glue010 Posted March 16, 2016 Report Share Posted March 16, 2016 (edited) Plumix to linia piór japońskiej marki Pilot przeznaczonych do kaligrafii. Pióra w całości wykonane są z plastiku ze stalową stalówką dostępną w rozmiarach od EF do BB w japońskiej skali w systemie napełniania standardowymi nabojami. Recenzowane pióra są w kolorze czarnym z przezroczystym uchwytem umożliwiającym sprawdzenie ilości atramentu w naboju. BUDOWA Pióro ma wydłużoną, profilowaną i symetryczną konstrukcje pozwalającą na używanie zarówno przez prawo- jak i leworęcznych. Nie posiada ono klipsa, a skuwka jest zakręcana i można założyć ją na tył obudowy. Mimo wykonania z błyszczącego plastiku nie sprawia wrażenia tandetności, a samo tworzywo nie jest niskiej jakości. Na obudowie są dwa oznaczenia, oprócz napisu Pilot Plumix, który z czasem się ściera jest również oznaczenie rozmiaru stalówki, przydałoby się oprócz tego oznaczenie kolorem, bo szukanie odpowiedniego wśród kilku bywa uciążliwe. ERGONOMIA Ze względu na swoje przeznaczenie, piórom tym nie można wiele zarzucić w kwestii ergonomii. Zdecydowanie postawiono na wygodę użytkowania, a uchwyt mimo, że plastikowy trzyma się pewnie. Do tego trzeba dodać, że cała konstrukcja jest bardzo lekka i dobrze wyważona. Przydałaby się jedynie zatrzaskiwana skuwka w miejsce odkręcanej, bo obecne rozwiązanie jest po prostu niewygodne, tym bardziej gdy używamy wielu piór naraz. UŻYTKOWANIE Plumixów używam już od ponad roku, w szczególności w rysunku i jestem z nich bardzo zadowolony. Mam co prawda pewne zastrzeżenia do problemów z systemem zasilania, które nie zawsze podaje odpowiednią ilość atramentu (w stalówkach B i BB), ale zdarzają się incydentalnie. Gdyby nie to, pióro sprawdza się bardzo dobrze przy dynamicznych kreskach i bardzo precyzyjnych ruchach. Stalówki wymagają początkowego przyzwyczajenia się, bo minimalnie nieodpowiedni docisk może drapać papier. https://youtu.be/drim3XZw9zM PODSUMOWANIE Plumix w internecie kosztuje około 25-30 złotych. Po raz kolejny mam wrażenie, że za taką kwotę dostaję więcej, niż mógłbym się spodziewać. Produkt jest dopracowany i mocno ukierunkowany na konkretnego użytkownika. Nie jest to pióro do robienia notatek, ale jeśli szuka się taniego i wygodnego piórka do kaligrafii to produkt Pilota zdaje się być bardzo dobrym wyborem. Plusy: -cena, -ergonomiczna i lekka budowa, -właściwości piśmiennicze. Minusy: -zakręcana skuwka bez klipsa, -brak kolorowego oznaczenia rozmiaru. Edited March 17, 2016 by ArielN Na prośbę autora Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aventador13 Posted March 16, 2016 Report Share Posted March 16, 2016 (...)rozmiaru stalówki, przydałoby się oprócz tego oznaczenie kolorem, bo szukanie odpowiedniego wśród kilku bywa uciążliwe. Pełna zgoda. Nie jest to pióro do robienia notatek Dlaczego? Przydałaby się jedynie zatrzaskiwana skuwka w miejsce odkręcanej, bo obecne rozwiązanie jest po prostu niewygodne. Z tym się nie zgadzam. Zakręcana skuwka jest o wiele bardziej trwała niż zatrzask a taki mechanizm nigdy nie sprawia mi probelmu, nawet przy użytkowaniu wielu piór na raz. Fajna recenzja i fajne zdjęcia. Miło się czytało. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
glue010 Posted March 16, 2016 Author Report Share Posted March 16, 2016 Wydaje mi się, że to ze względu na to, że to stub i raczej krótkodystansowe pióro, próbowałem notować i szybko zrezygnowałem, bo zwykle notuję standardową stalówką. Wolałbym na zatrzask, tym bardziej, że skuwka nie otwiera się na jeden obrót, a trzeba nią pokręcić. Przy częstych zmianach dla mnie to uciążliwe. Absolutnie subiektywne odczucia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
VojtasK Posted March 16, 2016 Report Share Posted March 16, 2016 Plumixy są zaje... (nawet nie fajne)! Używam ich (a mam M B i BB) wymiennie z moimi dyzurnymi Watermanami i Jinhao, a ostatnio największy fun mam z BB napojonym R&K Alt Goldgrün. Używam go prawie do wszystkiego. Świetny stosunek jakości do ceny. ?????????????????????????????????????????? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kerad Posted March 16, 2016 Report Share Posted March 16, 2016 (edited) Używałem F i M do notatek. Super się spisywały, nawet pismo, mam wrażenie, było całkiem ładniejsze Edited March 16, 2016 by kerad Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Conan Hunter Posted March 16, 2016 Report Share Posted March 16, 2016 Posiadam wszystkie te pióra i muszę dodać że cena i wykonanie nie są złe ale 2 pióra EF i jeszcze któreś niestety jak się pisze nimi to drapią po papierze reszta jest ok. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
glue010 Posted March 16, 2016 Author Report Share Posted March 16, 2016 Miałem dwa EF. jedno nie drapało w ogóle, a drugie przestało drapać po jakimś czasie. Wygląda na to, że to kwestia egzemplarza. Używałem F i M do notatek. Super się spisywały, nawet pismo, mam wrażenie, było całkiem ładniejsze Dam im jeszcze szansę w tej kwestii, ale mam do tego bardziej odpowiednie pióra Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rinke Posted March 16, 2016 Report Share Posted March 16, 2016 Plumix ze "...stalową, delikatnie fleksującą stalówką..."?? Posiadam od ponad roku to pióro i nie zauważyłem takich właściwości stalówki (przynajmniej w rozmiarze M) choć używam go na codzień do krótkich notatek. Oczywiście posiadam też pióra z prawdziwym flexem i semi flexem więc mam porównanie. A samo pióro oczywiście warte polecenia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
m_cudny Posted March 16, 2016 Report Share Posted March 16, 2016 (edited) Stare Plumixy bardziej mi się podobały (o okrągłym w przekroju korpusie, z żółtymi skrzydełkami na skuwce). Teraz, gdy mam ochotę popisać tymi stalówkami (B lub BB), robię przeszczep do MR, lub Prery. Nie zmienia to faktu, że stalówki w Plumixach mają bdb stosunek jakości do ceny. Edited March 16, 2016 by m_cudny Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bula Posted March 16, 2016 Report Share Posted March 16, 2016 A ja akurat dziś kupiłem swojego BB Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
herbatnick Posted March 17, 2016 Report Share Posted March 17, 2016 Plumix ze "...stalową, delikatnie fleksującą stalówką..."? Posiadam od ponad roku to pióro i nie zauważyłem takich właściwości stalówki (przynajmniej w rozmiarze M) choć używam go na codzień do krótkich notatek. Oczywiście posiadam też pióra z prawdziwym flexem i semi flexem więc mam porównanie. A samo pióro oczywiście warte polecenia No tutaj chyba glue się za bardzo rozpędził - fleksa w Plumixach nie uświadczysz, chyba że tylko raz ;-) Te stalówki to bardzo przyjemne stuby/italiki i też nie zgodzę się ze zdaniem, że nie nadają się do codziennych notatek. Mam w pracy cały czas Mkę i bez problemu używam - do notatek, raportów i normalnej pisaniny :-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rufuz Posted March 17, 2016 Report Share Posted March 17, 2016 Kupiłem Plumixa BB do pisanie kartek świątecznych totalne zaskoczenie jak dobrze się tym pisze, planuję zakup reszty stalówek. Notuję nawet rozmiarem BB i super sprawa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krystian_33 Posted March 17, 2016 Report Share Posted March 17, 2016 Super recenzja. Moim zdaniem to pióro nie nadaje się do notatek, bo jest małe i niewygodne do długiego pisania. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted March 17, 2016 Report Share Posted March 17, 2016 Dzięki za recenzję. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
VojtasK Posted March 17, 2016 Report Share Posted March 17, 2016 Nie mogę się zgodzić, że małe. Ze skuwką ma nieco ponad 15 cm, bez 14,5 cm. Że jest lekkie, to tak, ale czy niewygodne? Może kwestia przyzwyczajenia do profilowanej sekcji. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krystian_33 Posted March 17, 2016 Report Share Posted March 17, 2016 Dla mnie małe = lekkie i drobne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rinke Posted March 17, 2016 Report Share Posted March 17, 2016 Moim zdaniem to pióro nie nadaje się do notatek, bo jest małe i niewygodne do długiego pisania. Pozwolę sobie nie zgodzić się z tą opinią. Plumix jest jednym z najwygodniejszych piórem jakie posiadam, idealnie leży w dłoni a mam ją raczej dużą, jako pióro małe i nie wygodne do dłuższego pisania wskazałbym raczej np. Kaweco sport. Plumix jest większy niż większość moich "vitydżowych" piór, a dodatkowo jest lekki i nie męczy dłoni przy długim pisaniu. Od prawie roku używam go przy ćwiczeniach nad Spencerianem, gdzie jako pióro stworzone do kaligrafii nadaje się prawie idealnie. Jeśli chodzi o ergonomię to nie mogę mu nic zarzucić. Chyba że pomyliłeś Plumixa z Pluminixem- jego mniejszym bratem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krystian_33 Posted March 17, 2016 Report Share Posted March 17, 2016 Chyba że pomyliłeś Plumixa z Pluminixem- jego mniejszym bratem. Racja, kurde. Myślałem o pluminiksie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rinke Posted March 17, 2016 Report Share Posted March 17, 2016 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bula Posted March 17, 2016 Report Share Posted March 17, 2016 Niestety występują problemy z podawaniem atramentu. Włożyłem nabój moss green i po paru słowach nic już się nie pojawia- pewnie to przez to, że jest on dość gęsty. Za kilka dni spróbuję z innymi inkaustami. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rinke Posted March 17, 2016 Report Share Posted March 17, 2016 Moss green w Plumixie miałem dwa tygodnie temu, też nabój i żadnych problemów z przepływem nie było. Co prawda nie podawał jakoś nadmiernie atramentu jak to występowało przy Hazelnut Brown, ale narzekać nie mogłem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bula Posted March 17, 2016 Report Share Posted March 17, 2016 W jakiej stalówce? Moja jest BB. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArielN Posted March 17, 2016 Report Share Posted March 17, 2016 Bardzo ciekawa recenzja porównawcza! Będzie pomocna dla wielu osób . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rinke Posted March 17, 2016 Report Share Posted March 17, 2016 Moja to M. Zakładam, że pióro przed założeniem naboju wymyłeś porządnie wodą z płynem do naczyń i wysuszyles bądź przedmuchałeś. Wyjmij nabój i wsadź jeszcze raz, poczekaj aż atrament spłynie do samej stalówki bądź przyśpiesz ten proces delikatnie ściskając nabój (uwaga bo lubią sobie pękać na "szwie"). U mnie ten sposób do tej pory działa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bula Posted March 17, 2016 Report Share Posted March 17, 2016 Nie, po prostu przepuściłem przez niego trochę wody i wysuszyłem. Przy zmianie naboju dodam jeszcze płyn do mycia naczyń. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts