Józefina K. Posted July 8, 2016 Report Share Posted July 8, 2016 Uprzejmie proszę o pomoc w wyborze (nie mam, niestety, czasu, aby przeczytać całe forum i aby przewertować bogatą ofertę sklepów) pióra. Chciałabym, aby: - było kobiece, delikatne - pisało bez drapania, przerywania (miękko i lekko) - stalówka nie była grubsza niż F - nie kosztowało więcej niż 300 zł Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
refal Posted July 8, 2016 Report Share Posted July 8, 2016 (edited) Może Waterman Hemisphere, Lamy Studio lub jakieś Kaweco? Albo Pilot Prera, choć jego cena w Europie jest trochę przesadzona. Edited July 8, 2016 by refal Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nikaa Posted July 8, 2016 Report Share Posted July 8, 2016 Sheaffer Sagaris Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Józefina K. Posted July 8, 2016 Author Report Share Posted July 8, 2016 Dziękuję za podpowiedzi. Czekam na jeszcze. Czy pisałyście tymi piórami - rzeczywiście nie skrobią i nie przerywają, wyprowadzając człowieka z równowagi? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wąsaty Posted July 8, 2016 Report Share Posted July 8, 2016 A to zależy. Jak masz szczęście- będziesz zadowolona. Jeżeli masz pecha- nie. Zawsze jednak można stalówkę dopracować. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
refal Posted July 8, 2016 Report Share Posted July 8, 2016 (edited) Pisałem tylko Watermanem, wszystko było ok, natomiast co do pozostałych to doświadczenia innych forumowiczów sugerują, że nie powinno być wpadki, a jeśli by się zdarzyła, zawsze jest gwarancja. (choć jakiś czas temu był problem z Kaweco, ale już chyba sytuacja wróciła do normy) Edited July 8, 2016 by refal Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nikaa Posted July 8, 2016 Report Share Posted July 8, 2016 (edited) Ja mam bordowego Sagarisa, startuje to to po miesiącu nie używania. Stalówka świetna, ale mam F - ja akurat lubię trochę grubszą kreskę. A samo pióro zgrabne, smukłe, idealnie wyważone, dla mnie oczywiście. Gdyby nie ta stalówka, to pewnie bym częściej sięgała po nie, a tak.. pewnie je w końcu sprzedam Generalnie myślę, że podział kobiecie/męskie pióro jest dość płynny... Zależy co się podoba Tobie. Kaweco są równie fajne, moge polecić - mam, Watermana nie mam żadnego, Lamy też są niezłe ale mnie się stylistyka nie podoba (Safari/Al star), też mam jedną. Delty są też ciekawą propozycją, nieco grubsze, ale może to Ci podpasuje. Również sobie chwalę (mam piękna bursztynową (amber) Deltę vintage) - ale Delty to już powyżej przedziału cenowego. Edited July 8, 2016 by Nikaa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kalixt Posted July 8, 2016 Report Share Posted July 8, 2016 W tych kategoriach mieści się również pióro Cross Botanica, model często wybierany przez kobiety. Obejrzyj je sobie w sklepie, bo przy bliższym kontakcie znacznie zyskują: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konis Posted July 8, 2016 Report Share Posted July 8, 2016 Ja tam wiem swoje. Waterman bardzo stara się trafić w kobiecy gust i produkuje piórka dedykowane wyłącznie kobietom. Hemisphere, jak dla mnie nie jest typowym kobiecym piórem. To raczej taki unisex. Typowo kobiece modele to Waterman Audace. Nie wiem tylko, czy jeszcze gdzieś je można kupić. Ale na przykład Waterman Ici et La chyba gdzieś jeszcze się znajdzie. Moja małżonka używa Ici et La i strzeże go jak oczka w głowie. zdrówka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wodnik Olszynek Posted July 8, 2016 Report Share Posted July 8, 2016 (edited) Botanica oraz Ici et la, to właśnie chciałem zaproponować. Bardzo fajne serie. Choć odnoszę wrażenie, że myśląc o piórach dla kobiet, bywamy wzorniczo... tendencyjni Ja bardzo nie lubię 'japończyków', ale prędzej czy później zostanie zaproponowany jakiś model ze średniej półki TJakość będzie raczej pozytywnym zaskoczeniem, a i w kieszeni coś zostanie. Edited July 8, 2016 by Wodnik Olszynek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nikaa Posted July 8, 2016 Report Share Posted July 8, 2016 Ten Waterman Audace bardzo mi przypomina elektrycznego papierosa, kształtem. Kolorami może mniej ale dla miłośniczek kolorów i takie odsłony epapiersow są dostępne. Zaciekawił mnie z kolei Ici et la, zielony oczywiście. Gdzieś to mozna jeszcze dostać? Muszę poszukać.. aluminiowych szczególnie nie lubię, ale ta zieleń Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Józefina K. Posted July 8, 2016 Author Report Share Posted July 8, 2016 Botanicę widziałam. Zastanawiałam się nad nią. Czy ktoś pisał dłużej tym piórem i może się wypowiedzieć? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wodnik Olszynek Posted July 8, 2016 Report Share Posted July 8, 2016 Zaciekawił mnie z kolei Ici et la, zielony oczywiście. Gdzieś to mozna jeszcze dostać? Muszę poszukać.. aluminiowych szczególnie nie lubię, ale ta zieleń Ici przestali klepać dobrych parę lat temu, niedawno wisiał jeszcze zielony komplet na OLX, za całkiem sensowne 200 PLN. Warto śledzić aukcje i ogłoszenia. Aluminium? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Józefina K. Posted July 8, 2016 Author Report Share Posted July 8, 2016 A czy ktoś zna tego producenta (i przy okazji sprzedawcę?): http://allegro.pl/pioro-wieczne-duke-chast-lady-zielone-i6306740507.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
VojtasK Posted July 8, 2016 Report Share Posted July 8, 2016 Ici et La w ilości kilku można wygrzebać na Olx. Są nawet w zestawach z długopisem (jak kto silnie potrzebuje). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wodnik Olszynek Posted July 8, 2016 Report Share Posted July 8, 2016 Bardzo popularna chińska marka, sprzedającego można ocenić samodzielnie - komentarze wyglądają bardzo przyzwoicie. Obiecują cienki ślad, ale w przypadku chińczyków można się spodziewać odrobiny loterii Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konis Posted July 8, 2016 Report Share Posted July 8, 2016 (edited) Sklep jak najbardziej OK, ale Duka bym nie kupił. Poszukaj Ici et La. Nawet jest na OLX. zdrówka Edited July 8, 2016 by konis Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Józefina K. Posted July 8, 2016 Author Report Share Posted July 8, 2016 Znalazłam, nawet mój ulubiony kolor, ale na OLX trochę się boję kupić. Muszę jeszcze pomyśleć. Dziękuję za wszystkie podpowiedzi. Jak ktoś poradzi coś jeszcze, to będzie mi łatwiej:-) A dla syna (14 lat) może być Lama Safari? Albo coś innego? Syn lubi pisać piórem. Do tej pory miał jakieś badziewiaki. Chlapał się atramentem, brudził zeszyty, rozlewał po plecaku itp., ale się nie poddawał. Chciałabym także i jemu sprawić coś w miarę dobrego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wodnik Olszynek Posted July 8, 2016 Report Share Posted July 8, 2016 To przyzwoite pióro, ale... on już jest w wieku, kiedy sam powinien wybierać Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nikaa Posted July 8, 2016 Report Share Posted July 8, 2016 (edited) Korpus i skuwkq wyglądają jakby były zrobione z jakiegoś metalu? Przepraszam, zwykle sobie generalizuje mówiąc na to alu W twoim piorze mają srebrne. Edited July 8, 2016 by Nikaa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bula Posted July 9, 2016 Report Share Posted July 9, 2016 W wieku Twojego syna pisałem watermanem graduate, generalnie byłem zadowolony, ale to pióro działa dobrze tylko z bardzo mokrymi atramentami, potem przeszedłem na lamy al-stara (aluminiowe safari) i muszę przyznać, że jest on zdecydowanie wart dopłaty. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gorz Posted July 9, 2016 Report Share Posted July 9, 2016 Watermany tutaj mają ładny wybór ale ich stalówki F to nie w moim typie, polecam Pilota Prera piękne pióra i cena przyzwoita (około 23 usd plus ship) stalówka F działa pięknie, bardzo solidnie wykonane i bardzo ciekawe kolory włącznie z demonstratorami. A może coś z małych TWSBI? Mojej kobicie kupiłem klasyk Hero 100 ze złotą stalówką za 70 pln, na upartego też pięknie się prezentuje w kobiecej dłoni i pisze się nim genialnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Józefina K. Posted July 10, 2016 Author Report Share Posted July 10, 2016 Jesteście bardzo pomocni, ale jeszcze nie podjęłam decyzji. Czy ktoś pisał Botanicą? Jak się spisuje? A właściwie to przydałyby mi się dwa pióra - jedno na niebieski atrament lub coś w zbliżonych odcieniach, a drugie na czerwony. Na razie jednak muszę wybrać to jedno, na co dzień. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dapi Posted July 11, 2016 Report Share Posted July 11, 2016 Botanicę moja żona uwielbia. Pisze dość mokro i grubo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wąsaty Posted July 11, 2016 Report Share Posted July 11, 2016 Mam również botanicę. Pisze rzeczywiście grubo (mam M-kę) i b. mokro. Na tyle mokro, ze przez chwilę sie zraziłem, bo na kiepskiej jakości papierach przebijała i strzępiła. Musiałem pisać drugą stroną stalówki, żeby było cieniej. Ale jak wlałem golden brown noodler'sa to odkryłem radość pisania tym piórem. Naprawdę polecam. Piękne pióro wizualnie i fajnie piszące. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts