visvamitra Posted April 5, 2016 Report Share Posted April 5, 2016 (edited) Nie jestem fanem Montblanc, jenak debiutująca w tym miesiącu seria Heritage Rouge & Noir ma w sobie coś, co sprawia, że się ślinię. Gdybym miał wolne 630 euro, skusiłbym sie na takie pióro. Niestety nie mam, pozostaje mi więc wkleić zdjęcia i podpytać, co wy myslicie o tej nowosci? Zdjęcia wklejam ze stron dystrybutorów: Iguanasell, La Couronne du Comte. Edited April 5, 2016 by visvamitra Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mery Posted April 5, 2016 Report Share Posted April 5, 2016 To czarne jest bardzo efektowne (oba są, ale czarne mi bardziej). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted April 5, 2016 Author Report Share Posted April 5, 2016 I jeszcze trochę zdjęć z FPN: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marfackib Posted April 5, 2016 Report Share Posted April 5, 2016 (edited) Mnie się nie podoba, zdecydowanie jestem za klasyką w stylu 146. Edited April 5, 2016 by Marfackib Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aventador13 Posted April 5, 2016 Report Share Posted April 5, 2016 Mnie się nie podoba, zdecydowanie jestem za klasyką w stylu 146. Ja też. Choć póki co pióra Montblanc pozostają w strefie marzeń?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yaner Posted April 5, 2016 Report Share Posted April 5, 2016 Może i coś jest w tym wzorze. Ale to jednak nie moja bajka. Ciekawe jak taki wzór zostałby przyjęty w "środowisku" gdyby to było np. Jinhao albo jakieś Crocodile, a jak przyjęty zostanie, bo to Montblanc. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
norbie Posted April 5, 2016 Report Share Posted April 5, 2016 (edited) Za stylistyką prezentowanego pióra przemawia historia MB, za Jinhao i Crocodile nic nie przemawiałoby, gdyby te firmy zdecydowały się na produkcję podróbki. Edited April 5, 2016 by norbie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kolumb Posted April 5, 2016 Report Share Posted April 5, 2016 Ja tam się nie wypowiadam, aby dyżurny forum Andrew nie miał mi nic do zarzucenia. Moje pierwsze skojarzenie - wąż wypełzający spod gwiazdy dawida. No ale ja jestem nienormalny i wszędzie widzę zło, dzikie węże i szatana. Wolę już 146 lub 149. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shiro Aka Posted April 5, 2016 Report Share Posted April 5, 2016 Przykład na mieszane uczucia, albo brak zdecydowania autora. Z jednej strony proste i klasyczne (stalówka i koprus), z drugiej bajeranckie (wąż i ten dwukolorowy kleks). Jakby ktoś dla żartu podmienił skuwki. Na pewno jest intrygujące. Tylko jeszcze nie zdecydowałem, in plus czy in minus. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aventador13 Posted April 5, 2016 Report Share Posted April 5, 2016 (wąż i ten dwukolorowy kleks)Jaki kleks? To śnieżynka; Montblanc widziany z góry. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krystian_33 Posted April 5, 2016 Report Share Posted April 5, 2016 (edited) Wspaniałe! Chciałbym mieć :cry: Jaki kleks? To śnieżynka; Montblanc widziany z góry. Dobrze Shiro napisał. To jest kleks z ptasiej kupy widzianej z góry tzn. z lotu ptaka. Edited April 5, 2016 by Krystian_33 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aventador13 Posted April 5, 2016 Report Share Posted April 5, 2016 Dobrze Shiro napisał. To jest kleks z ptasiej kupy widzianej z góry tzn. z lotu ptaka. Nie pisz takich głupot, bo pózniej ktoś kto nie jest pewny i łyka takie coś, albo wątpliwości są jeszcze wieksze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MarcinEck Posted April 5, 2016 Report Share Posted April 5, 2016 Skuwki mi się podobają w obu wersjach, chociaż ten wąż czy żmijka to już nieco ograny greps... A korpusy mi się nie podobają zwłaszcza jeśli idzie o ich kształt i o tandetny moim zdaniem metalowy grip... Chyba zbojkotuję i nie kupię ;-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Admof Posted April 5, 2016 Report Share Posted April 5, 2016 Tego węża to już nie mieli w modelu specjalnym dedykowanym Agacie Christie? Wersja czarna jest boska. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
musicman Posted April 5, 2016 Report Share Posted April 5, 2016 Pióro bez skuwki bardzo chętnie widziałbym u siebie. Lubię taką prostotę. Natomiast ten wąż?! To chyba jakis stary news z 1 kwietnia Kicz straszny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krystian_33 Posted April 6, 2016 Report Share Posted April 6, 2016 Nie pisz takich głupot, bo pózniej ktoś kto nie jest pewny i łyka takie coś, albo wątpliwości są jeszcze wieksze. To nie głupoty, tylko żart. Dystans recommended, no ekscytacja Avciu13. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
norbie Posted April 6, 2016 Report Share Posted April 6, 2016 Klips w kształcie węża, to nie jest kicz, tylko jak wcześniej napisałem historia firmy. W linku podanym przez visvamitrę (http://www.fountainpennetwork.com/forum/topic/306637-montblanc-heritage-collection-rouge-noir/) jest wyjaśnienie: "(...) The mysterious serpent recalls a design motif popular among Art Nouveau artists when the original Rouge & Noir collection first made its appearance.(...)". Oryginał sprzed ponad 100 lat wygląda tak: http://www.ebay.com/itm/VINTAGE-MONTBLANC-SAFETY-BHR-FOUNTAIN-PEN-12-HUGE-PERFECT-RARE-/371284321905 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nikaa Posted April 6, 2016 Report Share Posted April 6, 2016 @norbie dzięki za linka do fotki oryginału. Jednak, ten wąż do mnie kompletnie nie przemawia, w tej nowej wersji wygląda po prostu tandetnie, wg mnie oczywiście. Kształt pióra też się jakos nie zgrywa, niby fajny, ale ja wiem... może właśnie do tego węża mi nie pasuje? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts