Homo_Erectus_Poland Posted April 23, 2016 Report Share Posted April 23, 2016 Witam, Mam pióra sygnowane napisem WALKER na stalówce i klipsie. Czy ktoś rozpoznaje te pióra? Jaka firma je produkowała i w jakim czasie? Załączam zdjęcia. Z góry dzięki, Tom Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted April 23, 2016 Report Share Posted April 23, 2016 To chyba jakaś mało znacząca marka angielskich szkolnych piór. Szybkie wyszukiwanie w internecie nie przyniosło rezultatów. Trzeba by było podpytać kogoś kto pasjonuje się angielskimi piórami wiecznymi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
brzozowisko Posted April 23, 2016 Report Share Posted April 23, 2016 Nazwa Walker pojawia się na liście piór włoskich: http://www.fountainpennetwork.com/forum/topic/281024-pen-brands-worldwide-by-country/page-2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wąsaty Posted April 23, 2016 Report Share Posted April 23, 2016 Zauważyłem, że to pióro ma taką samą stalówke jak pewne Chińskie pióro no name. Stalówka jest oznaczona literką W opisaną w romb. Ten 'cycek', który wystaje ze stalówki to coś w rodzaju końcówki długopisu? Tzn. że pióro pisze jak długopis? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
notesopis Posted April 23, 2016 Report Share Posted April 23, 2016 A to nie jest ten wynalazek, gdzie pod "stalówką" ukryte jest przedłużenie spływaka w postaci pęku włókien (jak w cienkopisach)? Któryś z producentów to wprowadzał jako "rewolucję" pozwalającą gładko pisać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wąsaty Posted April 23, 2016 Report Share Posted April 23, 2016 Parker. To był Parker 5-th. Jednakże w tych stalówkach to nie jest pęk włókien, tylko taka końcówka z kulką, jak w długopisie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Homo_Erectus_Poland Posted April 23, 2016 Author Report Share Posted April 23, 2016 Dziękuję za odzew. Nie wydaje mi się, żeby to było chińskie. Pamiętam te pióra za chłopaka. Wtedy chyba jeszcze nie było tak powszechne Made in Ch. To jest stalówka. Nic nie jest ukryte. Co prawda specyficznie zakończona, ale pisze serio fajnie. Troszkę skrobie, ale jednak gładko i bez jakichkolwiek kłopotów. No szukam dalej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Homo_Erectus_Poland Posted April 24, 2016 Author Report Share Posted April 24, 2016 To jednak włoskie pióra. Tak mówią znawcy..... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kleks Posted May 2, 2016 Report Share Posted May 2, 2016 Kurczę pieczone, to pióro diabelnie mi przypomina moje pierwsze pióro, które dostałem, jak szedłem do zerówki, czyli gdzieś koło 1979. Taka sama stalówka, płaska na środku, tylko że w miejscu, gdzie zwykle jest otwór, miała wygrawerowane kółko (o średnicy 2-2,5 mm) i chyba w tym kółku jakąś literę. Też było niebieskie i zakończone na półokrągło. Dużo bym dał, żeby się dowiedzieć, co to było. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Homo_Erectus_Poland Posted May 6, 2016 Author Report Share Posted May 6, 2016 Już odpowiadam. Pióra wyprodukowane w latach 70 - 80tych przez firmę WALKER PEN S.p.A. we Włoszech. Nie wiem jakie miasto. Mam ich sporo. Piszą na serio fajnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted May 6, 2016 Report Share Posted May 6, 2016 No proszę. Ciekawe. Byłem przekonany, że to angole. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ryard Posted June 1, 2016 Report Share Posted June 1, 2016 Mam identyczne zielone. Myślałem, że to angielskie ew. germańskie. Dzięki za wątek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Topaz Posted September 8, 2016 Report Share Posted September 8, 2016 Kupiłem 3 sztuki, popiszę i zrobię wkrótce recenzję. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pawel88 Posted September 9, 2016 Report Share Posted September 9, 2016 Pojawiły się teraz na allegro w cenie 13,50 pln/sztuka.Wie ktoś jaki nabój tam się zmieści? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Homo_Erectus_Poland Posted July 17, 2017 Author Report Share Posted July 17, 2017 No i jak piszą piórka? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Topaz Posted July 17, 2017 Report Share Posted July 17, 2017 Ups... ale mnie @Homo_Erectus_Poland wywołałeś. Zapomniełem, że miałem sie podzielić wrażeniami z pisania tym piórem. Więc tak na szybko nadrabiam, bo późno już dzisiaj. Pióra bardzo prosto zbudowane, plastik dobrej jakości ale raczej słabo wszystko wykończone i spasowane. Spływak jak z formy wyciętej scyzorykiem, słabo wyglada, ale spełnia swoje zadanie. Ja zasilam pióro nabojami standardowymi (zalewem do nich różne atramenty z gamy zielonej i czerwonej). Stalówka metalowa, stalowa chyba, bez ziarna irydowego, ukształtowana z dwóch skrzydełek w ziarno. I tu koniec opisu taniego, dzicięcego wręcz pióra, bo ta stalówka robi świetną robotę, pisze po prostu bardzo dobrze, nie za mokro nie za sucho, płynie, nie drapie. Mam dwa pióra WALKER do codziennych notatek w pracy (podkreślenia, notowania uwag na zielono albo czerwono, itp.) i jestem zadowolony. Trochę jak jednorazowe długopisy tylko takie... wieczne. Polecam jako ciekawą odmianę codziennych tanich piór. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Daniel84 Posted July 19, 2017 Report Share Posted July 19, 2017 Potwierdzam, również mam kilka WALKERów i dwa z nich zalewałem - piszą bardzo dobrze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts