Wolny Posted May 17, 2016 Report Share Posted May 17, 2016 Cześć dzisiaj stałem się posiadaczem starego, wspaniałego i bardzo zastanego pióra, które leżało nieużywane kilkadziesiąt lat! Czy ktoś mógłby mi powiedzieć co to za model? Jedyne co udało mi się przeczytać to WING SUNG na skuwce, a po drugiej stronie MADE IN CHINA. Jak mogę jest szybko i bezboleśnie przywrócić do życia? Konwerter jest przymocowany na stałe... co to za typ? Jak go wyczyścić, jak go napełnić? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wąsaty Posted May 17, 2016 Report Share Posted May 17, 2016 Najpierw kąpiel Potem wysuszyć, napełnić atramentem i pisać Te pióra sa nie do zdarcia. Tym bardziej, że gumka jak widac jest w dobrym stanie Dobra, chińska produkcja Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thay Posted May 17, 2016 Report Share Posted May 17, 2016 (edited) O ile pamiętam, to jest Wing Sung 612. Można to to rozebrać, ale ani łatwo, ani prosto. Tak jak radzi Wąsaty, kąpiel, czyli - wymoczyć pióro, nabrać wody do pióra (pióro trochę powyżej stalówki zanurzyć w misce z wodą z Ludwikiem i pompować naciskając gumkę; się zassie woda). Poczekać kilka godzin. Wypompować. Czynność napełnienia wodą powtórzyć kilkukrotnie. Wysuszyć (czyli w praktyce odłożyć na tydzień), nabyć atrament (najlepiej HERO), zanurzyć stalówkę w atramencie, pompować naciskając gumkę; się zassie atrament. Pisać. O, tu masz link do recenzji: http://www.piorawieczneforum.pl/index.php?/topic/904-wing-sung-612/ Edited May 17, 2016 by Thay Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wąsaty Posted May 17, 2016 Report Share Posted May 17, 2016 (edited) Kształt rzeczywiście pasuje do 612. Tylko one mają wybite na skuwce nr. Przynajmniej te nowe tak mają. Edited May 17, 2016 by Wąsaty Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thay Posted May 17, 2016 Report Share Posted May 17, 2016 Oj, nie wszystkie mają ten numerek, nie wszystkie. Zależy od okresu produkcji. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wolny Posted May 17, 2016 Author Report Share Posted May 17, 2016 Ale skarb mi się trafił, z historią! woda z ludwikiem? a może być Fairy platinum? Jak to się pompuje? Wystarczy włożyć i przyciskać? Czy wciskanie ma odbywać się w określony sposób? Jak zorientować się czy wystarczy klikania? Jak opróżnić napełniony tłoczek? Wybaczcie jeśli te pytanie są śmieszne, ale pierwszy raz spotkałem się z takim sposobem napełniania. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thay Posted May 17, 2016 Report Share Posted May 17, 2016 Pewnie może być i Fairy platinum... Tak, wystarczy włożyć i przyciskać. Spróbuj, szybko sam zorientujesz się jak to robić. Napełniony gumowy zbiorniczek opróżniasz tak samo - naciskasz metalową blaszkę i zawartość zbiorniczka wylatuje - raczej proste. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wolny Posted May 17, 2016 Author Report Share Posted May 17, 2016 Dziękuję, biorę się do czyszczenia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shiro Aka Posted May 18, 2016 Report Share Posted May 18, 2016 Tylko nie zapomnij później pochwalić się, jak to cudo pisze. Kondycja pióra wygląda na rewelację, jestem ciekaw wrażeń. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArielN Posted May 18, 2016 Report Share Posted May 18, 2016 Trzymamy kciuki Wolny! Wing Sungi potrafią bardzo dobrze pisać. Wystarczy tylko trafić egzemplarz... . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wolny Posted May 20, 2016 Author Report Share Posted May 20, 2016 Świetni jesteście! Bardzo dziękuję za pomoc (i za wsparcie ArielN ) Pióro wyczyściłem, napełniłem atramentem (nie jakimś wspaniałym bo parker blue black... ale jeszcze przyjdzie czas, kiedy pochwale się na forum jakimś pięknym kolorem i wiem, że idealnym byłby jakiś bordowy... ), ale do rzeczy. Pióro jest świetne mimo tylu lat (mój 84 letni dziadek dostał je w pracy, mieli w ten czas obowiązek podpisywać dokumenty piórami- nie wiem czemu, dziadek też nie wiedział, ale był to piękny nakaz), stalówka wydaje się sztywna, ale piszę bardzo gładko, nie drapie ani trochę, jedyne co to czasem jakby się troszeczkę rozlewała, w takim sense że linia robi się szersza jakby z F do M i delikatnie poszczerbiona (dokładnie tak samo jak wtedy kiedy np. włosek przyczepia się do główki na stalówce), ale zdarzyło mi się tak tylko kilka razy przy kilku literach, na kilka zapisanych już stron więc chyba przesadzam. Ogólnie rzecz biorąc jestem bardzo zadowolony z takiego okazu i wydaje mi się, że to nie jakaś wnuczkowa radość Tutaj próbka pisma - wiem, że nie piszę najpiękniej, ale przynajmniej cytat dobry - z filmu Atlas Chmur Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wąsaty Posted May 20, 2016 Report Share Posted May 20, 2016 Masz fajny charakter pisma Bordowy atrament, bardzo zresztą ładny ma w swojej ofercie Nicpoń. A jeżeli lubisz czerwienie - polecam "płomienną czerwień". Niedawno zatankowałem z próbki, którą od Niego dostałem, i stwierdzam, ze to bardzo piękny kolor Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kleks Posted May 20, 2016 Report Share Posted May 20, 2016 Taa... Charakter pisma też mi się podobywowuje. Co do atramentu, to myślę, że mógłbyś zwrócić uwagę na Ox blood i Crimson, obydwa kolory Diamine. Jak tylko wezmę wypłatę, to sobie je sprawię. Na razie mam Oxford Blue z tej firmy i jestem zachwycony. Co do samego pióra, To naprawdę szczerze gratuluję i podziwiam za determinację w przywracaniu do życia, przedmiotu z historią. Tak trzymać Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Charlotte93 Posted July 12, 2018 Report Share Posted July 12, 2018 Czy ktos z Was orientuje się w jakich latach produkowano ten model? Dzis znalazłam w starych szpargalach babci takie samo pióro. Uzywala go w szkole średniej (lata 60).😊 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted July 13, 2018 Report Share Posted July 13, 2018 14 godzin temu, Charlotte93 napisał: Czy ktos z Was orientuje się w jakich latach produkowano ten model? Dzis znalazłam w starych szpargalach babci takie samo pióro. Uzywala go w szkole średniej (lata 60).😊 Od kiedy to trudno ustalić, ostanie egzemplarze tego modelu robione w 1996 r. są jeszcze dostepne na AliExpress i sprzedawane jako |Vintage| Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Charlotte93 Posted July 13, 2018 Report Share Posted July 13, 2018 Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam!😉 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts