Qbek Posted August 29, 2016 Report Share Posted August 29, 2016 Witam, w związku z jakże szybko zbliżającym się nowym rokiem szkolnym poszukuję kolejnego pióra. Jak do tej pory pisałem Pilotem MR i oceniam je bardzo pozytywnie, jednak poszukuję nowego pióra. Jedyne zastrzeżenia do Pilota to że czasem nie "startował" od razu, wymagał lekkiego rozpisania. Budżet to ok 150zł, a wynika to z tego, że pióro w szkole niestety może dosyć szybko zakończyć swój żywot np upadkiem na podłogę. Dziennie wypisuję cały tłoczek więc jest to stosunkowo sporo. Na wstępie muszę jeszcze powiedzieć że Lamy Safari odrzucam z racji zbyt niskiej masy, interesowałby mnie jednak model Al-Star. Na plus możliwość wymiany stalówki. Moją uwagę przykuły również dwa modele Watermana - Graduate oraz bardzo często polecany jako "wół roboczy" model Hemisphere. Od pióra oczekuję pisania również na gorszej jakości papierze i przede wszsytkim płynności, tak by pisało od razu po przeciągnięciu go po papierze. Pomożecie w wyborze? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aventador13 Posted August 29, 2016 Report Share Posted August 29, 2016 Faber-Castell Basic. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArielN Posted August 29, 2016 Report Share Posted August 29, 2016 Hej Qubek, Lamy Al-Star lub Faber-Castell Basic będą bardzo dobrym wyborem. I w jednym, i w drugim przypadku stalówki mnie nie zawiodły. Al-Star dostępny w zatrzęsieniu kolorów, Basic w podstawowej tonacji, ale pod względem jakości oba są super. Hemisphere to też dobra propozycja, ale o nieco innej charakterystyce - ze stalówkami bywa różnie. Waterman Hemisphere jest trochę droższy, ale odrobina cierpliwości na portalach aukcyjnych może się opłacić . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Qbek Posted August 29, 2016 Author Report Share Posted August 29, 2016 No niestety te totalne zatrzesienie kolorów to poza naszymi granicami Faber Castell basic również mnie zainteresował. W zasadzie to chyba pomiędzy tymi piórami zostanie mi wybierać. K Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArielN Posted August 29, 2016 Report Share Posted August 29, 2016 Z kolorami Lamy Al-Star jest tak, że ogólnie jest ich bardzo dużo, ale spora część z nich to edycje specjalne z minionych lat. Obecnie w ofercie znajduje się 7 kolorów: Charged Green (edycja specjalna 2016) Bluegreen Ocean Blue Graphite Black Purple Black Gdzieniegdzie można jeszcze upolować Copper Orange. Niezależnie od tego, czy sięgniesz po Lamy Al-Star czy Faber-Castell Basic, rozważ wymianę stalówki w Twoim Pilocie MR. Jest zwyczajnie wadliwa. Powinna startować od razu, na praktycznie każdym papierze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Qbek Posted August 29, 2016 Author Report Share Posted August 29, 2016 Co do Pilota są to w zasadzie pojedyncze przypadki, aczkolwiek pomyśle o tym. Właśnie urzekł mnie color Cooper Orange ale jedyne pióro jakie znalazłem to M-ka. Interesowałaby mnie F, ew EF. W teorii można stalówkę zakupić oddzielnie jednak wychodzi to stosunkowo drogo. K Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted August 31, 2016 Report Share Posted August 31, 2016 Kup w sklepie specjalistycznym - zapytaj na przykład w warszawskiej piórotece. Jestem przekonany, że Maciek sciągnie ci EF-kę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tales Posted September 28, 2016 Report Share Posted September 28, 2016 Tak apropo jeszcze tego Pilota to może mycie pomoże? Próbowałeś włożyć sekcję do wody z płynem do mycia naczyń? Może zwyczajnie spływak jest zatkany. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kowal1623 Posted April 19, 2017 Report Share Posted April 19, 2017 Odgrzebię temat. Pisał już ktoś takim piórem od Faber Castell? http://www.schoolbooksireland.ie/school-fountain-pen-set-blue-faber-castell/4005401498117/ Stalówka mi wygląda na standardową jak w Basic, Loom, czy Ambition. https://blog.wonderpens.ca/9-faber-castell-school-pen/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts