Filipek Posted June 20, 2016 Report Share Posted June 20, 2016 Dzień dobry, Zameldowałem się już jakiś czas temu na forum, trochę poczytałem i wydaję mi to jest chyba odpowiedni moment, żeby poprosić o poradę. Jestem posiadaczem pióra Montblanc z serii William Faulkner, od kilku lat leży i ''kurzy'' się w pudełku (szkoda mi go używać ze względu na jego wartość..). Jeszcze nie wiem czy chce go sprzedać czy wymienić na inny model (ale chyba bardziej skłaniam ku sprzedaży i kupnie innego tańszego). I tu rodzi się pytanie, jakie pióro byłoby godne uwagi w cenie do 750 złotych (czy jest duża różnica jakościowa w tych np. za 350 czy 700 zł). Nie chce wydać zbyt dużej sumy, głównie chodzi mi o relacje cena/jakość. Z góry Dziękuje za pomoc i propozycje. Pozdrawiam, Filip Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konis Posted June 20, 2016 Report Share Posted June 20, 2016 Dzień dobry, Jestem posiadaczem pióra Montblanc z serii William Faulkner, od kilku lat leży i ''kurzy'' się w pudełku (szkoda mi go używać ze względu na jego wartość..)......... To tak jak w tym skeczu. " Sikawka jest nowa i komendant zabronił używać. Niech się wiocha spali, ale nie wolno i już.." Nie wiem, czy cytuję dosłownie, ale sens ten sam. @Filipek. Chyba sroce spod ogona nie wypadłeś, abyś nie mógł pisać takim piórem. Lecz jeśli tak podchodzisz do tematu, to u mnie pomocy nie znajdziesz. zdrówka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pawel88 Posted June 20, 2016 Report Share Posted June 20, 2016 (edited) Mając 7 stów w portfelu to można kupić naprawdę solidne pióro, które będzie służyło latami, natomiast czy zamierzasz nim pisać? Jeśli nie to można za 250-350 zł ustrzelić także dobre pióro, niekoniecznie nowe. Podejrzewam, że wartość pióra bardzo nie spadnie podczas normalnego użytkowania.Cenę można obniżyć, gdy nastąpi np jego upadek na podłogę i uszkodzi się stalówkę. Edited June 20, 2016 by Pawel88 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MarcinEck Posted June 20, 2016 Report Share Posted June 20, 2016 Może ja to przetłumaczę na polski: "Zapisałem się na Forum 1 czerwca. Odczekałem chwilę i teraz usiłuję opchnąć (autentycznego, pewnie nieudany prezent :-)) MB W. Faulkner. Dałem do zrozumienia, ze za 7 stów sprzedam, a teraz dla zamydlenia oczu mobilizuję frajerów, żeby mi coś napisali o piórze z parę stów." :lol: MB WF kosztuje około 1500 dolarów, więc chłopaki to jest okazja!!! (zwłaszcza jak chodzi o nieudany prezent, jakich wiele tysięcy wyprodukowano w Państwie Środka) :wacko: Messieurs, faites vos jeux! @Pawel 88 - za pióro, którym się nie zamierza pisać, to nie wiem czy warto dać 1, 80 pln (za tyle są w Carrefourze ) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
VojtasK Posted June 20, 2016 Report Share Posted June 20, 2016 @MarcinEck Strasznie dosłowne to Twoje tłumaczenie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
velvianin Posted June 20, 2016 Report Share Posted June 20, 2016 Mam podobne zdanie jak MarcinEck. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Filipek Posted June 20, 2016 Author Report Share Posted June 20, 2016 (edited) Macie Panowie racje, źle to wygląda, a cel nie był taki. Przepraszam, że Was uraziłem, bo bądź co bądź macie Panowie prawo się tak czuć, oddając się swojej pasji (której ja w danym momencie aż tak oddany nie jestem), może jeszcze kiedyś przyjdzie na mnie czas. Już raczej jestem tutaj ''spalony'' dlatego proszę o zamknięcie tematu... Ustosunkuje się do Pana Pawła88 i zwyczajnie poszukam czegoś w cenie 250-350 złotych, nie męcząc i nie tracąc czasu żadnego z Panów. A co do MB to nie jest jeden z tych z Państwa środka . Edited June 20, 2016 by Filipek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MarcinEck Posted June 21, 2016 Report Share Posted June 21, 2016 Nie poczułem się urażony, raczej leciutko wzburzony Co do MB - to jest kilka portali aukcyjnych i tam się należałoby zwrócić. Tamże można znaleźć w podanych granicach cenowych pióro vintage (np. pelikan 140, mający złotą stalówkę) lub współczesne (pelikan 150 czy 200). Polecam pelikany, bo jestem ich miłośnikiem, a nie spotkałem się z ich podróbkami. Innym wyjściem, choć nieco droższym, są pióra japońskie np. Sailor, Platinum, Pilot... Forum nie jest portalem aukcyjnym... Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
patefonik Posted June 21, 2016 Report Share Posted June 21, 2016 A ja Wam powiem, że czytam ten wątek i zrobiło mi się smutno. Człowieka zupełnie nie znam, zadał pytanie rozsądne, a zwrotnie otrzymał totalny "bullshit". Jeśli dobrze kojarzę nicka to kolega od pewnego czasu usiłuje sprzedać tego MB na ìnnym forum tematycznie odbiegającym od tego bezskutecznie, powstrzymam się od komentarze z jakiego powodu, w końcu prosi o radę co z tym fantem począć na odpowiednim tematycznie forum i dostaje kopa. Sorry Panowie i Panie fora powstały po to by pomagać, dzielić się doświadczeniem. Kolega ma, dostał, odziedziczył nie wiem nie wnikam, ferari, a potrzebuje opla kombi do wożenia wózka dziecięcego i zakupów, prosi o radę, czy lepsza będzie astra czy stara vectra, na forum moto, a wszyscy go atakują że chce sprzedać podrabiane ferrari. Chyba jestem za stary na"internety" w takim wydaniu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts