Mike Posted March 19, 2016 Report Share Posted March 19, 2016 Witam wszystkich , Interesują mnie dwa modele piór; MB 146 i Pelikan M800. Preferuję stalówki raczej cienko piszące, wybór padł na F-kę. Jak wiadomo F-ka F-ce nie równa. Małem przyjemność testować MB146 i wydaje mi się, że jest to dość szeroka F. Jak wygląda F-ka w Pelikanie w porównaniu do MB? Będę wdzięczny za informacje Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aventador13 Posted March 19, 2016 Report Share Posted March 19, 2016 Wydaje mi się że F Pelikana jest cienkie, ale wnioskuję to tylko z recenzji innych ludzi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wąsaty Posted March 19, 2016 Report Share Posted March 19, 2016 Ja z kolei dedukuję po opinii przedmówcy, że MB ma troche grubszą Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
satur Posted March 19, 2016 Report Share Posted March 19, 2016 Pelikan ma trochę grubszą, coś pomiędzy Parkerem a standardowym F (Kaweco, Lamy, GvFC) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thay Posted March 19, 2016 Report Share Posted March 19, 2016 Standardowe F Parkera to niekiedy dobre B innych producentów, Mb a Pelikan... Przyznam, że ja nie widzę większych różnic. Wiele zależy też od atramentu, papieru itp Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Felicja Posted March 22, 2016 Report Share Posted March 22, 2016 (edited) Nie wiem jak M800 ale moje M200 model z ubieglego roku F, ma kreskę szerszą niż M200 ten sam model ale M. Rozumiem, że to raczej loteria. Edited March 22, 2016 by Felicja Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marfackib Posted March 22, 2016 Report Share Posted March 22, 2016 W moich piórach F Pelikana to F Parkera. F Watermana pisze cieniej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kuk Posted March 22, 2016 Report Share Posted March 22, 2016 Montblanc 146 - u mnie raczej cienka kreska Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mike Posted June 29, 2016 Author Report Share Posted June 29, 2016 W końcu sam mogę porównać. Posiadam w tej chwili Pelikana M800 i MB 145P, stalówki oczywiście F. Montblanc ma zdecydowanie grubszą, bardziej mokrą kreskę. Pisze się nim bardzo przyjemnie. Cieszę się tylko, że nie wybrałem M-ki w MB, jak dla mnie byłaby raczej napewno za gruba. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts