Gorz Posted July 18, 2016 Report Share Posted July 18, 2016 Ktoś ma doświadczenia ze stalówkami Sailora 21K EF? Podobno (tak wynika z wpisów na TFPN) lepiej się nimi pisze niż F jeżeli ktoś preferuje cienką linię. Mam doświadczenia z F sailora 14k jeżeli chodzi o EF to tylko 14k Pilota i tutaj za dużej różnicy w porównaniu do F nie było. Więc może ktoś coś napisze? Będę wdzięczny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kolektor Posted July 20, 2016 Report Share Posted July 20, 2016 Przepraszam, że zadam pytanie nic nie wnosząc do tematu - czy EF Pilota jest cieńsze niż F Sailora? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gorz Posted August 5, 2016 Author Report Share Posted August 5, 2016 Przepraszam, że zadam pytanie nic nie wnosząc do tematu - czy EF Pilota jest cieńsze niż F Sailora? Ha dobre pytanie pośrednim wynikiem którego zresztą jest moje pierwsze pytanie. Zbyłem niedawno Pilota Custom Heritage 92 ze złotą 14k stalówką EF. I w bezpośrednim porównaniu pisała ona nieznacznie lecz zauważalnie gruszą linią niż 14k stalówka F w Sailorze 1911s i 1911 Sapporo. Mogło to też wynikać z charakterystyki stalówki Sailora są bardzo twarde a ta z Pilota jest zauważalnie bardziej sprężysta. Na pewno EF pilota była jednak grubsza w kresce na wszystkich papierach których używałem. Podobnie Platinum 3776 century z recenzji które widziałem wynika że sta EF w tym piórze nie ma zauważanej róźnicy z F dopiero przy UEF widać tą różnicę. Mam Pilota 78G z F i Plumixa z EF (italic) ta EF nie pisze cieniej niż F z 78. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kolektor Posted August 6, 2016 Report Share Posted August 6, 2016 Dziękuję za informacje :-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts