Jump to content

Uszkodzony Waterman Carene warto?

Recommended Posts

Witam, na allegro znalazłem takie pióro

Ile może kosztować jego naprawa, ponieważ mam już watermana Hampshire GT bardzo fajne pióro, a te wygląda jeszcze lepiej moim zdaniem z tym, że cena nowego jest dość wysoka, co sądzicie warto licytować?

Dokładnie dziś to samo pióro przykuło moją uwagę. Już po wstępnych oględzinach widać, że pióro było intensywnie używane. Liczne rysy i otarcia na korpusie; nie wiadomo jak skuwka trzyma itd.

Jeśli chcesz wymienić stalówkę, to musiałbyś je bardzo tanio wylicytować żeby Ci się to opłaciło, bo stalówka do Carene to koszt 200-300zł. Jeśli dałbyś do naprawy to byłoby taniej,ale moim zdaniem to i tak nie jest tego warte. Lepiej byłoby kupić nowe. Albo drugiego Hemisphere'a.

A i jeszcze jedno zastanawiam się nad jakimś nowym piórem, może ktoś może coś polecić?

1. Sheaffer Gift Collection 100

2. Waterman Hempisphere Czarny mat GT, mam już ten model z tym,że inną kolorystykę.

Jak się ma firma Sheaffer do Watermana?

A i jeszcze jedno jak się ma taki Carene GT do Hempisphere jest duża różnica w jakości pisania?

Czy może tylko w wyglądzie:)

Co byście mi polecili do użytku każdego dnia, na uczelnie do szybkiego pisania i obszernego, a zarazem,żeby to ładnie wyglądało:)

Edited by damianzaleski

Wolę Watermany od Sheafferów, ale obydwie firmy oferują dobre pióra. Mając wybór między Sheafferem GC100 a Watermanem Hemisphere, bez wahania wziąłbym Watermana. Carene z kolei jest piórem cięższym niż Hemisphere, stalówkę ma dość twardą, ale, jeśli dobrze trafisz, bardzo "maślaną" - sunącą po papierze lekko i bezszelestnie.

Na co dzień polecam ci Lamy Al-Star lub Faber-Castell Ambition.

Edited by visvamitra

Tez mam Hemi i jest wygodne. Ale pewnie Carene jest inne niz Hemi z powodu roznicy ksztaltu stalowki.

Carene jest drozsze od Hemi tez ze wzgledu na stalowke. W Carene jest to 18 karatowe zloto a w Hemi stal platerowana zlotem. Stad roznica, ale czy bedzie sie wygodniej pisalo? Czy czuc roznice w komforcie pisania odwrotnie proporcjonalna do dyskomfortuu wydawania tak duzej ilosci pieniedzy? Mozna sie przekonac kupujac Carene