Kalafior Posted June 17, 2016 Report Share Posted June 17, 2016 Hej, Szukam od pewnego czasu jakiegoś pióra. Szperając w szafie odnalazłem starego Parkera Vectora, ale nie działa on już tak jak powinien, więc pomyślałem, że wypadałoby kupić coś nowego i odświeżyć wspomnienia. Moją uwagę zwrócił Pilot 78G, głownie dlatego, że posiada japońską stalówkę F. Bardzo zależy mi na tym, by pióro posiadało stalówkę F lub XF. W Parkerze miałem stalówkę F jednak była ona wciąż za gruba. A więc: - Cena powinna oscylować wokół 100zł - Stalówka F lub XF - Dobrze by było, żeby nie było za ciężkie To chyba wszystko, możecie również podawać jakiś ciekawy styl pisma który nadawałby się do takich stalówek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted June 17, 2016 Report Share Posted June 17, 2016 Kaweco Sport, Lamy Safari/Al-Star, Pilor Prera ściągnięty z zagranicy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
VojtasK Posted June 17, 2016 Report Share Posted June 17, 2016 Cześć Tak w zasadzie, to 78g mieści się idealnie w Twoich założeniach - lekki, tani, stalka japońska F = europejskie XF - bingo! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MarcinEck Posted June 17, 2016 Report Share Posted June 17, 2016 W pełni popieram zdanie poprzednika! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kalafior Posted June 17, 2016 Author Report Share Posted June 17, 2016 Cześć Tak w zasadzie, to 78g mieści się idealnie w Twoich założeniach - lekki, tani, stalka japońska F = europejskie XF - bingo! Dobrze, a orientuje się ktoś gdzie takowe pióro mógłbym dorwać? Na allegro parę aukcji, ale nie jestem pewny oryginalności produktu więc boję się zamawiać jakiegoś kasztana . Zamówienia z innego kraju też wolałbym uniknąć, więc pytanie czy jest jakieś inne źródło z którego mógłbym go zakupić? Bo jeśli nie to chyba zdecyduję się zaryzykować i zamówić z allegro Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aventador13 Posted June 17, 2016 Report Share Posted June 17, 2016 Faber Castell Basic. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
VojtasK Posted June 17, 2016 Report Share Posted June 17, 2016 Faber Castell Basic. Fanatyk! ;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
montero Posted June 17, 2016 Report Share Posted June 17, 2016 W tej cenie można dorwać gdzieś Reforma 1745, choć to niełatwe. Ja mam znakomite doświadczenia z tym piórem.Poza tym przyłączam się do przedmówców - z łatwiej dostępnych Pilot 78g wydaje się faktycznie strzałem w dziesiątkę. Jakieś dwie sensowne aukcje na alledrogo widziałem wczoraj. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kalafior Posted June 17, 2016 Author Report Share Posted June 17, 2016 W tej cenie można dorwać gdzieś Reforma 1745, choć to niełatwe. Ja mam znakomite doświadczenia z tym piórem.Poza tym przyłączam się do przedmówców - z łatwiej dostępnych Pilot 78g wydaje się faktycznie strzałem w dziesiątkę. Jakieś dwie sensowne aukcje na alledrogo widziałem wczoraj. A wiesz może czy są oryginalne? Wiem, że są ponoć nowe, z fabrycznym opakowaniem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
montero Posted June 17, 2016 Report Share Posted June 17, 2016 (edited) A wiesz może czy są oryginalne? Wiem, że są ponoć nowe, z fabrycznym opakowaniem. Nie mam z tymi piórami aż takiego doświadczenia, aby Ci skomentować te aukcje. Pilota dostałem kiedyś od kumpla i trochę nim pisałem. Ale sam nigdy takiego nie kupiłem. Ciekawe, że te kolorowe są bez opakowań, a to czarne, licytowane, ma jakies fabryczne niby pudełko. Może piórowi weterani pomogą? W sumie jeśli miałbym z tych wszystkich któreś wybrać, to chyba to: allegro.pl/pioro-wieczne-pilot-78g-stalowka-f-made-in-japan-i6270441676.html (mogę tak sobie wstawiać linki? przepraszam, jestem tu nowy) Ale nie jestem ekspertem - nie biorę odpowiedzialności Edited June 17, 2016 by montero Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kalafior Posted June 17, 2016 Author Report Share Posted June 17, 2016 Nie mam z tymi piórami aż takiego doświadczenia, aby Ci skomentować te aukcje. Pilota dostałem kiedyś od kumpla i trochę nim pisałem. Ale sam nigdy takiego nie kupiłem. Ciekawe, że te kolorowe są bez opakowań, a to czarne, licytowane, ma jakies fabryczne niby pudełko. Może piórowi weterani pomogą? W sumie jeśli miałbym z tych wszystkich któreś wybrać, to chyba to: allegro.pl/pioro-wieczne-pilot-78g-stalowka-f-made-in-japan-i6270441676.html (mogę tak sobie wstawiać linki? przepraszam, jestem tu nowy) Ale nie jestem ekspertem - nie biorę odpowiedzialności Tak, to samo miałem na oku i zamierzałem zamówić(lub zamówię) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
montero Posted June 17, 2016 Report Share Posted June 17, 2016 Niezależnie od tego, co wybierzesz, to ten Pilot jest jedną z fajniejszych opcji w takich pieniądzach. Na pewno ma porządną stalówkę, skuwkę na gwint (to znacząco zwiększa długowieczność pióra - te wszystkie kliki i zatrzaski w końcu padną). Jeśli ma Ci służyć na codzień, to na pewno dobrze spełni swoje zadanie. A Parker Vector... Panie kochany... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kalafior Posted June 17, 2016 Author Report Share Posted June 17, 2016 Niezależnie od tego, co wybierzesz, to ten Pilot jest jedną z fajniejszych opcji w takich pieniądzach. Na pewno ma porządną stalówkę, skuwkę na gwint (to znacząco zwiększa długowieczność pióra - te wszystkie kliki i zatrzaski w końcu padną). Jeśli ma Ci służyć na codzień, to na pewno dobrze spełni swoje zadanie. A Parker Vector... Panie kochany... Opadają? A to dlaczego? Choć przyznam, trochę dziwny. Przy pisaniu z normalnie skierowaną stalówką robi całkiem grubą linię, a gdy odwrócę do góry nogami to piszę taką ładną, cienką linią, która jest znacznie ładniejsza od tej z poprawnego ułożenia. Dafuq Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
montero Posted June 17, 2016 Report Share Posted June 17, 2016 Na tym forum nie brakuje sprzecznych opinii dotyczących Vectorów. Są tu tacy, dla których to jedno z ich ulubionych, są tacy, którzy tego pióra nie znoszą. Ja się zaliczam do grupy drugiej. To w sumie jedno z nielicznych piór, którym nie jestem w stanie pisać w ogóle. Tandetny plastik, zatrzask, fatalna budowa sekcji z tym paskudnym "schodkiem" od korpusu no i stalówka... gwóźdź, nie daje się rozpisać, kapryśna i dziadowska. Kupiłem bodaj dwa tygodnie temu w Krakowie Rainbow 202, jedną z mutacji Hero 616. Nieużywany egzemplarz, 5 zł. Powalczyłem chwilę z prawidłowym osadzeniem stalówki i lekko ją podszlifowałem i płynie po papierze - wykonane niezwykle solidnie nawet jak na chińskie standardy. I gdyby nie fakt, że w prezencie wczoraj dostałem Lamy Safari, to katowałbym chińczyka bez przerwy. Czysta przyjemność za grosze! Tymczasem Vector kosztuje obecnie około 50-60 zł i nie jest wart ani złotówki z tej kwoty. Żeby nie być osamotnionym w swojej opinii... sąsiadowi ostatnio zachciało się pisania piórem. Ostatnie używał w czasach szkolnych i nie ma z tym żadnego obycia. Dałem mu swojego Vectora (prezent nietrafiony, że o ja pierd@#$). Początkowo mówił - fajne, fajne, nawet da się pisać. I tę opinie utrzymywał jakiś tydzień. Potem zapytał co mogę mu polecić do stówki, bo z tym badziewiem nie może się porozumieć. Tyle. Nie odmawiam nikomu racji, jeśli mówi, że lubi Vectora. De gustibus... Ale polecam wziąć do ręki którekolwiek z piór wymienionych w tym wątku. Każde, dosłownie każde bije Vectora na głowę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted June 18, 2016 Report Share Posted June 18, 2016 Vectorowi mówię nie. Dla mnie Parker zaczyna się od Sonneta. A i tak Sonnet to tylko słaby, nieudany potomek fantastycznych Parkerów sprzed wielu, wielu lat. Poszukaj może używanego Parkera 45. To całkiem udane pióro. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
montero Posted June 18, 2016 Report Share Posted June 18, 2016 Vectorowi mówię nie. Dla mnie Parker zaczyna się od Sonneta. A i tak Sonnet to tylko słaby, nieudany potomek fantastycznych Parkerów sprzed wielu, wielu lat. Poszukaj może używanego Parkera 45. To całkiem udane pióro. Celna uwaga. Parker 45 jest faktycznie chlubnym wyjątkiem pośród "budżetowych" Parkerów, tylko też niełatwo go dzisiaj dostać. Widziałem jednego niedawno w hurtowni Koh-I-Noor w Cieszynie za bodaj 90zł, na pewno można załatwić wysyłkę. Miła ma to pióro i bardzo sobie chwali. Tylko trzeba się liczyć z tym, że stalówka F to naprawdę M. Ono cienko nie pisze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kalafior Posted June 18, 2016 Author Report Share Posted June 18, 2016 Chyba zdecyduję się na tego Pilota 78G. Jeszcze jedno pytanko żeby nie zapychać forum nowymi tematami. Jaki atrament polecacie? Pióra używać będę głównie do notatek, w zeszytach, do dokumentów itp. Najlepiej żeby był czarny, ew. niebieski. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
VojtasK Posted June 18, 2016 Report Share Posted June 18, 2016 Użyj wyszukiwarki w dziale atramenty. Temat jest okrutnie szeroki i szybko się przekonasz, że odcieni czarnego jest przynajmniej kilkanaście a niebieskiego jeszcze więcej. Poczytaj i wybierz coś, co wpadnie Ci w oko. Przy okazji przygotuj kartkę, by wpisać kolory, które jeszcze będziesz chciał wypróbować. Na koniec sprawdź, czy "kasa się zgadza" i ruszaj na zakupy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted June 18, 2016 Report Share Posted June 18, 2016 Mamy na forum kilkaset recenzji atramentów, popełniłem co najmniej 40 % z nich. Jeśli szukasz czarnego to z tanich atramentów polecam Leipziger - Schwarz Rohrer & KLlingner, z nieco drożyszch Perle Noire J. Herbin lub Black Aurory. Co do niebieskich - jest na rynku pewnie ze dwieście kolorów. Jeśli kolor nie ma dla ciebie znaczenia a szukasz uniwersalnego, "bezproblemowego" (ale nudnego) atramentu weź niebieskiego Watermana. A jeśli kolor ma dla Ciebie znaczenie poprzeglądaj dział z recenzjami. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kalafior Posted June 18, 2016 Author Report Share Posted June 18, 2016 Okej, dzięki za pomoc wszystkim! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts