Jump to content

Zakup nowego pióra do 150 dolców

Recommended Posts

Witam,

Zakupiłem kilka miesięcy temu moje 3 pióro w życiu było nim Lamy 2000, jednakże po zbytnim pośpiechu na zajęciach praktycznych i używaniu na przemian pióra z ołówkiem i linijka spadło na ziemię i tym zakończyło swój żywot...

Chciałbym zakupić pióro do 150 dolców gdyż będzie ono kupowane w Ameryce przez mojego bliskiego znajomego najlepiej jakby było na ebay u lub amazonie.

Pióro ma służyć na codzień (notatki itp) (preferuje stalowke F) najlepiej z konwerterem lub tlokiem.

Bardzo proszę o pomoc. Zastanawiałem się nad Pilot Namiki Falcon jednak jak się naczytałem o tym że jednak nie nadaje się do pisania na codzień to trochę byłem rozczarowany :/. Jak zobaczyłem jak pisze to moja dusza się ratowała. Bardzo mi się podobaja Flexy. Lamy 2000 potrafiło minimalnie cos tam zrobić :).

Ponownie na zaś dziękuję i jestem gotów do otwartej dyskusji i pomocy :) Aktualnie jest dość próżno, więc zapewne ominąłem jakąś dość istotna informacje za co przepraszam i zapewne jutro edytuje.

EDIT 1. Fajnie byłoby jakby miało duża stalowke :) ale nie musi.

EDIT 2. Chyba, że kupić jeszcze raz lamy 2000...

Edited by AvantTV

Falcon nadaję się do codziennego piasania... Nie spotkałem się z opinią, żeby coś przeszkadzało w nim podczas robienia notatek. Raczej opinię, że nie jest to fleks tylko raczej taki semi-fleks co wielu rozczarowywuję po kupieniu...

Hm a gdzie mogę kupić nową stalowke do lamy 200? W sumie czy nie przeszkadzałoby kupienie tego Falcon do codziennego pisania? Chciałabym więcej opini na ten temat. Czytałem na forum że nie nadaje się do pisania więc teraz mam wątpliwości ku temu czy kupić czy nie. Bardzo podoba mi się design i pisanie w Falcon ie. Zawsze mogę kupić stalowke i pióro xd

Stalowki są zamienne, chyba nawet zwykła stalowa pasuje.

Co do zakupu w stanach to proponuję kupić coś Sailora, Pilota lub Platinum na "zatoce" u Japończyków lub w Hong Kongu, wyjdzie taniej lub za te same pieniądze kupisz "lepsze" pióro.

Hm a gdzie mogę kupić nową stalowke do lamy 200? W sumie czy nie przeszkadzałoby kupienie tego Falcon do codziennego pisania? Chciałabym więcej opini na ten temat. Czytałem na forum że nie nadaje się do pisania więc teraz mam wątpliwości ku temu czy kupić czy nie. Bardzo podoba mi się design i pisanie w Falcon ie. Zawsze mogę kupić stalowke i pióro xd

Jak pioro może nie nadawać się do pisania? Dawniej pisano na codzień tylko fleksami, a to jest semi flex. Na pewno się sprawdzi.

Tu masz Falcona za 145,41$ z przesyłką + ewentualne cło podatek itp. W sumie i tak powinno wyjść prawie o połowę taniej niż w europejskim sklepie.

http://www.ebay.pl/itm/Pilot-Namiki-SEF-nib-FALCON-ELABO-Flexible-Nib-Fountain-Pen-Black-Resin-Barrel-/131797653044?hash=item1eafc09634:m:mSGi-yXLSZ7xuVuZ0WK39aQ

Co do stalówki do Lamy (faktycznie do 2000 są inne :sacro:) to poszukaj sklepu w którym są te pióra i zapytaj czy mają stalówki lub czy mogą Ci sprowadzić. Czasem sprzedawcy mają zapasowe stalówki które nie są oficjalnie w sprzedaży.

Co do głównego wątku, to stalówka Falcona w wersji fabrycznej nie jest aż tak miękka, żeby fleksować bez świadomego działania ze strony piszącego. Już prędzej możesz mieć problem z grubością linii: SEF prowadzi się po kartce jak szpilka, czyli niezbyt przyjemnie; większe grubości pewnie nie będą już miały tego problemu.

Co do głównego wątku, to stalówka Falcona w wersji fabrycznej nie jest aż tak miękka, żeby fleksować bez świadomego działania ze strony piszącego. Już prędzej możesz mieć problem z grubością linii: SEF prowadzi się po kartce jak szpilka, czyli niezbyt przyjemnie; większe grubości pewnie nie będą już miały tego problemu.

Takie głupie pytanie, ale grubość linii masz na myśli XD czy F?

http://www.amazon.com/Pilot-Collection-Fountain-Black-Accents/dp/B00063NUVM?th=1&psc=1

Myślałem nad tym.