mrkathova Posted July 14, 2016 Report Share Posted July 14, 2016 Tak jak w temacie. Czy można znaleźć owe atramenty na terenie Polski? Znalazłem je jedynie w zagranicznych sklepach i akcjach internetowych, które sprowadzają je ze Stanów. Jestem bardzo zainteresowany atramentem, który się zwie Noodler's Black Swan in Australian Roses. Jeżeli bez ponoszenia ogromnych kosztów przesyłki się nie obędzie, to czy są jakieś zamienniki w podobnym odcieniu, które by miały podobne właściwości shadingu noodlersowskiego atramentu? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nikaa Posted July 14, 2016 Report Share Posted July 14, 2016 Na sąsiednim forum jest dokładnie taki atrament na sprzedaż Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rinke Posted July 14, 2016 Report Share Posted July 14, 2016 Tak jak pisze Nikaa. Atramenty tej firmy są u nas w kraju nie dostępne, trzeba sprowadzać lub kupować z drugiego obiegu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dapi Posted July 14, 2016 Report Share Posted July 14, 2016 (edited) purepens.co.uk ma Noodlers i także ten atrament - przesyłka jest naprawdę tania jak na uk poniżej 4 funtów Edited July 14, 2016 by Dapi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrkathova Posted July 14, 2016 Author Report Share Posted July 14, 2016 Oooo! Dziękować, tego szukałem Przy okazji chyba sobie zamówię kilka innych buteleczek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aventador13 Posted July 14, 2016 Report Share Posted July 14, 2016 Jak jesteśmy przy temacie sprowadzania z zagranicy mam takie pytanie - jakbym zamawiał z ebaya Iroshizuku (20 dolarów) to czy ilość zamówionych butelek ma wpływ na ryzyko doliczenia cła? Mówie tutaj o trzech/czterech butelkach i jaka jest wysokość takiego cła, jeśli bym musiał go zapłacić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted July 14, 2016 Report Share Posted July 14, 2016 @Aventador - wpływa - bo wzrasta wartoś wysyłki. Im wyższa wartość wysyłki tym wyższa szansa, że celnicy dadadzą gratisy w wysokosci ok. 30 % zamówienia (niskie cło, ale spory podatek). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
patefonik Posted July 14, 2016 Report Share Posted July 14, 2016 Generalnie cło to nie problem, gorzej z VAT. Do równowartości 150 euro cła nie płacisz, ale vat łapie już przy 22 euro jeśli kupiłeś w sklepie lub 45 euro jeśli to git. Oczywiście można liczyć na fart, ale mnie jakoś zawsze trafiają....To tak w skrócie.Edyta: zapomniałem dodać że wartość paczki to wartość zapłacona za towar plus koszt transportu plus ewentualne ubezpieczenie... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aventador13 Posted July 14, 2016 Report Share Posted July 14, 2016 Ok, dzięki za odpowiedzi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Didi Posted July 18, 2016 Report Share Posted July 18, 2016 (edited) Trzeba zapłacić VAT. Za atramenty i pióra raczej cła nie ma w Europejskim Obszarze Gospodarczym. Natomiast od 01-07-2016 pojawiło się 6,5% na stronie TARIC : ale jest zwolnienie lotnicze 0%, cokolwiek to znaczy. (kod towaru 3215900000). To już sobie Iroshizuku nie kupię Edited July 18, 2016 by Didi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts