Jump to content

Zakup 3 pióra - budżet do 900 zł

Recommended Posts

Witam wszystkich. Jako że kolejna rocznica ślubu przede mną a jestem miłośnikiem i fanem piór i notatników wybór prezentu padnie chyba po raz kolejny na pióro, ponieważ w mojej opinii są to najlepsze użytkowe prezenty (poza wiertarkami :). Obecnie posiadam jakiegoś podstawowego Watermanna oraz Grafa v. F. z serii Intuition. Budżet mam taki w okolicach 600 do 900 zł.

Z góry zaznaczam, że nie jestem specjalistą jeżeli chodzi o systemy, stalówki itp. dlatego chciałbym zapytać mądrzejszych od siebie. Może jakieś inne propozycje w tym zakresie?

Pozdrawiam

Piotr

Wszystkie wskazane pióra to wysoka półka.

Sailora umieściłbym na 1. miejscu pod względem relacji cena/realna wartość (w przypadku Montegrappy spora część ceny to "podatek" za Markę) ponadto - wyśmienita stalówka (japońska) - tu trzeba pamiętać o różnicy grubości japońskie F to europejskie EF itd.

Visconti to również super wybór (bardzo dobra jakość)

Montegrappa to włoskie dzieło sztuki, którego cena... jest dość wysoka jak na pióro w tej klasie. Za takie pieniądze można kupić coś lepszego z innej "stajni".

Hej,

Myslę, że z tej trójki Sailor byłby najciekawszym wyborem. Rembrandt ustepuje jakością wykonania van Goghowi (też Visconti). Montegrappa jest fajna, ale stosunek ceny do jakości i użytych materiałów nie jest szczególnie korzystny. Warto moim zdaniem rzucić okiem na pióra takie jak:

Aurora Talentum

Pelikan M405/605 (po załączonych zdjęciach zakładam, że nie jesteś fanem zloceń)

Pilot Custom Heritage 92

Platinum 3776 Black Diamond

Co do Rembrandta, jakość wykonania korpusu, konwertera, skuwki i sekcji jest absolutnie bez zarzutu, według mnie to piękne pióro. Niektórzy jednak narzekają na stalówki. Ja mam zestaw zawierający dwie stalówki, stuba 1.5 i lekko sprężystą EF. Ta ostatnia jest nie do użytku, a stuba bardzo lubię.

Też wybrałabym Sailora. Na drugim miejscu ex aequo Pelikan lub Platinum ze wskazaniem na Pelikana w moim przypadku (chyba że Platinum miałoby jakąś ciekawą stalówkę).

Edited by Inkyhand

Z góry zaznaczam, że nie jestem specjalistą jeżeli chodzi o systemy, stalówki itp. dlatego chciałbym zapytać mądrzejszych od siebie. Może jakieś inne propozycje w tym zakresie?

Przedstawiłeś dosyć zróżnicowane opcje. Czy to ma być skarb szufladowy, czy masz zamiar robić nim bling-bling?

Dziękuję wszystkim za życzliwe i fachowe rady. Odpowiadając na pytania to będzie pióro użytkowe, żaden skarb szufladowy. Ciągnie mnie w kierunku Włoch ale jak widzę, stosunek ceny do jakości jest słaby. W zestawieniu wygrywa Sailor. Chciałbym dopytać jeszcze jakie stalówki ma Montegrappa i Visconti ponieważ nie widzę tego opisu, w Sailorze jest 14k. Na Aurorę niestety nie mam już budżetu, przekracza on dwukrotnie moje założenia, chociaż pióro bardzo ładne i gdyby nie cena to wygrałoby pojedynek z Sailorem.

Moim faworytem z przedstawionych jest Sailor 1911 ze stalówką F ale brałbym wersję large, standard jest zdecydowanie za mały. Ewentualnie piękne jest też 1911 Realo jeżeli potrzebne okienko i inny niż nabój/tłoczek system napełniania. Do rozwagi Pilot Custom Heritage 912 ze stalówką PO (podobno niewrażliwa na rodzaj papieru). To piękne klasyki i w tym budżecie dostępne bez większego problemu nawet jak vat dołożą przy przesyłce.

Jeszcze ostatnio widziałem też Platinium President większa wersja 3776 century też pikne i jak poszukać mieści się w budżecie widziałem je za 125 Gbp.

W tej cenie można by też coś zamówić ale obawiam się że kolejka tzn czas oczekiwania będzie nie do zaakceptowania http://kcavers.blogspot.com/ kuszą mnie od jakiegoś czasu jego pióra i kiedyś się w końcu skuszę.

Edited by Gorz