seweryn2422 Posted September 1, 2016 Report Share Posted September 1, 2016 (edited) Tak Jak w temacie miałem robić konwert plumixa do Pilota MR ale mam trochę więcej kasy około 140 -170 i mam możliwość kupić Faber Castella Basic Metal o rozmiarze EF miał ktoś z tym piórkiem do czynienia? plumixem się nie da rady pisać głównie ze względu na to ścięcie. Grzbietem sunie idealnie ale czasami jest za sucho i przerywa :/ Taki rak... :'(Za chwilkę wstawię próbkę pisma żebyście wiedzieli jakiego rozmiaru potrzebuję i żeby nie drapało. Treści nie musicie oceniać bo to amatorski wiersz dla ukochanej xD #EDIT: Pisałem to Plumixem bo na takiej linii mi zależy zwłaszcza ostatni akapit bo to ustrojstwo zaczęło mi drapać papier w środku :/ dlatego też odpuszczę sobie konwersje. Na treść nie patrzcie na pismo też kaczka z której pióra zrobiłbym "a la pisadło" napisała by ładniej Edited September 1, 2016 by seweryn2422 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArielN Posted September 1, 2016 Report Share Posted September 1, 2016 Hej Seweryn! Basic ze stalówką EF sprosta Twoim oczekiwaniom, bo pisze bardzo cienko, chociaż nie aż tak jak Plumix EF. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
seweryn2422 Posted September 1, 2016 Author Report Share Posted September 1, 2016 zamówione jaki atrament do tego będzie najlepszy? szukam głebii czarnego w miarę tani ale podejrzewam że hero ink black odpada. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rufuz Posted September 1, 2016 Report Share Posted September 1, 2016 Miałem FC Loom Piano z EF, moim zdaniem bardzo sucha stalówka. Zwiększyłem jej przepływ żeby z nim jakoś żyć, potem dałem mamie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kolektor Posted September 3, 2016 Report Share Posted September 3, 2016 Wg mnie bardzo czarny jest atrament Pelikana. I tani. Nie wiem jak w grubszych kreskach ale w mojej rozmiaru F i średnio mookrej daje mocny czarny kolor. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aventador13 Posted September 3, 2016 Report Share Posted September 3, 2016 zamówione jaki atrament do tego będzie najlepszy? szukam głebii czarnego w miarę tani ale podejrzewam że hero ink black odpada. Pelikan Edelstein Onyx. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mahal Posted September 3, 2016 Report Share Posted September 3, 2016 Pelikan Edelstein Onyx. Tani xD Pelikan 4001 Brilliant Black Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aventador13 Posted September 3, 2016 Report Share Posted September 3, 2016 (edited) Tani xD Pelikan 4001 Brilliant Black To normalna cena za atrament. Zawsze mogłem zaproponować Caran d Ache Cosmic Black, ten to ma cenę.Poza tym zauważ, że cena Edelsteina od 4001 jest tylko 2 razy większa. Dopłacisz 30 zł i masz o wiele lepszy atrament. Edited September 3, 2016 by Aventador13 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
seweryn2422 Posted September 5, 2016 Author Report Share Posted September 5, 2016 A wiec krótki teścik jak się tym pisze, spodziewałem się czegoś lepszego za 100zł a wychodzi na to że nie doceniałem Hero 907 Mimo wszystko zobaczymy ile nim popisze a będzie miał od samego startu pod górkę Za duży przepływ powoduje grubszą kreskę sami zobaczcie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rinke Posted September 5, 2016 Report Share Posted September 5, 2016 Próbka pisma wcale nie przypomina rozmiaru M, przynajmniej na moje oko. Pilot zawsze bedzie miał cienszą kreskę ponieważ japonczyki mają inną rozmiarówkę ich F to nasze (europejskie) EF. Myślę że zmiana atramentu może pomóc. Ogólnie to bardzo dobre pioro jest, jestem z niego zadowolony mam F. Znajomemu kupilem też F i również jest zadowolony. Moje jest zatankowane Stormy grey GVFC, znajomego Pelikan Edelstein Sapphire. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aventador13 Posted September 5, 2016 Report Share Posted September 5, 2016 Próbka pisma wcale nie przypomina rozmiaru M, przynajmniej na moje oko. Pilot zawsze bedzie miał cienszą kreskę ponieważ japonczyki mają inną rozmiarówkę ich F to nasze (europejskie) EF. Myślę że zmiana atramentu może pomóc. Ogólnie to bardzo dobre pioro jest, jestem z niego zadowolony mam F. Znajomemu kupilem też F i również jest zadowolony. Moje jest zatankowane Stormy grey GVFC, znajomego Pelikan Edelstein Sapphire. O kurcze, to chyba jakaś nowość Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rinke Posted September 5, 2016 Report Share Posted September 5, 2016 (edited) Stone Grey oczywiście- literówka pisałem z tel. Edited September 5, 2016 by Rinke Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
seweryn2422 Posted September 5, 2016 Author Report Share Posted September 5, 2016 Nie znalazłem atramentu ale znalazłem naboje duże z Pelikanem 4001 brillant black i w miarę fajnie pisze ale denerwuje mnie ten masakryczny przepływ. Mi to też nie wygląda na M ale coś pomiędzy F a M a stalówka EF. Myślę że to nie wina stalówki tylko raczej ilości atramentu podawanej na papier. Skoro przy papierze 90g/m^2 widać przebicia (no wiem hero to nie atrament ale na test go użyłem bo był pod ręką i już wypłukałem solidnie a teraz czerpie ze źródełka Pelikanów) to przepływ jest ciut za duży. Atrament w piórze poprzednim zasychał 3-4 sekundy i to było okay Spodziewałem się że to będzie mokre piórko i mi to nie przeszkadza ale te przebicia są nieco wkurzające Macie jakieś patenty na to żeby coś z tym przepływem robić i nie zaszkodzić? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
refal Posted September 6, 2016 Report Share Posted September 6, 2016 Z moim prelude miałem podobnie. Na początku lało jak głupie, ale po 3-4 konwerterach, przepływ się ustalił i w końcu jest to cienka f-ka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
seweryn2422 Posted September 6, 2016 Author Report Share Posted September 6, 2016 Coś w tym jest. Wypisałem duzy naboje zalany hero przepłukałem i pisze teraz pelikanem 4001 długi nabój sie kończy i juz jest coraz lepiej co jest dosyć radosną nowiną. A ze pelikan to moj ulubiony atrament to juz zamówiłem 250ml za 60zł a mialem brać 1000ml bo moja luba została przekonana do piórka xD Ona ma jakieś takie zwykłe pióro ale juz jej zamówiłem Lamy'e LH Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
seweryn2422 Posted September 7, 2016 Author Report Share Posted September 7, 2016 A więc podsumowując. F-C Basic Metal EF jest (ograniczmy trochę tą powagę) zajebisty! Rozpisał się przy okazji doszedł atrament w ilości wystarczającej 250ml Pelikan 4001 Brilliant Black który w zasadzie jest mniej czarny jak Hero bo to czarna czerń - sam szatan by czarniejszej nie upłynnił pewnie (joke!) ale bardzo mi się ten z Pelikana podoba. Wypisałem już 4 długie naboje które dolewam strzykawką wcześniej w nich też był ten sam Inkaust także nic się gryźć nie powinno .Pióro z moim zdaniem F/M pisze jak F/EF bardziej w stronę F i tak chyba już dostanie. Wali na mokro i schnie to około 10-20sekund ale też wygodnie się pisze więc do szkolnych notatek spełnia się idealnie (odpukać). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafi206 Posted September 10, 2016 Report Share Posted September 10, 2016 Tak czytam i proszę o odpowiedź do czego można porównać grubość kreski tego pióra. Do M pilota czy F pilota? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kropka75 Posted October 5, 2016 Report Share Posted October 5, 2016 Tak patrzę na te fotki i zastanawiam się, czy na pewno powinnam celować w F z serii Basic. Dość grubo wyszło, przypomina Mkę z Pelikana mojego syna. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafi206 Posted October 5, 2016 Report Share Posted October 5, 2016 W Basic sprawdzałem ostatnio w sklepie dwie sztuki ze stalówką EF i obie drapały. Ja na twoim miejscy bym brał Pilota MR. NA aukcjach kupisz za około 80 zł nowe ze stalówką M i masz pewność że będzie pisało gładko i cienko. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rinke Posted October 5, 2016 Report Share Posted October 5, 2016 Tak tylko podpowiem że tutaj na targowisku kolega sprzedaje pilota MR za 40zł.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aventador13 Posted October 5, 2016 Report Share Posted October 5, 2016 Tak tylko podpowiem że tutaj na targowisku kolega sprzedaje pilota MR za 40zł.... Jest rezerwacja i trochę ludzi w kolejce już raczej go nie kupi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rinke Posted October 5, 2016 Report Share Posted October 5, 2016 No widzisz, wystarczyło że szepnąłem gdzie trzeba i od razu kolejka się zrobiła A tak to tylko cenę obniżałeś i nic... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts