konis Posted August 4, 2016 Report Share Posted August 4, 2016 Dotarł dziś do mnie Montblanc O42 G Green. Mimo tego, że pióro ma już prawie 60 lat, jest w doskonałym stanie technicznym i wizualnym. Na dodatek zachowało się pudełko, gwarancja i instrukcja obsługi. Pióro w swoich czasach było dość tanie, więc i pudełko, to zwykły kartonik. Na jednym boku pudełka podano model, kolor i typ i rozmiar stalówki - DEF. Widać, że pióro było używane, ale tłok jest w doskonałym stanie, i wszystko działa, jak w przysłowiowym szwajcarskim zegarku. Dziś pióro będzie moczone, a jutro wypróbuję tą stalówkę. Imprinty na pokrętle tłoka - O42 G, po drugiej stronie wyryto rozmiar stalówki. Na skuwce - Motnblanc Monte Rosa. Na korpusie napis czcionką wysokości ca. 0,5 mm napis MADE IN GERMANY. Co ciekawe na innych moich egzemplarzach nie znalazłem takiego napisu. Dowód zakupu z dnia 19 grudnia 1959 roku. Pewnie ktoś dostał pióro pod choinkę Instrukcja obsługi. To nie były w tych czasach drogie pióra. Według katalogu kosztowały 11,50 DM. W tym czasie MB 149 kosztował 90 DM, a MB 146 - 58 DM. Mam już trzy egzemplarze Monte Rosy O42 G. Do upolowania pozostały w kolorze burgunda i ciemnoniebieskie. Tak wygląda pełny zakres kolorów dla tego modelu. zdrówka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andy63 Posted August 4, 2016 Report Share Posted August 4, 2016 Ładna kolekcja. Mam nadzieję, że uda się zdobyć cały komplet. Fajnie, że zachował się dowód zakupu i instrukcja. Dzięki temu pióro ma historię i nie jest takie "bezosobowe". Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thay Posted August 4, 2016 Report Share Posted August 4, 2016 Przepiękne! Jak widać, Montblanc to nie tylko żałobna czerń. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kuk Posted August 4, 2016 Report Share Posted August 4, 2016 Dobry zakup. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konis Posted August 5, 2016 Author Report Share Posted August 5, 2016 Nie mogę już dodać jeszcze jednego zdjęcia do poprzedniego mojego postu, więc robię to tu. Próbka pisma. Sądząc po oznaczeniu DEF, spodziewałem się twardej jak gwóźdź stalówki, ale nie jest tak źle. zdrówka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
musicman Posted August 11, 2016 Report Share Posted August 11, 2016 Tak jak nie lubie starych/uzywanych piór to te wyglądają bardzo fajnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted August 22, 2016 Report Share Posted August 22, 2016 Co to jest za oznaczenie stalówki, to "DEF"? eleganckie te kolorki, niestety w tym roku na Jarmarku Dominikańskim nie widziałam ani jednej Różyczki. W zeszłym była. Drogo... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konis Posted August 22, 2016 Author Report Share Posted August 22, 2016 DEF = durchschreibe federn im den breiten EF. zdrówka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akszugor Posted August 22, 2016 Report Share Posted August 22, 2016 Gdyby kogoś interesowało szersze rozpisanie oznaczeń to na przykładzie Pelikana: A - (Anfänger) - Beginner (between F and M, round tip)F - (Fein) - FINEEF - (Extra Fein) - EXTRA FINEKEF - (Kugel- Extra Fein) - BALL-TIP EXTRA FINEKF - (Kugel- Fein) - BALL-TIP FINEM - (Mittel) - MEDIUMKM - (Kugel- Mittel) - BALL-TIP MEDIUMDEF - (Durchschreib- Extra Fein) - MANIFOLD(carbon-copy) EXTRA FINEDF - (Durchschreib- Fein) - MANIFOLD(carbon copy) FINEDM - (Durchschreib- Mittel) - MANIFOLD(carbon copy) MEDIUMOF - (Oblique Fein) - OBLIQUE FINEOM - (Oblique Mittel) - OBLIQUE MEDIUMOB - (Oblique Breit) - OBLIQUE BROADOBB - (Oblique Breit Breit) - OBLIQUE BROAD BROADO3B - (Oblique Breit Breit Breit) - OBLIQUE BROAD BROAD BROAD (oblique tripple broad)B - (Breit) - BROADBB - (Breit Breit) - BROAD BROAD (double broad)BBB / 3B - (Breit Breit Breit) - BROD BROAD BROAD (tripple broad)ST - (Steno) - STENO (for stenographic handwriting) - flexibleHEF - (Hart Extra Fein) - (extra) HARD EXTRA FINEHF - (Hart Fein) - (extra) HARD FINEHM - (Hart Medium) - (extra) HARD MEDIUM Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted August 23, 2016 Report Share Posted August 23, 2016 O matko i córko, sporo tego. Faktycznie, jeżeli nie jest jak gwóźdź twarda przy tym wszystkim, to bomba Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts