Jump to content

Dodanie gwintu...?

Recommended Posts

Wiem że nie do końca zgodne z kategorią "naprawa", ale mojemu tematowi najbliżej chyba do tego :P

Otóż

Posiadam pióro wieczne Picasso, z "wciskaną" (jakkolwiek profesjonalnie się to nazywa) skuwką.

Czy da się jakoś dodać gwint, żeby skuwka była zakręcana?
Bardzo mi na tym zależy a mechanizm zamknięcia jest trochę słaby, zdarzały się sytuacje kiedy pióro otwarło mi się w torbie czy kieszeni...

Obawiam się, że niewiele można zrobić. Chyba prościej będzie kupić inne piórko,tym razem zakręcane. Osobiście sądzę, że przerabianie zatrzasku na gwint w piórze Picasso jest trudne bądź niewykonalne, a w każdym razie nie opłaca się skórka za wyprawkę

Myślą, że @MarcinEck ma rację. Teoretycznie wszystko jest możliwe. Zakładając, że byłoby możliwe nagwintowanie korpusu, to jakimś cudem w skuwce należałoby nadłożyć nieco materiału (może masa modelarska) żeby też go nagwintować i żeby pasował do gwintu z korpusu. Zapewne operacja 'symetrycznie odwrócona' także byłaby możliwa. To pokazuje moim zdaniem, że nie warta skórka za wyprawkę zważywszy na cenę tego typu piór oraz szczególnie, że chińskich piór zakręcanych nie brakuje na rynku.