kriis88 Posted April 30, 2016 Report Share Posted April 30, 2016 (edited) Tak w zasadzie to nie wiem czy pióro ma problem czy tak ma być. Chodzi o to, że pisze normalnie ale gdy próbuję zrobić szybką i zamaszystą parawkę to przerywa. Inne pióra raczej nie mają takiego efektu. Zastanawia mnie to, ponieważ kiedyś ten Pelikan spadł mi z ok. 1 Metra i wbił się pionowo w gumową wykładzinę - jak rzutka w tarczę. Spanikowałem ale stalówka wygląda ok, żadnych wygięć i odkształceń zauważyłem tylko to przerywanie podczas szybkiego i zamaszystego pisania. Niestety nie pamiętam czy przed zdarzeniem było tak samo... Czy myślicie, że faktycznie opisywany przypadek stanowi jakąś drobną lub większą usterkę? Edited April 30, 2016 by kriis88 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wąsaty Posted April 30, 2016 Report Share Posted April 30, 2016 Weź zobacz, jak wygląda relacja stalówka - spływak. Bo być może stalówka wbiła się zbyt głęboko w skuwkę i stąd problem? Wrzuć fotkę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Interaktywny Posted April 30, 2016 Report Share Posted April 30, 2016 Najlepiej obejrzeć pod lupą stalówkę, czy jest ok po upadku. Skrzydełka mogły się przemieścić. Mogła się również przesunąć w głąb względem spływaka, co ogranicza przepływ.Albo po prostu tak było od początku. Zdarza się, że takie jest wykonanie stalówki, np połówki końcówki "irydowej" są nie równomiernie rozcięte, albo szczelina jest bardzo mała, co ogranicza przepływ. Wtedy trzeba tuningowac Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kriis88 Posted April 30, 2016 Author Report Share Posted April 30, 2016 Jak trafię do domu to zrobię zdjęcie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Excavator Posted April 30, 2016 Report Share Posted April 30, 2016 Są jacyś magicy, którzy to naprawiają. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kriis88 Posted April 30, 2016 Author Report Share Posted April 30, 2016 Niestety nie wiem jak umieścić zdjęcia w odpowiedzi:(dlatego założyłem album w galerii pwf:) zerknijcie proszę i spróbujcie ocenić czy stalówka jest uszkodzona. http://www.piorawieczneforum.pl/index.php?/gallery/album/170-pelikan-cognac-stal%C3%B3wka/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wąsaty Posted May 1, 2016 Report Share Posted May 1, 2016 Tu nie potrzeba magików Stalówka raczej nie jest uszkodzona, w spływaku też siedzi poprawnie. Więc myślę, że nie będzie szkodzić, jeśli zaczniesz od dobrego płukanka. Spróbuj rozebrać na części spływak i stalówkę, obejrzyj ten rowek w spływaku, może jest nie teges Tzn, podaje za mało atramentu? Jest jeszcze sposób na paznokcia Z wyczuciem odginasz stalówkę na paznokciu. Gdzieś tutaj był nawet film o tym. Poczytaj jeszcze ten temat - problem jak Twój : http://www.piorawieczneforum.pl/index.php?/topic/8053-pi%C3%B3ro-przerywa/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kriis88 Posted May 1, 2016 Author Report Share Posted May 1, 2016 Czyli po prostu taki urok tego pióra:p prawdopodobnie miałem sporo szczęście... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts