konis Posted August 13, 2016 Report Share Posted August 13, 2016 (edited) Kaweco - jedna z lepszych marek wśród niemieckich wytwórców piór wiecznych. Marka Kaweco została reaktywowana kilka lat temu. Jakiś obrotny gość kupił prawa do nazwy i znaku towarowego i robi na tym biznes produkując modele wiecznych piór, których nazwy nawiązują do tych modeli produkowanych przed erą dlugopisu. Chwała mu za to, bo się stara. Ja jednak wolę oryginalne modele produkowane w latach 40-tych i 50-tych. Jeden z nich to Kaweco Elite 587. Tak go wtedy reklamowano. A tak wygląda na żywo. Stalówka z epoki, o niebo lepsza niż te wspólczesne. Zgubiłem gdzieś jeden malutki ring, ale nie będę płakał, gdyż bardziej cenię właściwości pisarskie pióra niż wygląd. Stroniczka z ówczesnego katalogu wyrobów Kaweco. Do Elite 587 przypisane były dwa ołówki. Na jednym, tym tańszym ostała się nawet banderola z ceną. zdrówka Edited August 13, 2016 by konis Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Karwak Posted August 13, 2016 Report Share Posted August 13, 2016 Niezły komplecik Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gorz Posted August 16, 2016 Report Share Posted August 16, 2016 Swoje kosztowało, w podobnej cenie z tego co pamiętam te mniejsze mąble chodziły Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArielN Posted August 19, 2016 Report Share Posted August 19, 2016 Gratuluję! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
drEvil Posted August 20, 2016 Report Share Posted August 20, 2016 Ze starych Kaweco najbardziej lubię Sporty- w moim odczuciu prawie wizytówka firmy. Większe modele, wcale ładne, jakościowo dobre, ale mają zbyt grzeczne wzornictwo... trochę jakby ginęły w tłumie piór ze swojej epoki. Niemniej gratuluję nabytku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konis Posted August 22, 2016 Author Report Share Posted August 22, 2016 Dla mnie zaś Kaweco Sport nie wydaje się być zbytnio urodziwe, chociaż takiego z początku lat pięćdziesiątych chętnie bym przytulił. Choćby ze względu na znakomite właściwości pisarskie stalówek z tego okresu. zdrówka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts