rafgam Posted April 6, 2016 Report Share Posted April 6, 2016 (edited) Witam. Czy ktoś wie czemu Waterman przestał produkować brązową Havanę w nabojach (a nadal produkuje w butelkach)? Czy ew. macie pomysł na coś podobnego w kolorze, o możliwie słabym przebijaniu przez kartkę (pióro - Waterman Exception)? Pozdrawiam Edited April 6, 2016 by rafgam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Admof Posted April 6, 2016 Report Share Posted April 6, 2016 (edited) Spróbuj może zakupić naboje Pelikan 4001 Brillant Brown, mają dobra dystrybucję w PL, nie powinno być problemu z dostaniem. Jest to trochę inny brąz niż Havana, może pora zakupić tłoczek i atrament w butelce, aby nie rezygnować z ulubionego koloru. Wpisz w google Pelikan 4001 Brillant Brown, chyba druga grafika jaka się wtedy pokazuje to porównanie z Havaną. Edited April 6, 2016 by Admof Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mariusz101 Posted April 7, 2016 Report Share Posted April 7, 2016 Pusty nabój, strzykawka z igłą i....taka zabawa może trwać bardzo długo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted April 7, 2016 Report Share Posted April 7, 2016 Napełniam naboje strzykawką, ale najlepiej kupić tłoczek, fajny brąz w kałamarzu i zasilać pióro prosto z flaszki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gadzinisko Posted April 7, 2016 Report Share Posted April 7, 2016 Atrament w nabojach jest gęstszy i chyba mieli jakiś problem z recepturą i atrament zasychał. Tak chyba gdzieś czytałem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafgam Posted April 10, 2016 Author Report Share Posted April 10, 2016 (edited) Napełniam naboje strzykawką, ale najlepiej kupić tłoczek, fajny brąz w kałamarzu i zasilać pióro prosto z flaszki Ten sposób nie sprawdza się, gdy ktoś (jak ja) pracuje w wielu miejscach i używa nabojów, gdy atrament skończy się w połowie dnia pracy. Noszenie całej butelki jest niewygodne i bardziej ryzykowne ze względu na możliwość pęknięcia butelki, wylania się itp. Przeważnie nie mam też czasu i miejsca na zabawy ze strzykawką i butelką a wymianę naboju mogę zrobić praktycznie jedną ręką Edited April 10, 2016 by rafgam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted April 11, 2016 Report Share Posted April 11, 2016 Słuszna uwaga. Jakąś opcją byłoby kupno pióra z tłokowym systemem napełniania typu TWSBI 580. Od razu widzisz, na ile ci starczy atramentu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jurher Posted January 8, 2017 Report Share Posted January 8, 2017 Ja ostatnio kupiłem w Krakowie, w sklepie przy PK. Nawet mój Graduate jest nim napełniony, ładnie pisze Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
emrzet Posted January 8, 2017 Report Share Posted January 8, 2017 Brązowy Pelikan to zupełnie inny brąz z niż Waterman, w mojej subiektywnej ocenie, a używam obu, Waterman jest ciemniejszy, lepiej cieniuje, IMHO Pelikan 4001 jest za jasny i blady, nie jestem nim zachwycony. Uważam że braż Watermana to dużo ciekawszy odcień. Natomiast jeśli chodzi o naboje to polecam GvFC hazelnut, kapitalny brąz. Nie wiem czemu, ale atramenty GvFB niesamowicie mi się podobają, maja tylko jeden, poważny mankament - cena kałamarza. I tu niestety chyba mamy do czynienia z jakąś grą nie rynkową, bo we wszystkich sklepach atrament ten ma tą samą cenę, podejrzewam że to sprawka dystrybutora, no i cena w związku z tym jest wyższa, bo ten atrament był kiedyś istotnie tańszy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jurher Posted January 10, 2017 Report Share Posted January 10, 2017 Ja nie pisałem o Pelikanie. Nabyłem naboje Watermana, w Krakowie przy PK. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts