Jump to content

Kobiece pióro na dobry początek

Recommended Posts

Uprzejmie proszę o pomoc w wyborze (nie mam, niestety, czasu, aby przeczytać całe forum i aby przewertować bogatą ofertę sklepów) pióra.

Chciałabym, aby:

- było kobiece, delikatne

- pisało bez drapania, przerywania (miękko i lekko)

- stalówka nie była grubsza niż F

- nie kosztowało więcej niż 300 zł

Pisałem tylko Watermanem, wszystko było ok, natomiast co do pozostałych to doświadczenia innych forumowiczów sugerują, że nie powinno być wpadki, a jeśli by się zdarzyła, zawsze jest gwarancja. (choć jakiś czas temu był problem z Kaweco, ale już chyba sytuacja wróciła do normy)

Edited by refal

Ja mam bordowego Sagarisa, startuje to to po miesiącu nie używania. Stalówka świetna, ale mam F - ja akurat lubię trochę grubszą kreskę. A samo pióro zgrabne, smukłe, idealnie wyważone, dla mnie oczywiście.

Gdyby nie ta stalówka, to pewnie bym częściej sięgała po nie, a tak.. pewnie je w końcu sprzedam ;)

Generalnie myślę, że podział kobiecie/męskie pióro jest dość płynny... Zależy co się podoba Tobie. Kaweco są równie fajne, moge polecić - mam, Watermana nie mam żadnego, Lamy też są niezłe ale mnie się stylistyka nie podoba (Safari/Al star), też mam jedną. 

Delty są też ciekawą propozycją, nieco grubsze, ale może to Ci podpasuje. Również sobie chwalę (mam piękna bursztynową (amber) Deltę vintage) - ale Delty to już powyżej przedziału cenowego.

Edited by Nikaa

Ja tam wiem swoje. Waterman bardzo stara się trafić w kobiecy gust i produkuje piórka dedykowane wyłącznie kobietom.

Hemisphere, jak dla mnie nie jest typowym kobiecym piórem. To raczej taki unisex.

Typowo kobiece modele to Waterman Audace.

287daa9dd2e1f926.jpg

71239cefdf4b3a4c.jpg

Nie wiem tylko, czy jeszcze gdzieś je można kupić.

Ale na przykład Waterman Ici et La chyba gdzieś jeszcze się znajdzie.

2d893e6b09acc4a6.jpg

9afc76cc0d930ff7.jpg

Moja małżonka używa Ici et La i strzeże go jak oczka w głowie.

zdrówka

Botanica oraz Ici et la,  to właśnie chciałem zaproponować. Bardzo fajne serie. Choć odnoszę wrażenie, że myśląc o piórach dla kobiet, bywamy wzorniczo... tendencyjni :)

Ja bardzo nie lubię 'japończyków', ale prędzej czy później zostanie zaproponowany jakiś model ze średniej półki :) TJakość będzie raczej pozytywnym zaskoczeniem,  a i w kieszeni coś zostanie.

Edited by Wodnik Olszynek

Ten Waterman Audace bardzo mi przypomina elektrycznego papierosa, kształtem. Kolorami może mniej ale dla miłośniczek kolorów i takie odsłony epapiersow są dostępne.

Zaciekawił mnie z kolei Ici et la, zielony oczywiście. Gdzieś to mozna jeszcze dostać? Muszę poszukać.. aluminiowych szczególnie nie lubię, ale ta zieleń;)

Zaciekawił mnie z kolei Ici et la, zielony oczywiście. Gdzieś to mozna jeszcze dostać? Muszę poszukać.. aluminiowych szczególnie nie lubię, ale ta zieleń ;)

Ici przestali klepać dobrych parę lat temu, niedawno wisiał jeszcze zielony komplet na OLX, za całkiem sensowne 200 PLN. Warto śledzić aukcje i ogłoszenia.

Aluminium?

Znalazłam, nawet mój ulubiony kolor, ale na OLX trochę się boję kupić. Muszę jeszcze pomyśleć. Dziękuję za wszystkie podpowiedzi. Jak ktoś poradzi coś jeszcze, to będzie mi łatwiej:-)

A dla syna (14 lat) może być Lama Safari? Albo coś innego? Syn lubi pisać piórem. Do tej pory miał jakieś badziewiaki. Chlapał się atramentem, brudził zeszyty, rozlewał po plecaku itp., ale się nie poddawał. Chciałabym także i jemu sprawić coś w miarę dobrego.

W wieku Twojego syna pisałem watermanem graduate, generalnie byłem zadowolony, ale to pióro działa dobrze tylko z bardzo mokrymi atramentami, potem przeszedłem na lamy al-stara (aluminiowe safari) i muszę przyznać, że jest on zdecydowanie wart dopłaty.

Watermany tutaj mają ładny wybór ale ich stalówki F to nie w moim typie, polecam Pilota Prera piękne pióra i cena przyzwoita (około 23 usd plus ship) stalówka F działa pięknie, bardzo solidnie wykonane i bardzo ciekawe kolory włącznie z demonstratorami. A może coś z małych TWSBI? Mojej kobicie kupiłem klasyk Hero 100 ze złotą stalówką za 70 pln, na upartego też pięknie się prezentuje w kobiecej dłoni i pisze się nim genialnie.

Jesteście bardzo pomocni, ale jeszcze nie podjęłam decyzji.

Czy ktoś pisał Botanicą? Jak się spisuje?

A właściwie to przydałyby mi się dwa pióra - jedno na niebieski atrament lub coś w zbliżonych odcieniach, a drugie na czerwony. Na razie jednak muszę wybrać to jedno, na co dzień.

Mam również botanicę. Pisze rzeczywiście grubo (mam M-kę) i b. mokro. Na tyle mokro, ze przez chwilę sie zraziłem, bo na kiepskiej jakości papierach przebijała i strzępiła. Musiałem pisać drugą stroną stalówki, żeby było cieniej. Ale jak wlałem golden brown noodler'sa to odkryłem radość pisania tym piórem. Naprawdę polecam. Piękne pióro wizualnie i fajnie piszące.