Tales Posted May 29, 2016 Report Share Posted May 29, 2016 (edited) Czy ktoś może mi odpowiedzieć na pytanie zadane w temacie? Czyli mianowicie jaki jest najtańszy inlaid. Interesuje mnie wszystko. Możecie mi wymieniać także pióra vintage. Jak do tej pory moim liderem taniości jest Sheaffer Imperial i w sumie jego cena jest ok, ale może coś przegapiłem. Jeśli ktoś z administracji uważa, że ten post znajduje się w niewłaściwym miejscu to z góry przepraszam i proszę o przeniesienie. Edited May 29, 2016 by Tales Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konis Posted May 29, 2016 Report Share Posted May 29, 2016 Nie wiem jaki jest najtańszy. Nie kierowałbym się ceną pióra, ale jego.jakością i wyglądem. Gdybym miał coś kupować, to jakiegoś Pilota Elite. Są świetne. A już full wypas, to Geha Goldwing. Nie wiem jak to jest z Sheaffer'ami, ale sądzę, że też można coś wybrać. zdrówka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tales Posted May 29, 2016 Author Report Share Posted May 29, 2016 (edited) Nie wiem jaki jest najtańszy. Nie kierowałbym się ceną pióra, ale jego.jakością i wyglądem. Gdybym miał coś kupować, to jakiegoś Pilota Elite. Są świetne. A już full wypas, to Geha Goldwing. Nie wiem jak to jest z Sheaffer'ami, ale sądzę, że też można coś wybrać. zdrówka Ja też nie zamierzam sugerować się ceną (przynajmniej nie tylko). Wybiorę to co będzie dla mnie najlepsze (no i to na co pozwoli mi mój portfel). Na Imperiala stać mnie spokojnie. Jednak wiem, że często są pióra dorównujące jakością do tych droższych, a znacznie ustępujące im ceną. I dlatego właśnie założyłem ten wątek. Aby takie pióra wychwycić. Jeśli oczywiście jest to możliwe.Bardzo ciekawe piórko ten Pilot. Edited May 29, 2016 by Tales Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted May 29, 2016 Report Share Posted May 29, 2016 Przypuszczalnie Sheaffer 330 / 440. Da się je ustrzelić za 100-150 PLN. Waterman Concord pewnie też w tych granicach. W sumie nie było wielu piór ze stalówką tego typu, większość z nich to Sheaffery. Lista pewnie wyglądałaby jakoś tak: Moore Fingertip Sheaffer: Pen for Men, Targa, 330, 440, 550, Imperial, Valor Cross: Verve Waterman: Carene, Concord, Edson (cena grubo ponad tysiak) Pilot: E95, starsze modele Custom Heritage, Ultra Super 500 Ranga: 4CS (wykorzystują stalówki Sheaffera) Geha Goldschwinge 725/735/745 Najtaniej wyjdzie Sheaffer 330 albo Ranga 4CS. Z drugiej strony zawsze może ci się poszczęścić na eBayu i wyrwać za niewielkie pieniądze coś ciekawego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
satur Posted May 29, 2016 Report Share Posted May 29, 2016 Możesz wydać jeszcze więcej i zainwestować bardziej w dzieło sztuki niż pióro. Do znalezienia w Japońskich sklepach za astronomiczną cenę. Pilot Namiki Silvern Pilot Namiki ArtCraft Silvern W paru motywach: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tales Posted May 30, 2016 Author Report Share Posted May 30, 2016 Możesz wydać jeszcze więcej i zainwestować bardziej w dzieło sztuki niż pióro. Do znalezienia w Japońskich sklepach za astronomiczną cenę. Pilot Namiki Silvern Pilot Namiki ArtCraft Silvern W paru motywach: Niestety mój portfel na to nie pozwala. Jeśli już się na coś zdecyduję to chyba na jakiegoś Sheaffera 330, Targę lub 440. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted May 30, 2016 Report Share Posted May 30, 2016 Sheaffery to fajne piórka. Miałem kiedyś 330 i bardzo sobie to pióro chwaliłem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rinke Posted May 30, 2016 Report Share Posted May 30, 2016 (edited) Zwróć również uwagę na Sheaffer Imperial w wersji Cartridge, taki jak tu: http://www.fountainpennetwork.com/forum/topic/93908-sheaffer-imperial-flighter-fp-fountain-pen/ w zależności od wersji wykończenia i stalówki, można kupić już za ok 100 zł na zatoce. A moim zdaniem jest to bardzo fajne pióro. Posiadam ze stalową stalówką na moje oko B lub BB, i jest to najbardziej "maślana" stalówka w mojej kolekcji. Edit: Według numerologi nosi on numer 440, czyli już tutaj polecany:) Edited May 30, 2016 by Rinke Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tales Posted May 30, 2016 Author Report Share Posted May 30, 2016 Co do Targi to nie jestem pewien, ale 330 też raczej jest na naboje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
satur Posted May 30, 2016 Report Share Posted May 30, 2016 Możesz zapytać Kalixt'a czy ma coś wolnego w magazynie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mcarto Posted November 3, 2016 Report Share Posted November 3, 2016 Właśnie cieszę się z zakupionego Sheaffera Quasi Imperial 440 za którego dałem ok 60zł. B. fajny pisak F-ka jest prawie Japońska i trochę oszczędna w podawaniu atramentu ale świetnie leży w ręku i cieszy oko co ważne Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts