AvantTV Posted May 11, 2016 Report Share Posted May 11, 2016 (edited) Witam, Zakupiłem kilka miesięcy temu moje 3 pióro w życiu było nim Lamy 2000, jednakże po zbytnim pośpiechu na zajęciach praktycznych i używaniu na przemian pióra z ołówkiem i linijka spadło na ziemię i tym zakończyło swój żywot... Chciałbym zakupić pióro do 150 dolców gdyż będzie ono kupowane w Ameryce przez mojego bliskiego znajomego najlepiej jakby było na ebay u lub amazonie. Pióro ma służyć na codzień (notatki itp) (preferuje stalowke F) najlepiej z konwerterem lub tlokiem. Bardzo proszę o pomoc. Zastanawiałem się nad Pilot Namiki Falcon jednak jak się naczytałem o tym że jednak nie nadaje się do pisania na codzień to trochę byłem rozczarowany :/. Jak zobaczyłem jak pisze to moja dusza się ratowała. Bardzo mi się podobaja Flexy. Lamy 2000 potrafiło minimalnie cos tam zrobić . Ponownie na zaś dziękuję i jestem gotów do otwartej dyskusji i pomocy Aktualnie jest dość próżno, więc zapewne ominąłem jakąś dość istotna informacje za co przepraszam i zapewne jutro edytuje. EDIT 1. Fajnie byłoby jakby miało duża stalowke ale nie musi. EDIT 2. Chyba, że kupić jeszcze raz lamy 2000... Edited May 11, 2016 by AvantTV Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
VojtasK Posted May 12, 2016 Report Share Posted May 12, 2016 Kupić nową stalowkę - dać Lamie drugą szansę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
opiotr Posted May 12, 2016 Report Share Posted May 12, 2016 Falcon nadaję się do codziennego piasania... Nie spotkałem się z opinią, żeby coś przeszkadzało w nim podczas robienia notatek. Raczej opinię, że nie jest to fleks tylko raczej taki semi-fleks co wielu rozczarowywuję po kupieniu... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AvantTV Posted May 12, 2016 Author Report Share Posted May 12, 2016 Hm a gdzie mogę kupić nową stalowke do lamy 200? W sumie czy nie przeszkadzałoby kupienie tego Falcon do codziennego pisania? Chciałabym więcej opini na ten temat. Czytałem na forum że nie nadaje się do pisania więc teraz mam wątpliwości ku temu czy kupić czy nie. Bardzo podoba mi się design i pisanie w Falcon ie. Zawsze mogę kupić stalowke i pióro xd Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aventador13 Posted May 12, 2016 Report Share Posted May 12, 2016 Stalówka do Lamy 2000 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AvantTV Posted May 12, 2016 Author Report Share Posted May 12, 2016 Mam Wersję z makrolonu czy jest różnica? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
empi Posted May 12, 2016 Report Share Posted May 12, 2016 Stalowki są zamienne, chyba nawet zwykła stalowa pasuje. Co do zakupu w stanach to proponuję kupić coś Sailora, Pilota lub Platinum na "zatoce" u Japończyków lub w Hong Kongu, wyjdzie taniej lub za te same pieniądze kupisz "lepsze" pióro. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted May 12, 2016 Report Share Posted May 12, 2016 Jak w USA to rzucć okiem na Edisony, Franklin-Christoph, Bexley itp. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AvantTV Posted May 12, 2016 Author Report Share Posted May 12, 2016 (edited) Czyli co proponujesz zakupić? Ale przecież to chyba od stołówki zależy jak pióro będzie pisać? A przynajmniej tak uważałem.. Proszę o nazwy konkretnych modeli. Edited May 12, 2016 by AvantTV Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
brzozowisko Posted May 12, 2016 Report Share Posted May 12, 2016 Tak, stołówka stołówce nie jest równa. Przepraszam, ale nie mogłem się powstrzymać Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EZGeezer Posted May 12, 2016 Report Share Posted May 12, 2016 Ja wybrałbym Sailor 1911 lub jakąś wersję Pilota np. 912. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aventador13 Posted May 12, 2016 Report Share Posted May 12, 2016 Hm a gdzie mogę kupić nową stalowke do lamy 200? W sumie czy nie przeszkadzałoby kupienie tego Falcon do codziennego pisania? Chciałabym więcej opini na ten temat. Czytałem na forum że nie nadaje się do pisania więc teraz mam wątpliwości ku temu czy kupić czy nie. Bardzo podoba mi się design i pisanie w Falcon ie. Zawsze mogę kupić stalowke i pióro xdJak pioro może nie nadawać się do pisania? Dawniej pisano na codzień tylko fleksami, a to jest semi flex. Na pewno się sprawdzi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AvantTV Posted May 12, 2016 Author Report Share Posted May 12, 2016 Zastanawiam się nad Pilot Namiki Falcon albo jakimś z franklin Christoph model 02.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mellion Posted May 12, 2016 Report Share Posted May 12, 2016 Stalówka do Lamy 2000 Ta stalówka NIE PASUJE do Lamy 2000. Model ten ma inne stalówki niż pozostałe pióra Lamy! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AvantTV Posted May 12, 2016 Author Report Share Posted May 12, 2016 Zastanawiam się nad Pilot Namiki Falcon albo jakimś z franklin Christoph model 02..Co sądzicie o tym wyborze? Macie jakieś propozycje? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted May 12, 2016 Report Share Posted May 12, 2016 Falcon to lepsze pióro, ale mnie bardziej podoba się FC. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
opiotr Posted May 12, 2016 Report Share Posted May 12, 2016 Ciekawe czy gdzieś znajdziesz nowego Falcona za 150$. Ja mam i sobie chwalę chociaż wolę Justusa... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
akmac Posted May 12, 2016 Report Share Posted May 12, 2016 Na Amazonie są po $152-155; do niedawna standardowa cena w większości sklepów wynosiła $144, musieli jakiś czas temu zrobić podwyżkę. Mówię oczywiście o wersji z plastiku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
opiotr Posted May 12, 2016 Report Share Posted May 12, 2016 Rzeczywiście, myślałem że plastikowych wersji już nie ma. Mam metalową i chyba wolałbym plastikową, metal jednak trochę waży... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
empi Posted May 12, 2016 Report Share Posted May 12, 2016 Tu masz Falcona za 145,41$ z przesyłką + ewentualne cło podatek itp. W sumie i tak powinno wyjść prawie o połowę taniej niż w europejskim sklepie. http://www.ebay.pl/itm/Pilot-Namiki-SEF-nib-FALCON-ELABO-Flexible-Nib-Fountain-Pen-Black-Resin-Barrel-/131797653044?hash=item1eafc09634:m:mSGi-yXLSZ7xuVuZ0WK39aQ Co do stalówki do Lamy (faktycznie do 2000 są inne ) to poszukaj sklepu w którym są te pióra i zapytaj czy mają stalówki lub czy mogą Ci sprowadzić. Czasem sprzedawcy mają zapasowe stalówki które nie są oficjalnie w sprzedaży. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EZGeezer Posted May 12, 2016 Report Share Posted May 12, 2016 Ciekawe czy gdzieś znajdziesz nowego Falcona za 150$. Ja mam i sobie chwalę chociaż wolę Justusa... http://www.ebay.com/itm/PILOT-NAMIKI-FALCON-ELABO-FE-18SR-STYLO-PLUME-FLEXIBLE-14K-BLACK-FOUNTAIN-PEN-/252327185684?hash=item3abfdf4d14:g:S4QAAOSwPe1T6cmA W Japonii. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AvantTV Posted May 12, 2016 Author Report Share Posted May 12, 2016 Czy są jeszcze jakieś propozycje odnośnie głównego wątku? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EZGeezer Posted May 12, 2016 Report Share Posted May 12, 2016 (edited) Czy są jeszcze jakieś propozycje odnośnie głównego wątku? Możesz też kupić sobie kilka tańszych pilotów np. 2 sztuki 91,98,74, mniejszy Sailor 1911, Platinum 3776. Cena tych modeli to około 70/80 $ Edited May 12, 2016 by EZGeezer Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
akmac Posted May 12, 2016 Report Share Posted May 12, 2016 Co do głównego wątku, to stalówka Falcona w wersji fabrycznej nie jest aż tak miękka, żeby fleksować bez świadomego działania ze strony piszącego. Już prędzej możesz mieć problem z grubością linii: SEF prowadzi się po kartce jak szpilka, czyli niezbyt przyjemnie; większe grubości pewnie nie będą już miały tego problemu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AvantTV Posted May 12, 2016 Author Report Share Posted May 12, 2016 Co do głównego wątku, to stalówka Falcona w wersji fabrycznej nie jest aż tak miękka, żeby fleksować bez świadomego działania ze strony piszącego. Już prędzej możesz mieć problem z grubością linii: SEF prowadzi się po kartce jak szpilka, czyli niezbyt przyjemnie; większe grubości pewnie nie będą już miały tego problemu. Takie głupie pytanie, ale grubość linii masz na myśli XD czy F? http://www.amazon.com/Pilot-Collection-Fountain-Black-Accents/dp/B00063NUVM?th=1&psc=1 Myślałem nad tym. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts