Akszugor Posted April 21, 2016 Report Share Posted April 21, 2016 Opowieść Ukiyo-e Nicolása Castell’saUkiyo-e (jap. 浮世絵, "obrazy przepływającego świata") – to rodzaj malarstwa i drzeworytu japońskiego, funkcjonujący w swej typowej formie od połowy XVII wieku do początku okresu Meiji (1868). Ukiyo-e były plastycznym środkiem wyrazu społeczności "przepływającego świata" (ukiyo), powstającym w obrębie dzielnic rozrywki największych miast japońskich okresu Edo (1600-1867). Drzeworyt, obok popularnej literatury kibiyoshi i teatru kabuki, stanowiły jeden z trzech zasadniczych filarów kultury ukiyo.Poniżej, hiszpański rysownik Nicolás Castell’s, tworzy opowieść o podróżniku, który znajduje magiczny pióro pozwalające mu na stworzenie czegokolwiek zapragnie.Poprzez używanie papieru, tuszu i Adobe Photoshop, Nicolás Castell składa hołd tej formie sztuki w serii narracyjnej druków, które tworzą nowoczesną opowieść ludową: opowiadają historię zagranicznego artysty w starożytnej Japonii. Castell mówi: "Wpływ Japonii w mojej pracy są oczywiste, chciałem stworzyć wizualną historię umieszczoną w tym wspaniałym kraju, jako hołd dla estetyki ukiyo-e." Źródło Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted April 21, 2016 Report Share Posted April 21, 2016 Ładne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mery Posted April 22, 2016 Report Share Posted April 22, 2016 Bardzo fajne Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shiro Aka Posted April 22, 2016 Report Share Posted April 22, 2016 Od małego podobała mi się sztuka dalekowschodnia. Jest w niej coś intrygującego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts