Jump to content

Green - Sheaffer Skrip

visvamitra

A  

17 members have voted

1. 1. Czy podoba ci się ten kolor?

Recommended Posts

Sheaffer to jeden z najbardziej zasłużonych producentów piór wiecznych i atramentów. Niestety czasy świetności ma już za sobą. Nowe propozycje Sheaffera utrzymują rozsądną jakość, ale są wtórne i mało ciekawe. Dotyczy to również ich atramentówe.

Seria Skrip zadebiutowala na rynku w 1922 roku. Była opisywana jako "Writing Fluid a nie atrament. Wielu użytkowników piór wiecznych kojarzyło ówczesne atramenty jako niebezpieczne dla piór wiecznych i wywołujące korozję. Seria Skrip zaoferowała nową jakość i w materiałach marketingowych była opisywana jako "następca atramentu". Była oferowana w charakterystycznych słoiczkach:

skrip%20bottle.jpg

post-17720-0-14359300-1295417129.jpg

post-17720-0-68922000-1295417189.jpg

źródło

W 1990 r. Sheaffer zamknął fabrykę atramentów w USA a ich produkcję przeniósł do SLowenii. Zmieniła się również butelka. Osobiście nie lubię nowego kałamarza - wprawdzie jest solidny i pewnie stoi na biurko, ale jest również dosyć niski. Lubię pióra z dużymi stalówkami. Napełnienie takiego pióra z kałamarza Sheaffera nie należy do łatwy, zwłaszcza kiedy poziom atramentu we flaszcze spada do ok. 60 %. Zgoda, można użyć strzykawki. Wolę jednak wyższe kałamarze.

Co do obecnie oferowanych przez Sheaffera atramentów podsumowalbym je tak - nuda. Są solidne, maja rozsądne właściwości, ale poza czerwienią działaja na mnie usypiająco.

Zdaję sobie sprawę, że obecnie atramenty są działką zupełnie niszową i dużym firmom nie opłaca się inwestować w działania R&D, rozwój nowych kolorów i receptur. Z drugiej strony Pelikan wprowadzając serię Edelstein, ciekawe kałamarze, nietypowe kolory,. pomysł atramentu roku i dopasowanego do niego kolorystycznie pióra nieźle namieszał w piórowym swiecie. Myślę, że dobrze na tym wychodzą. I finansowo i wizerunkowo.

Parker i Waterman są częścią grupy Newell Rubbermaid, więc nie spodziewam się po nich żadnych ciekawych nowości. Dla NR pióra to malo istotna w rocznym sprawozdaniu finansowym część biznesu. Atramenty oferują już chyba tylko z rozpędu a wieść niesie, że portfolio zetną do trzech najlepiej sprzedającyh się kolorów. Biznesowo rozsądne. Wizerunkowo? Chyba też. W końcu większa część sprzedaży Watermana i Parkera to upominki i pióra dla niewtajemniczonych. Solidne, dobrze wykonane, nudne.

Niestety Sheaffer również idzie w te ślady. Kiedy patrzę na ich stare pióra, ślinię się. Kiedy patrzę na nowości nie czuję aboslutnie nic. Na pewno są dobre i niezawodne i świetnie piszą, tylko co z tego, skoro w ogóle na mnie nie działają?

Rzućmy okiem na oferowane przez firmę atramenty:

1. Blue-Black
  2. Blue
  3. Black
  4. Brown
  5. Green
  6. Purple
  7. Red
  8. Turquoise

Sheaffer Green to jakis koszmar i niesmaczny żart z zieleni. Ja wiem, że zieleń niejedno ma oblicze, ale dlaczego, na Bogów, Sheaffer wybrał najbrzydsze?

fpn_1457977834__green_sheaffer_is.jpg

Atrament na reczniku kuchennym

fpn_1457977849__green_sheaffer_rk.jpg

Software ID

fpn_1457977752__green_sheaffer_leuchttur

Tomoe River, Kaweco Classic Sport, B

fpn_1457977774__green_sheaffer_tomoe_1.j

fpn_1457977787__green_sheaffer_tomoe_2.j

fpn_1457977798__green_sheaffer_tomoe_3.j

Leuchtturm 1917, Kaweco Classic Sport, B

fpn_1457977726__green_sheaffer_leuchttur

fpn_1457977752__green_sheaffer_leuchttur

fpn_1457977763__green_sheaffer_leuchttur

Porównanie

fpn_1457813771__turquoise_sheaffer_compa

Sheaffer Green to jakis koszmar i niesmaczny żart z zieleni. Ja wiem, że zieleń niejedno ma oblicze, ale dlaczego, na Bogów, Sheaffer wybrał najbrzydsze?

Podpisuję się obiema rękoma. Kocham zielenie, a tego koszmarka wolałabym nie widzieć ;)

• 3 months later...