Jump to content

Atramenty Noodler's - Czy można znaleźć je w Polsce?

mrkathova

Recommended Posts

Tak jak w temacie. Czy można znaleźć owe atramenty na terenie Polski? Znalazłem je jedynie w zagranicznych sklepach i akcjach internetowych, które sprowadzają je ze Stanów.

Jestem bardzo zainteresowany atramentem, który się zwie Noodler's Black Swan in Australian Roses. Jeżeli bez ponoszenia ogromnych kosztów przesyłki się nie obędzie, to czy są jakieś zamienniki w podobnym odcieniu, które by miały podobne właściwości shadingu noodlersowskiego atramentu?

Jak jesteśmy przy temacie sprowadzania z zagranicy mam takie pytanie - jakbym zamawiał z ebaya Iroshizuku (20 dolarów) to czy ilość zamówionych butelek ma wpływ na ryzyko doliczenia cła? Mówie tutaj o trzech/czterech butelkach i jaka jest wysokość takiego cła, jeśli bym musiał go zapłacić.

Generalnie cło to nie problem, gorzej z VAT. Do równowartości 150 euro cła nie płacisz, ale vat łapie już przy 22 euro jeśli kupiłeś w sklepie lub 45 euro jeśli to git. Oczywiście można liczyć na fart, ale mnie jakoś zawsze trafiają....
To tak w skrócie.
Edyta: zapomniałem dodać że wartość paczki to wartość zapłacona za towar plus koszt transportu plus ewentualne ubezpieczenie...

Trzeba zapłacić VAT.

Za atramenty i pióra raczej cła nie ma w Europejskim Obszarze Gospodarczym.

Natomiast od 01-07-2016 pojawiło się :cry::wallbash: 6,5% na stronie TARIC :  ale jest zwolnienie lotnicze 0%, cokolwiek to znaczy.

(kod towaru 3215900000). To już sobie Iroshizuku nie kupię :(

Edited by Didi