Jump to content

Sapphire Blue - Diamine

A  

17 members have voted

1. 1. Czy podoba ci się ten kolor?

Recommended Posts

Diamine to firma z tradycjami, zajmuje się produkcją atramentów od 1864 r. Siedziba spółki mieści się w Liverpoolu.

DimaineFactory.gif

Sapphire Blue to jeden z pierwszych atramentów, które kupiłem. Uważam go za jedną z najbardziej udanych Diamin. Kolor nie jest może specjalnie ekscytujący - ot, trochę silniej nasycony standardowy niebieski z nutą fioletu - ale jest za to niezawodny i nie stanowi zagrożenia dla piór. Wszystko jest takie, jakie byc powinno: przepływ, lepkość, czas wysychania. Kolor mógłby byc ciekawszy, ale myslę, że i teraz nie jest tragicznie.

fpn_1462476086__sapphireblue_diamine_is.

Atrament na ręczmiku kuchennym

fpn_1462476109__sapphireblue_diamine_rk.

Software ID

fpn_1462476194__sapphireblue_diamine_leu

Tomoe River - Kaweco Sport Classic, eyedropper, B

fpn_1462476212__sapphireblue_diamine_tom

fpn_1462476220__sapphireblue_diamine_tom

fpn_1462476230__sapphireblue_diamine_tom

Leuchtturm 1917 - Kaweco Sport Classic, eyedropper, B

fpn_1462476185__sapphireblue_diamine_leu

fpn_1462476204__sapphireblue_diamine_leu

Oxford - Kaweco Sport Classic, eyedropper, B

fpn_1462476122__sapphireblue_diamine_ox.

Rhodia - Kaweco Sport Classic, eyedropper, B

fpn_1462476134__sapphireblue_1.jpg

fpn_1462476152__sapphireblue_2.jpg

fpn_1462476164__sapphireblue_3.jpg

Dostałem ostatnio próbkę i jestem zauroczony. Dobre właściwości, elegancki, ale słodki kolor, i dobre cieniowanie. Duża szansa na pozostanie w którymś z moich codziennych piór na dłużej.

Lubię Twoje recenzje, ponieważ to, co czytam i widzę na zdjęciach znajduje później odzwierciedlenie w moich doświadczeniach z recenzowanymi atramentami.

Dla mnie to on jest nudny jak jak kolor spranego ubrania roboczego. Udało mi się go pozbyć. Używałem naprzemiennie z 4001 Pelikana i w ptaszorze zdecydowanie więcej ikry. W podobnej grupie cenowej Nicponiowe błękity #4 i #5 zdecydowanie ciekawsze i wyrazistsze, że nie wspomnę galusowym błękicie #6.

Dziś wygrzebałem dwa Piloty, których nie używam, ale z którymi żal mi się rozstać. Pomyślałem, że dam im szansę i napełniłem Sapphire Blue:

15qAAtr.jpg

Sapphire Blue jest naprawdę przyjemnym i dobrym w zachowaniu atramentem. Niestety nieco bardziej strzępi i przebija na najgorszej jakości papierach w porównaniu z moimi ulubionymi 4001 Blue/Black i Salixem. Poza tym, dla mnie rewelacja.