego, czy pióro sprzedawane jest w zwykłym pudełku, czy też w pudle robionym na jakieś okazje. Na przykład z flaszką atramentu w zestawie. Jest to jeszcze jeden wybieg marketingowy, aby zedrzeć większą kasę za pióro w danym modelu. I każdy powód jest dobry. A to jakaś tam rocznica czegoś tam, albo ekstra pudło plus jakaś specjalnie wydana na tę okazję pierdoła, a to inna stalówka (jak na przykład stalówka IS w modelu M200 Cognac) itp, itd.... zdrówka Edited September 21, 2016 by konis Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Literka Posted September 21, 2016 Report Share Posted September 21, 2016 Ciężko spotkać takie "burze mózgu" na temat piór. Aż się miło czyta. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mikus1987 Posted September 21, 2016 Author Report Share Posted September 21, 2016 Moje jest właśnie w takim pudle z atramentem:) jak Konis wstawił, tylko zdjęcie się nie zmieściło moje jak chciałem dodać może to jest wyjaśnienie zagadki;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MarcinEck Posted October 7, 2016 Report Share Posted October 7, 2016 Buteleczka atramentu z przedstawionego na zdjęciu jest całkiem współczesna. Taka etykietka pojawiła się na atramentach 4001 parę lat temu zaledwie (do dziś można spotkać też w sprzedaży starsze wersje etykiet). To może być wskazówka do określenia wieku pióra, ale nie musi, bo w końcu atrament mógł zostać dodany później.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Devil1703 Posted November 27, 2016 Report Share Posted November 27, 2016 Witam serdecznie, nie dawno zostałem posiadaczem takie pióra: IBIS Gunther Wagner, na stalówce napisane jest: Pelikan 585 14 karat, chciałem uzyskać jakieś informacje na temat tego pióra, pozdrawiam! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akszugor Posted November 28, 2016 Report Share Posted November 28, 2016 Witam serdecznie, nie dawno zostałem posiadaczem takie pióra: IBIS Gunther Wagner, na stalówce napisane jest: Pelikan 585 14 karat, chciałem uzyskać jakieś informacje na temat tego pióra, pozdrawiam! Czytaj zatem: https://www.pelikan-collectibles.com/en/Pelikan/Models/Historic-Pens/IBIS/index.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts