Dapi Posted July 1, 2016 Report Share Posted July 1, 2016 Nowe zapowiedziane Lamy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aventador13 Posted July 1, 2016 Report Share Posted July 1, 2016 Podoba mi się to trzecie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted July 1, 2016 Report Share Posted July 1, 2016 A mnie pierwsze i trzecie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nikaa Posted July 1, 2016 Report Share Posted July 1, 2016 A mnie trzecie i czwarte Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted July 1, 2016 Report Share Posted July 1, 2016 To są tylko nowe kolory czy jakaś nowa wersja Al-Stara/Safari/Visty? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MBRafał Posted July 1, 2016 Report Share Posted July 1, 2016 A mnie to ostatnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dapi Posted July 1, 2016 Author Report Share Posted July 1, 2016 (edited) Tutaj trochę więcej. Zapowiadają na wrzesień, także nowe Lamy studio https://www.penworld.eu/blog/new-lamy-lx-live-deluxe.html Powiem szczerze że mnie podobają się wszystkie Appelboompennen napisał o cenie ok 50Eur Edited July 1, 2016 by Dapi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pawel88 Posted July 1, 2016 Report Share Posted July 1, 2016 (edited) Jeśli chodzi o kolor to podoba mi się pierwszy.Natomiast stylistyka Lamy to nie do końca moje klimaty, chociaż raz pisałem w Piórotece i jakość stalówki była ok. Edited July 1, 2016 by Pawel88 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dapi Posted July 1, 2016 Author Report Share Posted July 1, 2016 Ja piszę dwoma piórami Lamy i stylistyka mi nie odpowiada. Myśle jednak jakby tu kupić kolejne Lamy - takie jest właśnie Lamy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thay Posted July 1, 2016 Report Share Posted July 1, 2016 Ostatnie wymiata! Super. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
VojtasK Posted July 1, 2016 Report Share Posted July 1, 2016 Nie mówcie tylko, że za nowymi kolorami piór pójdą nowe, pasujące atramenty - vide: Dark Liliac Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thay Posted July 1, 2016 Report Share Posted July 1, 2016 Dobry, szary atrament od Lamy? Czemu nie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted July 2, 2016 Report Share Posted July 2, 2016 Appelbloom zamiescił na instagramie zdjęcie specjalnej edycji Lamy 2000 - powstanie 5000 sztuk, pióro zostanie wykonane prawdopodobnie z tytanu i będzie kosdztowało 500 eruro. Auć. Zdjęcie tutaj. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dapi Posted July 2, 2016 Author Report Share Posted July 2, 2016 Jak za Lamy choćby ze złota to jest to mocna cena... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted July 2, 2016 Report Share Posted July 2, 2016 A tu jeszcze zdjęcie, jak nowe kolory Al-Stara wyglądają w rzeczywistości. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wąsaty Posted July 2, 2016 Report Share Posted July 2, 2016 Dzisiaj miałem wolny dzień od pracy i tak mnie naszło na przegląd piór, które posiadam. Najdroższe kosztowało mnie ok.300 zł. Wiem, że to niewiele, ba, nawet bardzo niewiele. Ale miałem dosyć czasu na zastanowienie się dlaczego te pióra drogie, piękne, leżą nieużywane w etujach różnistych, a używam tych kupionych za kilkanaście, kilkadziesiąt złotych? I naprawdę - nie wyciągnąłem żadnych wniosków. Bo lepiej piszą? Bo lepiej zachowują sie gdy nie używane są? Czyli, że niezawodność nie zawsze musi kosztować? Czy jak kupię np. montblanka, to będzie lepszy od Jinhao750? Czy jak go kupię, to nie podzieli los piór za 300zł? Czy pióro za xxxx zł zapewni mi lepsze doznania? Wizualne, palpacyjne, bądź jeszcze inne? Czy >kasa znaczy > przyjemność pisania, czy tylko > samozadowolenie? Ewentualnie jakies inne doznania, o których nawet nie jestem uswiadomiony? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
satur Posted July 2, 2016 Report Share Posted July 2, 2016 Ewentualnie jakies inne doznania, o których nawet nie jestem uswiadomiony? Poczucie potęgi i wygranej, to samo które czuje właściciel BMW X6 lub Audi Q7 kiedy przejeżdżasz koło niego Matizem, VW Up! bądź inny małym miejskim samochodem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rittel Posted July 2, 2016 Report Share Posted July 2, 2016 Poczucie potęgi i wygranej, to samo które czuje właściciel BMW X6 lub Audi Q7 kiedy przejeżdżasz koło niego Matizem, VW Up! bądź inny małym miejskim samochodem.W razie wypadku wolałbym jednak być w Q7 niż w Matizie ^^ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pawel88 Posted July 3, 2016 Report Share Posted July 3, 2016 @Wąsaty-zadałeś bardzo dobre pytanie.Osobiście mam 3 Jinhao, którymi lepiej mi się pisze niż Watermanem Hemisphere. Bardzo podoba mi się Waterman Perspective, ale nie wiem czy będę bardzo z niego zadowolony pod względem jakości pisania, natomiast wiem, ze bardziej mi się podoba niż Jinhao. Swoją drogą stwierdzenie "lepiej piszą" jest bardzo ogólne, bo każdy oczekuje czegoś innego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zmechu Posted July 3, 2016 Report Share Posted July 3, 2016 offtopicznie: produkcja taniego dobrego pióra to kilka dolarów. Dokładając złote stalówki i srebrne smoki to pewnie w okolicach $30. Cała reszta to "szczypta magii", LE, dokładanie najdroższych/unikalnych elementów i generowanie popytu. Sam mam pióra <$100 i gdybym miał obiektywnie spojrzeć to wcale nie te najdroższe piszą najlepiej. Cena pióra to wyznacznik statusu, łechtanie ego i świadomość "stać mnie". Przecież aut sportowych nie kupuje się dla wygody a dla pokazania statusu społecznego lub majętności. Bo to samochody drogie w zakupie, drogie w utrzymaniu, drogie i w serwisie i w ogóle drogie :-) No i taki Prezes nie zajedzie na spotkanie Yariską tłumacząc "bo to bardzo wygodne miejskie auto" bo narazi się na politowanie, mimo że mówi prawdę. To coś jak sroka, o której panuje przekonanie że zbiera błyskotki. A prawda jest taka że zbiera tylko to co się wyróżnia, jakby wszystko było wysłane diamentami, to zbierałyby grudki ziemi. Więz w alternatywnej rzeczywistości zapewne MB to poślednia marka o niezłych właściwościach piśmienniczych a Hero to rarytasy o zachwalanych parametrach i designie :-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krystian_33 Posted August 2, 2016 Report Share Posted August 2, 2016 (edited) Są pierwsze wiadomości o Lamy Lx w kraju nad Wisłą. Dzwoniłem do Marcina i cena nie jest pewna na dziś dzień. Ciekawe jak to będzie kosztowało, bo jeden kolor mocno mnie magnetyzuje. Te klipsy będą platerowane tymi pierwiastkami? :huh: Mogłem zapytać Edited August 2, 2016 by Krystian_33 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Admof Posted October 14, 2016 Report Share Posted October 14, 2016 Pojawi się edycja specjalna Lamy Safari Wisława Szymborska. Premiera na Targach Książki w Krakowie. 27-30.10.2016 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Topaz Posted October 14, 2016 Report Share Posted October 14, 2016 Czy wiadomo już, co specjalnego będzie w tej edycji? Kolor, faktura, inicjały? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zmechu Posted October 14, 2016 Report Share Posted October 14, 2016 Czy Szymborska wyraziła na to zgodę? ;-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nikaa Posted October 14, 2016 Report Share Posted October 14, 2016 Akurat LAMY, do tego opcja Safari, to jakoś z Szymborską najmniej mi się kojarzy.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts