Jump to content

Pomoc w doborze atramentu do pióra Duke

optica

Recommended Posts

Witam, jestem na forum zupełnie nowa. Od niedawna jestem posiadaczką pióra wiecznego Duke 995 Chopin. W zestawie był oryginalny atrament Duke w kolorze niebiesko-czarnym. No właśnie, jest on praktycznie czarny, a ja nie lubię tak ciemnych atramentów. Szukam atramentu, który będzie pasował do tego pióra, a dodatkowo będzie po prostu dobrze służył. Kolorystyka - głęboki róż/fiolet, odcienie zieleni przechodzące w morski lub butelkowa zieleń lub klasyczny niebieski (podobają mi się atramenty Pelikan Edelstein Amethyst i Aquamarine oraz niektóre odcienie Diamine). Ważnym aspektem jest również nieprzebijanie atramentu na najzwyklejszym papierze oraz dobry przepływ i 'miękkość' pisania. No i przede wszystkim - musi być dobry do pióra tego typu. Proszę o porady.

Edited by optica

Ile użytkowników tyle opinii. Ja nie mam z Diamine większych problemów, ale nie są to atramenty idealne. Jest kilka kolorów, które mają różne przypadłości: Ancient Copper kalafiorzy, Oxblood też, mocno nasycone niebieski nie chcą nigdy wyschnąć itd. Generalnie to dobre atramenty, ale poczytaj recenzje kolorów, które Cię interesują.

Diamine Teal odmówił współpracy z wszystkimi japończykami. Z Hero 100 też nie chciał działać. W tym kolorze nieźle sprawdził się Parker Blueblack i podstawowy Pilot Blueblack który nie obdziera kieszeni jak iroshizuku