Zet Posted July 13, 2016 Report Share Posted July 13, 2016 Pióro raczej stare (?), znalezione przypadkiem przy sprzątaniu. Na początku myślałam, że zepsute, ale napełniłam "manualnie" (tj. rozebrałam i po prostu wlałam atrament prosto do środka) i, przynajmniej jak dotąd, działa super i nie przecieka. Nie mam pojęcia, jakiej firmy to pióro. Na skuwce widnieje takie logo: Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie...? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konis Posted July 13, 2016 Report Share Posted July 13, 2016 Eto priekrasnyj sovietskij Montblank. Pachoż na etyje : Fajna ciekawostka Co wcale nie oznacza, że to jest złe pióro. Aerometryczny system napełniania. zdrówka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zet Posted July 13, 2016 Author Report Share Posted July 13, 2016 Wielkie dzięki! Tak właśnie podejrzewałam, że może pochodzić gdzieś bardziej ze wschodu Pióro zadziwiająco dobre: wygodnie leży w ręku, ciężar w sam raz, a końcówka jest odrobinę giętka, co (jak dla mnie) zwiększa przyjemność i łatwość pisania (porównuję z moimi dwoma pozostałymi, które są "sztywne"). A i napełnianie jest bardziej satysfakcjonujące i (zadziwiająco) mniej brudzące niż w piórach na naboje. Aż chyba przez nie następnym razem kupię coś właśnie z tłoczkiem... to się towarzysze postarali Jeszcze raz dzięki i miłego dnia. Fajnie jest wiedzieć, co się ma! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted July 18, 2016 Report Share Posted July 18, 2016 patrząc na znak towarowy, można powiedzieć, że producentem tego oto cacka jest fabryka im. Sacco i Vanzetti. AR3, czyli po rosyjsku АР3 (АР3 2 602 03 ТУ 25-03.1995-83) to skrót od rosyjskiej nazwy pióra wiecznego, tj. "авторучка". Pióro zostało wyprodukowane w Moskiewskiej Fabryce Przyborów Piśmienniczych im. Sakko i Vanzettiego (МНПО "Оргтехника" МЗПП им. Сакко и Ванцетти). Sama fabryka powstała w 1920 r. i była pierwotnie własnością Armanda Hammera, amerykańskiego Żyda, syna emigrantów z Odessy. Fabryka produkowała w tym czasie ołówki. Sam Hammer to też ciekawa persona, potentat, magnat i przyjaciel wszystkich, od Lenina począwszy sowieckich przywódców (łącznie z Gorbaczowem), oprócz Dżugaszwiliego. Hammer znał się też z Reaganem, oraz z rodziną Gore. Chwilę mi zajęło znalezienie, kim byli Sacco i Vanzetti, ale i to udało się rozszyfrować, ale o tym później. http://www.piorawieczneforum.pl/index.php?/topic/2955-ar3/ zaś to Twoje, to jest AR-17. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Beata Posted July 28, 2016 Report Share Posted July 28, 2016 (edited) Opiszę pióro, które trzymam w ręku (jak nie piszę Parker, gruby, plastikowy, skuwka metalowa,srebrna.Na niej napis:PARKER. Bardzo krótki ten znaczek pióra, tak 7 milimetrów i wcale nie ułamany. Stalówka wygląda na złotą.Po odkręceniu długiej części, metalowa obudowa zbiorniczka na atrament, a na niej następujące napisy: pogrubione duże litery: PARKER"51"-to obok pompki. Poniżej: TO FILL, poniżej: Press Ribbed Bar, poniżej: Firmly 6 Times, poniżej: Use Dry-Writing, poniżej: Superchrome Ink, poniżej: The Parker Pen Co, poniżej: Made in U.S.A. po napełnieniu...pisze miękko,trochę grubo, ale nie widać, by stalówka była rozpłaszczona. To pióro nieżyjącego Dziadka. Zastanawiam się ile może mieć lat? Pomożecie mi je zidentyfikować? Nie bardzo umiem umieszczać zdjęcia,stąd opis. Pozdrawiam, Beata Edited July 28, 2016 by Beata Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted July 28, 2016 Report Share Posted July 28, 2016 a czy ma jakieś kropki lub dziwne literki na skuwce? http://parker51.com/ http://parkerpens.net/parker51.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Beata Posted July 28, 2016 Report Share Posted July 28, 2016 (edited) Po obejrzeniu zdjęć z linków już wiem, że jednak "jodełka jest ułamana". Na skuwce nie widzę żadnych znaczków poza zarysowaniami. Na jej szczycie jest taki ładny kamień, jakby onyks, lub inny wytarty mleczny,mętny kamień. Poza tym pasuje do jednego z piór w drugim linku, jeśli chodzi o obły, gruby, czarny dól pióra-inne nie pasują.Choć i tu końcówka jest bardziej u mnie obła.Pasuje też połączenie góry z dołem Ale środek całkiem inny.U mnie koniec pióra jest czarny, plastikowy, nie ma żadnych zgrubień przy pompce. Ale z zewnątrz trochę podobne. Kasia P.s. to jest zdjęcie skopiowane z linku udostępnionego prze przedmówcę,a nie mojego pióra Edited July 28, 2016 by Beata Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kuk Posted July 29, 2016 Report Share Posted July 29, 2016 Opiszę pióro, które trzymam w ręku (jak nie piszę Parker, gruby, plastikowy, skuwka metalowa,srebrna.Na niej napis:PARKER. Bardzo krótki ten znaczek pióra, tak 7 milimetrów i wcale nie ułamany. Stalówka wygląda na złotą.Po odkręceniu długiej części, metalowa obudowa zbiorniczka na atrament, a na niej następujące napisy: pogrubione duże litery: PARKER"51"-to obok pompki. Poniżej: TO FILL, poniżej: Press Ribbed Bar, poniżej: Firmly 6 Times, poniżej: Use Dry-Writing, poniżej: Superchrome Ink, poniżej: The Parker Pen Co, poniżej: Made in U.S.A. po napełnieniu...pisze miękko,trochę grubo, ale nie widać, by stalówka była rozpłaszczona. To pióro nieżyjącego Dziadka. Zastanawiam się ile może mieć lat? Pomożecie mi je zidentyfikować? Nie bardzo umiem umieszczać zdjęcia,stąd opis. Pozdrawiam, Beata No, właśnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts