Nikaa Posted June 2, 2016 Report Share Posted June 2, 2016 Moje subiektywne zestawienie zieleni. Papier: Rhodia dotpad, Clairefontaine 90g Pióro w większości Jinhao, KWZ Ink maczanka SKANY: Zdjęcia aparatem: Zdjęcia telefonem (lumia) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mariusz101 Posted June 2, 2016 Report Share Posted June 2, 2016 Fajne zestawienie. Utwierdziło mnie w przekonaniu, że numer 1 to Moss Green a potem długo, długo nic. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted June 2, 2016 Report Share Posted June 2, 2016 Fajne Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dapi Posted June 2, 2016 Report Share Posted June 2, 2016 Super zestawienie. Irish i Moss fajne a na tym tle zaskakująco korzystnie dla mnie wypadl herbin. Nie daje zgnilizną... Dzięki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nikaa Posted June 2, 2016 Author Report Share Posted June 2, 2016 (edited) Ja akurat lubię zgniłozielone, dlatego od nich zaczyna się to zestawienie. Chyba najbardziej odpowiada mi odcień Diamine Safari. Taka "normalna" zieleń, która najbardziej trafia do mnie to z kolei Callifolio Olivastre, ale niestety nie mam buteleczki, dlatego w zastępstwie używam Moss Green. I Tokiwa Matsu, który swoje piękno odkrywa dopiero od stalówki M (Jinhao do testów to F). Edited June 2, 2016 by Nikaa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wąsaty Posted June 2, 2016 Report Share Posted June 2, 2016 Wszystkie zielenie sa fajne. To moje ulubione, plus różne brązy. Dzięki za zdjęcia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
patefonik Posted June 2, 2016 Report Share Posted June 2, 2016 Ja jestem fanem Irish. Tylko on u mnie jakiś inny jest... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kleks Posted June 3, 2016 Report Share Posted June 3, 2016 (edited) Nie to, zebym coś miał, całkiem fajne porównanie, i na pewno włożyłaś w niego sporo pracy. Ale... created by picasa2html.com Edited June 3, 2016 by Kleks Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nikaa Posted June 3, 2016 Author Report Share Posted June 3, 2016 (edited) Jak tytuł wskazuje to subiektywne zestawienie zieleni. Tyle próbek udało mi się zebrać, Diamine Sherwood Green fizycznie nie mam, więc go w zestawieniu nie ma, po prostu. Dzięki, że wrzuciłeś fotkę z próbką tego koloru, kolejna zieleń, całkiem przyjemna ale ja osobiście wolę zielenie cieplejsze albo zgniłe Edited June 3, 2016 by Nikaa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aventador13 Posted June 3, 2016 Report Share Posted June 3, 2016 Irish Green to mój zielony nr 1. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kleks Posted June 3, 2016 Report Share Posted June 3, 2016 (edited) Spoko Nikaa, tak jak powiedziałem, nie chodzi mi o znalezienie dziury w całym, a Twoje zestawienie jest naprawdę bardzo użyteczne. Ja po prostu lubię zielenie zimniejsze, wpadające w czerń i tak se dodałem, bo akurat ja mam ten atrament ... Nie mam za to wszystkich tych, które Ty masz. A gdyby to kogokolwiek interesowało, to pióro Hero 616 Jumbo i papier Recycled Oatmile (rewelacyjny), 120 gsm, kupiony w firmie Ecocraft.uk. Edited June 3, 2016 by Kleks Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nikaa Posted June 3, 2016 Author Report Share Posted June 3, 2016 Spoko marocco Może kiedyś jeszcze wejdę w posiadanie innych zieleni, wtedy dorzucę do zestawienia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nikaa Posted June 3, 2016 Author Report Share Posted June 3, 2016 (edited) A przy okazji zapytam, czy ktoś się orientuje gdzie w Europie można nabyć Callifolio olivastre? Na stronie producenta nie ma już tego koloru. Znalazłam w jakimś sklepie w usa, mają tam też papier plume (moss green!), ale koszty wysyłki chłodzą mój zapał.... Edited June 3, 2016 by Nikaa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted June 4, 2016 Report Share Posted June 4, 2016 @Nikaa - mam dwie sztuki. Jeśli chcesz, jedną w aluminiowym opakowaniu sprezentuję ci Co do innych źródeł - Didier Boinnard ma problem z aktualizacją strony. Kolory są w ofercie, ale chyba nie może się zebrać, żeby porobić skany i zaktualizować stronę. Mieli to zrobić ponad rok temu, ale od roku nic się nie zadziało. Chyba właściciel L'AP nie jest nastawiony na dynamiczny rozwój, tylko sprzedaż w sklepie stacjonarnym i cieszenie się "slow-life". Atramenty L'Ap można kupić w Sakura Fountain Pen Gallery. Jeśli zebrałoby się trochę chętnych, mógłbym zorganiozować trzecie (chyba już trzecie) zamówiebnie grupowe atramentów Callifolio i Classiquers L'Artisan Pastellier. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nikaa Posted June 4, 2016 Author Report Share Posted June 4, 2016 @visvamitra chętnie od Ciebie odkupię to opakowanie aluminiowe Kałamarz może uda się zdobyć przy okazji, w razie czego byłabym chętna na takie zamówienie, ale pewnie jedną buteleczkę, pytanie czy to by się opłacało. A trafiłeś może gdzieś w Europie na Papier plume? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EZGeezer Posted June 4, 2016 Report Share Posted June 4, 2016 Mnie widzi się Irlandzka Zieleń i Diamine 150th. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
-Mateusz- Posted July 18, 2017 Report Share Posted July 18, 2017 Niestety- kolejny potencjalnie bardzo pomocny temat zgubił zdjęcia... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
-Mateusz- Posted September 14, 2017 Report Share Posted September 14, 2017 @Nikaa Dałabyś może radę wrzucić zdjęcia- jeśli masz je jeszcze-ponownie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nikaa Posted September 14, 2017 Author Report Share Posted September 14, 2017 Poszukam! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nikaa Posted September 24, 2017 Author Report Share Posted September 24, 2017 Niestety nie znalazłam tych zdjęć i skanów,.. może jeszcze gdzieś je mam zgrane na zewnętrznym dysku. Tymczasem foty zrobione telefonem, tego zestawienia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
-Mateusz- Posted May 1, 2018 Report Share Posted May 1, 2018 Umknęło mi to od razu, ale i tak jest bardzo pomocne- dziękuję Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TomaszSz Posted January 20, 2019 Report Share Posted January 20, 2019 @Nikaa bardzo dziękuję za to subiektywne zestawienie. Baaardzo przydatne. Już wiem, że Moss Green i Sherwood Green będę kupował w pierwszej kolejności. Czy możecie przy okazji podpowiedzieć gdzie najlepiej? Jestem zdecydowanym zwolennikiem zieleni generycznie zielonych. Takich jak np. KWZ zielony #2 czy #5. Czy macie swoje ulubione, godne polecenia marki i barwy ortodoksyjnie zielone? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ziemniaczek Posted January 20, 2019 Report Share Posted January 20, 2019 Ja zdecydowanie Moss Green i ogólnie ciemne zielenie. Również KWZ Zielony #3 i oliwkowy/oliwinowy Monteverde Olivine. Spora część pióromaniaków lubi MB Irish Green. Mnie przypadł do gustu GvFC Viper Green jako ten bardzo energiczny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mac.kozinsky Posted January 20, 2019 Report Share Posted January 20, 2019 (edited) Z jednego ze spotkań onegdaj. Na trzech rodzajach papieru. Pióra myte przed próbą i chyba poza D. Evergreen kolory obiektywnie odwzorowane. Pamiętając, że receptury atramentów się czasem zmieniają, wrzucam porównawczo. No i trzeba sobie samodzielnie obrócić. Pierwsze dwa zdjęcia moje. Ostatnie autorstwa Lash. Edited January 20, 2019 by mac.kozinsky Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Topaz Posted January 20, 2019 Report Share Posted January 20, 2019 Parker wydaje się ciekawy, zawsze go omijałem, może warto kupić? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts