6re6 Posted May 28, 2016 Report Share Posted May 28, 2016 Cześć! Jestem tu chyba od ponad roku, ale ciągle mam dylemat związany z wyborem odpowiedniego pióra. Chciałbym kupić sprzęcik z elastyczną stalówką (zmienna grubość linii) do codziennego pisania. Mam takie zboczenie, że od 6 lat prowadzę pamiętniki i chciałbym, by wreszczcie wyglądały, jak trzeba. Widuję czasem przedwojenne dzienniki i po prostu kocham to, jak są napisane. "Zwykli" ludzie mają charakter pisma doskonalszy niż dzisiejsi profesorzy, wszystko pisane piórem... Coś pięknego. Niestety nie mam pojęcia o tym, co kupić, by mieścić się w budżecie (100-200zł) i osiągnąć zmienną linię pisząc powoli, starannie. Możecie coś doradzić? Mam co prawda "wyrobione" pismo ręczne, ale chciałbym dopracować je mając do dyspozycji sprzęt różnicujący poszczególne linie zależnie od nacisku. Co powinienem wybrać? Nie będzie to pióro przenośne, ale fajnie, gdyby nie była to sama stalówka maczana w tuszu. Konieczne jest też, by pióro to było dostępne w polskim sklepie (nówka) bez sprowadzania. Z góry dziękuję za pomoc, mam nadzieję, że coś się znajdzie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konis Posted May 28, 2016 Report Share Posted May 28, 2016 To zależy ile chcesz wydać na takie pióro. zdrówka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
6re6 Posted May 28, 2016 Author Report Share Posted May 28, 2016 Napisałem 100-200zł mniej więcej. Im mniej, tym lepiej bo to czysto praktyczny cel, nie interesuje mnie jego wygląd. Tylko i wyłącznie kwestia zmiennej kreski. Da się w tej cenie coś znaleźć? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kerad Posted May 28, 2016 Report Share Posted May 28, 2016 Najlepiej w sklepie plastycznym piórko maczane Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EZGeezer Posted May 28, 2016 Report Share Posted May 28, 2016 Oprócz maczanek nie kupisz nic nowego w tym budżecie. Możesz też upolować vintage fleksa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted May 29, 2016 Report Share Posted May 29, 2016 W Polsce się nie uda, chyba, że akurat któryś z forumowiczów wystawi na Targowisku pióro z flexem / semi-flexem. Polecam eBaya albo europejskich sprzedawców. Pióro Namisu Nova jest oferowane z tytanową stalówką, która wprawdzie nie jest klasycznym flexem, ale pozwala w pewnym stopniu różnicować linię. Można również spróbować zapolować na tanie niemieckie pióra, które nie są fleksami, ale mają sprężyste stalówki pozwalające na zróźnicowanie linii: Geha 790, Reform 1745. Inne modele: Osmiroid 65/75, Hero 395, pióra Onoto (ale ceny często znacznie przekraczają 200 PLN). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted May 29, 2016 Report Share Posted May 29, 2016 (edited) Hero 395 jest tanie i w pewnym stopniu pozwala różnicować linię, kupisz mna eBayu za niecałe 35 PLN. Podobno Wing Sung 590 też ma sprężystą stalówkę. Edited May 29, 2016 by visvamitra Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wąsaty Posted May 29, 2016 Report Share Posted May 29, 2016 (edited) Popieram tego Wing sunga 590. Stalówka rzeczywiście jest miękka, tylko pióro jest ogromiaste. Można jednakże wyjąć stalówkę i wsadzić do Jinhao 250, 450 lub 750, bo mają ten sam rozmiar #6. I wtedy faktycznie jest super Zwłaszcza, że w budżecie zostaje na kilka atramentów Edited May 29, 2016 by Wąsaty Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
endoor Posted May 29, 2016 Report Share Posted May 29, 2016 Ja w swoim Wing Sung-u 590 wymieniłem stalówkę oryginalną na Labana (by Bock) i... faktycznie piórko jakby dostało nowe życie. Nic ne stoi na przeszkodzie chyba aby dobrać jakąś elastyczną stalówkę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MarcinEck Posted May 29, 2016 Report Share Posted May 29, 2016 W cenie nieco powyżej 200 pln można trafić na Pelikana 140 z pięknie fleksującą. złotą 14 karatowa stalówką... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted May 29, 2016 Report Share Posted May 29, 2016 Też prawda. Myślę, że Pelikan i Geha to rozsądne wybory. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
6re6 Posted June 11, 2016 Author Report Share Posted June 11, 2016 To pióro bardzo mi się spodobało; http://www.ebay.pl/itm/Vintage-Hero-395-Brown-Fountain-Pen-Fine-Nib-Made-in-1990s-/231932933481?hash=item360047b569:g:cOgAAOSw9ZdXKZ5VCzy będzie w porządku i ma elastyczną stalówkę? Działa na zasadzie pompki? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wąsaty Posted June 11, 2016 Report Share Posted June 11, 2016 Raczej będzie twarda stalówka, ale oczywiście nie mówie tego na 100 % pewności. Na zasadzie pompki? Zależy co masz na myśli pisząc pompka W tym piórze to jak widac jest system aerometryczny, czyli gumka w otoczce blaszanej. Co ciekawe - jest wykręcany, więc spokojnie możesz wsadzić nabój bądź konwerter. Chociaż po co? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted June 11, 2016 Report Share Posted June 11, 2016 Będzie ok, nie spodziewaj się cudów i prawdziwego fleksa, ale za niecałe 40 zeta to więcej niż przyzwoite pióro. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts