Thay Posted April 1, 2016 Report Share Posted April 1, 2016 To co, porozmawiamy o piórze forumowym 2016? Ale może tym razem trochę inaczej. Podpowiedzcie, jaki pióro wam się marzy, co chcielibyście widzieć w roli PF 2016, ok? Może tak: zgłaszamy pomysły, ale konkretnie (nie: jakiś Montblanc..?) i bez odlotów typu „niebiesko zielone pióro z celuloidu, ze złotą stalówką, piston filler, do 150 zł”. Najlepiej – marka, model, kolor, ewentualnie inne szczegóły. A co potem? Zrobimy sobie ranking popularności i zgodnie z jego wynikami zaczniemy rozmowy z producentem/dystrybutorem, zaczynając od zwycięskiego pióra. Jeśli się uda – ok, jeśli nie, przejdziemy do następnego z listy. Sugerujemy użycie frazy w następującym formacie: marka:model:kolor: inne szczegóły: Czyli, w sumie, proponujemy taką … pracę zbiorową. Jak wyjdzie – zobaczymy. Do dzieła! Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted April 1, 2016 Report Share Posted April 1, 2016 Marka: Karas KustomsModel: KKolor: Oliwka Inne szczegóły: stalówka Bocka do wyboru, możliwość spersonalizowania sekcji Cena nowego: 75 USD. byc może przy więszym zamówieniu udało by się utargować? Marka: Namisu Model: NovaKolor: tytanowy Inne szczegóły: stalówka Bocka do wyboru, Cena nowego:30-35 funtów Marka: Tactile Model: GistKolor: do wyboru Inne szczegóły: stalówka Bocka do wyboru, Cena nowego:60 - 120 $ w zaleźności od wykończenia. Ze stalą damsceńską byłoby kozackie Będę miał więcej pomysłów, ale niech wypowiedzą się inni Link to comment Share on other sites More sharing options...
drEvil Posted April 1, 2016 Report Share Posted April 1, 2016 (edited) Miało nie być ogólnych wynurzeń, ale czy tym razem mogłoby być coś "specjalnego", kuriozum jakieś? Flex, super-cienka stalówka (np. SEF Pilota sprawdziłem- daleko poza budżetem) albo jaki oblique? Trochę ponad budżet (typ z flexem): marka: Noodler's model: Neponsetkolor: wsio ryba, byle nie różowy inne szczegóły: brak Edited April 1, 2016 by drEvil Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nikaa Posted April 1, 2016 Report Share Posted April 1, 2016 Marka: Karas Kustoms Model: K Kolor: Oliwka Inne szczegóły: stalówka Bocka do wyboru, możliwość spersonalizowania sekcji Cena nowego: 75 USD. byc może przy więszym zamówieniu udało by się utargować? Łukasz, z ust mi to wyjąłeś! O tym piórku marzę.... Zatem, powtórzę, głosuje za: Marka: Karas Kustoms Model: K Kolor: Oliwka inne szczegóły: patrz post visvamitra Link to comment Share on other sites More sharing options...
drEvil Posted April 1, 2016 Report Share Posted April 1, 2016 (edited) Mnie też się podoba, ale do pisania ma (prawie) to samo, co Kaweco (i podobnie paskudne jest). Edited April 1, 2016 by drEvil Link to comment Share on other sites More sharing options...
endoor Posted April 1, 2016 Report Share Posted April 1, 2016 No i @visvamitra "ukradł" mi pomysł na: Marka: Namisu Model: NovaKolor: tytanowy Inne szczegóły: stalówka Bocka do wyboru, Cena nowego:30-35 funtów (jakieś 55 funtów za tytan bodajże) Tytułem komentarza powiedziałbym, że fajnie by było tym razem celować gdzieś pomiędzy skrajnościami, czyli z jednej strony egzemplarz, tzw. budżetowy w okolicach 150 zł, a z drugiej coś ekskluzywnego za jakieś 1000+ zł. Pozostaje nieśmiertelna kwestia jakiejś indywidualizacji pióra, skoro ma być forumowe, ale może wystarczy dyskretny grawer PWF i... nie szukajmy problemów, bo wybór się nigdy nie skończy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nikaa Posted April 1, 2016 Report Share Posted April 1, 2016 Mnie też się podoba, ale do pisania ma (prawie) to samo, co Kaweco (i podobnie paskudne jest). E tam, zaraz jak Kaweco... pancerne takie jesy, to zdaje się, po nim przejechał samochód... i nic mu nie było Młodsze (historią), amerykańskie... i zielone tfu, oliwkowe Link to comment Share on other sites More sharing options...
drEvil Posted April 1, 2016 Report Share Posted April 1, 2016 Marka: TWSBI Model: miniKolor: - Inne szczegóły: - Ewentualnie, bo widzę, że karasiami i namisiami jest pewne zainteresowanie, spróbować zawęzić wybór stalówki do tytanowej a następnie negocjować zniżkę. Bock robi też stalówkę "dwuliniową"- a może taką? Nikaa, ale pisze taką samą stalówką- tylko opakowanie się zmienia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
VojtasK Posted April 1, 2016 Report Share Posted April 1, 2016 drEvil podpowiedział markę, ale ja pomyślałem o:Marka: NoodlersModel: AhabKolor: Lapis InfernoStalówka: noodlers flex (do 1.5mm)Cena: ok. $25 (bez wysyłki z USA i pewnikiem cła + VAT)Inne: Piston filler Link to comment Share on other sites More sharing options...
empi Posted April 1, 2016 Report Share Posted April 1, 2016 Marka: Conklin Model: Durangraph Kolor: inne szczegóły: cena sklepowa 290zł Ale bardzo podobają mi się pomysły Łukasza Pomysł z TWSBI też nie jest zły @Nikaa - "Łukasz, z ust mi to wyjąłeś! O tym piórku marzę...." Gryzłaś takie fajne piórko? Dobrze że Łukasz Ci je zabrał. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cement Posted April 1, 2016 Report Share Posted April 1, 2016 Noodlers Ahab jest piękne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wodnik Olszynek Posted April 1, 2016 Report Share Posted April 1, 2016 Ewentualnie, bo widzę, że karasiami i namisiami jest pewne zainteresowanie, spróbować zawęzić wybór stalówki do tytanowej a następnie negocjować zniżkę. Jackpot. Gdyby jeszcze wziąć w miedzi bądź mosiądzu, żeby ładnie pokrywało się patyną, mamy coś naprawdę fajnego. Jeśli się nie mylę, model K jest odrobinę inny, niż przedstawiony przez Łukasza - ma przykręcany na śruby klips, który znacznie bardziej mi się podoba. Wieje Yardem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nikaa Posted April 1, 2016 Report Share Posted April 1, 2016 (edited) @Nikaa - "Łukasz, z ust mi to wyjąłeś! O tym piórku marzę...." Gryzłaś takie fajne piórko? Dobrze że Łukasz Ci je zabrał. Ano dobrze zęby sobie można połamać! na dowód, od 40 sekundy: @ drEvil: opakowanie robi różnicę A stalóweczki Kaweco lubie, więc... Edited April 1, 2016 by Nikaa Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted April 2, 2016 Report Share Posted April 2, 2016 @wodnik - słuszna uwaga @Dr Evil - w Namisiach i Karasiach można wziąć tytanową stalówkę, ale ja bym tego nie narzucał. Obydwie firmy dają możliwość wyboru stalówki: jak ktoś chce F-kę, niech ma F-kę, jak ktoś chce stuba 1,1 niech ma stuba i tak dalej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
norbie Posted April 2, 2016 Report Share Posted April 2, 2016 Namisu Nova - świetny pomysł. Pióro bardzo spójne stylistyczne. Wykonane z tytanu, co zapewnia jego niską wagę, jak na metalowe pióro, niekorodowalność i, co dla wielu może być ważne, tytan nie uczula. Cena bardzo dobra. I jeszcze extra bonus, na który wcześniej w innym wątku chyba visvamitra zwrócił już uwagę - to pióro jest baaardzo podobne do Nakai. Wydaje mi się, że większość pióromaniaków w PL raczej na nią nie stać, więc warto skorzystać z okazji. Pozostałe pomysły do mnie nie przemawiają z różnych względów. Wg mnie nie warto iść w stronę współczesnych Conklinów, ponieważ są tandetnie wykonane. Podobają mi się, ale niestety nie są warte swojej ceny. W sieci jest również sporo negatywnych opinii o Noodlersach. Nie ma chyba sensu kupować ładnego badziewia I na koniec prztyczek dla Thaya, jako reprezentanta Administracji (personalnie nic do Ciebie nie mam) - proponowany w pierwszym poście sposób działania w zasadzie jest taki sam, jak zaproponowany oddolnie przez forumowiczów w kontekście wyboru pióra forumowego na 2015 r.: http://www.piorawieczneforum.pl/index.php?/topic/7135-ankieta-pióro-forumowe-2015model Kto chce niech sobie przypomni bogatą dyskusję w temacie poświęconym pióru forumowemu na 2015: http://www.piorawieczneforum.pl/index.php?/topic/7091-pióro-pwf/ Mam nadzieję, że tym razem nie zostaniemy przez Administrację totalnie zignorowani....... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Didi Posted April 2, 2016 Report Share Posted April 2, 2016 W wymienionych wyżej kickstarterach stub od ręki jest w Tactile, moje typy to : 1. Tactlie Gist Polycarbonate 2. TWSBI Diamond 580RB 3. Conklin Duragraph Amber 4. Mąblą 146 LeG Burgundy Stevemeistered Broad (aaa miało nie być odlotów) 5. Nakaya burgundy ( jak zarobię pierwszy milion) Ahab - dziękuję postoję, mam FPR a na flexa przerobię Jinhao. A może ktoś zrobi krótką serię końcówek do Lamy mini Safari? Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted April 2, 2016 Report Share Posted April 2, 2016 Mała uwaga - chyba powinnismy wydzielic temat na dyskusję o piórze forumowym i omówienie za i przeciw a tu ograniczyć sie do propozycje - Conklin Duragraph jest tandetnie wykonanym piórem. Ahab podobnie. Ja stawiałbym na coś trwałego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
drEvil Posted April 2, 2016 Report Share Posted April 2, 2016 (edited) Namisu Nova - (...) to pióro jest baaardzo podobne do Nakai. (... Podobne z wierzchu. Stalówkę ma całkiem inną, nie przymierzając- jak wiele innych, tańszych piór. To tak, jakby kupić Hondę CRV, bo na Nissana Patrola ma się za mało złociszy. Co do Noodlersów- pióro znacznie popularniejsze od namisiów, karasiów czy taklitów- więc opinii więcej, i bardziej wyważone. Nie twierdzę, że są złe... Popieram- trwałe pióro, ale z lepszą stalówką niż standardowy, stalowy Bock. Edited April 2, 2016 by drEvil Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thay Posted April 2, 2016 Author Report Share Posted April 2, 2016 I na koniec prztyczek dla Thaya, jako reprezentanta Administracji (personalnie nic do Ciebie nie mam) - proponowany w pierwszym poście sposób działania w zasadzie jest taki sam, jak zaproponowany oddolnie przez forumowiczów w kontekście wyboru pióra forumowego na 2015 r.: Hi, hi..zabrzmiało jak z filmu gangsterskiego to nic osobistego BANG, BANG! Tamta dyskusja w efekcie sprowadziła się dokładnie do tego, do czego nie chcemy, by sprowadziła się ta. Dlatego powtarzam: możemy tu sobie dyskutować (tak, tak, tu) ile wlezie o propozycjach, krytykować, dyskredytować i się zachwycać, ale nowe zgłaszamy tylko w ustalonym formacie, tj. marka: model: kolor: inne szczegóły: A potem... Potem i tak rozstrzygające będzie głosowanie, rozmowy z producentem/dystrybutorem i... ilość chętnych, gotowych wyłożyć gotówkę za dane pióro. Weźmy to pod uwagę zgłaszając propozycje, ok? Link to comment Share on other sites More sharing options...
LukiStrike Posted April 2, 2016 Report Share Posted April 2, 2016 Marka: Karas Kustoms Model: K Kolor: Oliwka Inne szczegóły: stalówka Bocka do wyboru, możliwość spersonalizowania sekcji Cena nowego: 75 USD. byc może przy więszym zamówieniu udało by się utargować? Marka: Namisu Model: Nova Kolor: tytanowy Inne szczegóły: stalówka Bocka do wyboru, Cena nowego:30-35 funtów Te dwa pióra bardzo mi się podobają, w szczególności Karas Kustoms Link to comment Share on other sites More sharing options...
Admof Posted April 2, 2016 Report Share Posted April 2, 2016 Karas Kustoms K oliwkowy jeżeli chodzi o wygląd to bardzo zacny jest :] Link to comment Share on other sites More sharing options...
endoor Posted April 2, 2016 Report Share Posted April 2, 2016 Z Achabem ew. Konradem ostrożnie bo kusi niska stosunkowo cena i niby fajny flex, ale na forach raz po raz pojawiają się niepochlebne opinie odnośnie jakości wykonania. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ender Posted April 2, 2016 Report Share Posted April 2, 2016 Z daleka od Noodlersów fleksujących bym się trzymał,... jednego mam i więcej nie chcę,... Ale Karas, niczego sobie, Chociaż tęskno za czymś takim jak Wiland... Link to comment Share on other sites More sharing options...
drEvil Posted April 2, 2016 Report Share Posted April 2, 2016 (edited) Z dwojga złego poprę prędzej karasia niż namisia.a tymczasem: marka: Pilotmodel: E95kolor: jaki bądźinne szczegóły:- Edited April 3, 2016 by Thay Link to comment Share on other sites More sharing options...
lpaprocki Posted April 3, 2016 Report Share Posted April 3, 2016 Co powiecie na: marka: Bexleymodel: Stalwartkolor: są produkowane w 4 kolorach, wszystkie ciekaweinne szczegóły:- powyżej kolor oxyblood cena - w Polsce poniżej 500 zł Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts