Jose Arcadio Morales Posted May 22, 2016 Report Share Posted May 22, 2016 Dzień dobry, jest to mój pierwszy post więc bardzo proszę o wyrozumiałość. Szukam dla siebie pióra wiecznego, które nosiłoby pożądane przeze mnie cechy, takie jak: 1. pisanie "na mokro"; 2. stalówka o szerokości "B"; 3. szerokość skuwki - najlepiej żeby było to dokładnie 13 mm, dopuszczam przedział między 14 a 12 mm; 4. na naboje lub pompkę; 5. bez złotych akcentów; 6. bez metalowych zakończeń na żadnym z końców; 7. mile widziana irydowa stalówka; 8. kształt - powinno delikatnie zwężać się ku końcom; 9. nie Parker; 10. raczej nie Waterman; 11. obudowa raczej niemetalowa, lubię pióra lekkie, jednak nie zbyt lekkie, gdyby miała być metalowa to coś podobnego do Baoera 507, na pewno nie gładka; 12. budżet - do 100 złotych; 13. dostępne do kupienia w Polsce, nie przepadam za paypalami i ebayami. Pięknie proszę o pomoc, zasugerowanie konkretnych modeli. Dziękuję i życzę dobrego wieczoru. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nikaa Posted May 22, 2016 Report Share Posted May 22, 2016 (edited) Pelikan, ale to powyżej budżetu, chyba że coś upolujesz okazyjnie. Ze srebrnym wykończeniem. Może Lamy ze stalówką B? Albo Kaweco Sport? Edited May 22, 2016 by Nikaa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jose Arcadio Morales Posted May 22, 2016 Author Report Share Posted May 22, 2016 A jakiś konkretny model Pelikana? Na Lamy z pewnością mnie nie stać, a Kaweco raczej nie jest w moim typie. Co mi przypomina o kolejnych dwóch rzeczach: - okrągły przekrój pióra (Kaweco miało sześciokątny); - półokrągła stalówka (Lamy miało prostą, zakrzywiona po bokach). Spróbuję wrzucić jakoś zdjęcie mojego obecnego pióra żeby przybliżyć mniej więcej o co mi chodzi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jose Arcadio Morales Posted May 22, 2016 Author Report Share Posted May 22, 2016 Bardzo proszę, chyba się udało. taki kształt i rozmiar stalówki, niestety nie wiem jaki jest rozmiar, jednak podejrzewam że "M". http://imgur.com/iT92jG4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EZGeezer Posted May 22, 2016 Report Share Posted May 22, 2016 Lamy Safari z B będzie lać aż miło. Z pozostałych parametrów (wygląd) radzę w tym przypadku zrezygnować, bo to dobre pióro jest . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nikaa Posted May 22, 2016 Report Share Posted May 22, 2016 Myślałam o m150 lub m200, ale pewnie znikome szanse by coś upolować w Twoim limicie. Chyba, że dołożysz trochę więcej i uzbroisz się w cierpliwość i poszukiwanie okazji Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jose Arcadio Morales Posted May 22, 2016 Author Report Share Posted May 22, 2016 Myślałam o m150 lub m200, ale pewnie znikome szanse by coś upolować w Twoim limicie. Chyba, że dołożysz trochę więcej i uzbroisz się w cierpliwość i poszukiwanie okazji Nikaa, tak, to jest niemalże dokładnie to czego szukam! Chociaż cenowo to jest taki, jakby to powiedzieć...okrutnik. Mimo wszystko wielkie dzięki, chyba faktycznie zacznę już zbierać pieniądze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted May 23, 2016 Report Share Posted May 23, 2016 W tej cenie i z tymi parametrami raczej się nie uda. Do 100 PLN kupisz Lamy Safari ze stalówką w rozmiarze B albo Kaweco Classic / Ice / Skyline Sport. Ewentualnie Osmiroid / Platignum, ale ich w Polsce raczej nie kupisz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nikaa Posted May 23, 2016 Report Share Posted May 23, 2016 Visvamitra ma rację, do 100zł nie złapiesz Pelikana, ale już za 200zł da się upolować używanego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted May 23, 2016 Report Share Posted May 23, 2016 Duke albo Jinhao ze stalówką opisaną jako średno/grubo piszące. Na stronie firma-aris.pl jest tego zatrzęsienie, a trzeba im przyznać, że tłoczek dołączają (do Jinhao na pewno), mieścisz się w budżecie, kupujesz w Polsce i masz solidnego woła roboczego poszperaj tam u nich, waga pióra jest zawsze podana, całość (wraz ze skuwką), jeśli chcesz raczej lekkie a nie ciężkie, powinna oscylować wokół 20-30 g. Zdejmiesz skuwkę i pióro od razu będzie ciut lżejsze. Szkoda, że nie trafiłeś szybciej na forum. w Katowicach był solidny Pen Show i sporo tego do pomacani Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rufuz Posted May 23, 2016 Report Share Posted May 23, 2016 Mili Państwo, a gdzie tu upolować Ptaszora za 200? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jose Arcadio Morales Posted May 23, 2016 Author Report Share Posted May 23, 2016 Duke albo Jinhao ze stalówką opisaną jako średno/grubo piszące. Na stronie firma-aris.pl jest tego zatrzęsienie, a trzeba im przyznać, że tłoczek dołączają (do Jinhao na pewno), mieścisz się w budżecie, kupujesz w Polsce i masz solidnego woła roboczego poszperaj tam u nich, waga pióra jest zawsze podana, całość (wraz ze skuwką), jeśli chcesz raczej lekkie a nie ciężkie, powinna oscylować wokół 20-30 g. Zdejmiesz skuwkę i pióro od razu będzie ciut lżejsze. Szkoda, że nie trafiłeś szybciej na forum. w Katowicach był solidny Pen Show i sporo tego do pomacani Ann, byłem na Pen Show w Katowicach (jestem z Katowic), ale szczerze mówiąc natłok towaru sprawił, że się pogubiłem. No i wtedy nie miałem niestety środków, student biedny jest. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted May 23, 2016 Report Share Posted May 23, 2016 Jeszcze mała refleksja Do designu Lamy Safari mozna się przekonać Kiedyś brzydziłem się tych piór, a teraz je uwielbiam. Są niezawodne i nieźle, jak na swoją cenę, wykonane. No i stalówka B Lamy jest kapitalna. No i właśnie wyszedł wariant Dark Lilac, który ma kapitalny kolor. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nikaa Posted May 23, 2016 Report Share Posted May 23, 2016 Rufuz, a chciałbyś? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted May 23, 2016 Report Share Posted May 23, 2016 oj Jose, widzisz, miałam co nieco Jinhao. Tak konkretnego numerku modelu nie podam, bo masz wymagania co do grubości sekcji a to nie jest tam na stronie nigdzie opisane... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Czarodziej Posted May 23, 2016 Report Share Posted May 23, 2016 No i właśnie wyszedł wariant Dark Lilac, który ma kapitalny kolor. Zaciekawiłeś mnie (dawno mnie tutaj nie było), interesuje mnie ten (lawendowo/wrzosowy) oraz pomarańczowy. Chce się go ktoś tanio pozbyć? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nikaa Posted May 23, 2016 Report Share Posted May 23, 2016 (edited) Czarodziej, a ten charged green Cię nie interesuje? Edited May 23, 2016 by Nikaa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts