Clueskee Posted March 14, 2016 Report Share Posted March 14, 2016 To mój pierwszy post na forum więc wybaczcie jeśli strzelę jakąś gafę Chcę wrócić do pisania piórem, jak zdążyłem napisać witając się z Wami. Najbardziej na tą chwilę podoba mi się TWSBI Eco zresztą to właśnie jego recenzja pozwoliła mi znaleźć to forum. Z racji ograniczonego budżetu od kilkunastu dni intensywnie przeszukiwałem targowisko. Większość cudeniek jest poza moim zasięgiem, szczególnie że nie wiem co z tego powrotu wyjdzie. Znalazłem w dobrej cenie Parkera Rialto, nawet napisałem do właściciela, także sprawa jest już zaawansowana. Do Rialto przekonuje mnie wygląd, ogólne recenzje, oraz fakt że jest podrasowaną wersją Vectora który dzielnie towarzyszył mi na studiach. Przed podjęciem ostatecznej decyzji postanowiłem jednak spytać Was o zdanie. Potrzebuje pióra które będzie dobrze pisało (nie za grubo), nie będzie zasychać i nie będzie bardzo delikatne ponieważ moja praca dość często wymaga odejścia od biurka. Myślałem jeszcze o: Lamy Safari i którymś z małych Kaweco. Może możecie mi polecić coś jeszcze innego? P.S. No chyba że ktoś chce sprzedać ECO? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aventador13 Posted March 14, 2016 Report Share Posted March 14, 2016 Cześć, jeżeli ktoś szuka taniego i dobrego pióra, to ja niezmiennie polecam Faber Castell Basic. Bardzo dobre stalówki, dobrze wyważone i zamykane na solidny zatrzask. Pióro masywne, więc się nie potłucze i będzie służyć długo. Lamy Safari rownież Ci polecę, chociaż sam mam w Lamach tylko stalówki italic i nie pisałem nigdy okrągłymi, ale te pióra również są godne polecenia, ale na pewno mniej pancerny niż Basic. Kaweco Sport to nie moja bajka. Za małe to choć stalówki mają dobre; ja mógłbym się tylko na model Dia2 zdecydować. Za jaką kwotę chciałbyś kupić to pióro? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Clueskee Posted March 14, 2016 Author Report Share Posted March 14, 2016 Aventador13, to mi zabiłeś ćwieka, fajny ten Faber. Szukam pióra w okolicach 100 nim taniej, tym lepiej. Oczywiście wiem że nie da się znaleźć idealnego pióra za grosze Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aventador13 Posted March 14, 2016 Report Share Posted March 14, 2016 Jak do 100 zł to tylko Basic. Możesz też ewentualnie Safari, ale FC na lepsze stalówki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rufuz Posted March 15, 2016 Report Share Posted March 15, 2016 Jeśli FC to od F-ki wzwyż. Ja mam stalówkę EF i jest okropnie sucha. Lamy fajne, Pilot MR też fajny. Kaweco Sport jak najbardziej fajne i TWSBI ECO...bardzo fajne ale też od F wzwyż, mam F-kę i EF-kę i obie dają tą samą grubość kreski z tą różnicą, że F-ka pisze gładziej Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Clueskee Posted March 15, 2016 Author Report Share Posted March 15, 2016 Dzięki za odpowiedzi, muszę na pewno zobaczyć na żywo FC Basic, bo w internecie nie do końca mi się podoba Rufuz mógłbyś zrobić fotę z testem z obu stalówek ECO? Jeśli faktycznie nie ma różnicy w kresce a jest w twardości to celowałbym w Fkę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aventador13 Posted March 15, 2016 Report Share Posted March 15, 2016 A Faber Castell Loom? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Clueskee Posted March 15, 2016 Author Report Share Posted March 15, 2016 Loom totalnie nie odpowiada mi z wyglądu, coś bardziej klasycznego? Może jakieś demonstratory? Wiem że ciężko mi dogodzić Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aventador13 Posted March 15, 2016 Report Share Posted March 15, 2016 Mi też się Basic nie podoba, ale jak chcesz pióro które będzie pisać a nie wyglądać to znalazłeś. Jeśli pióro na wyglądać a nie pisać to może być Parker IM. Oczywiście nawet nie rozważaj jego kupna. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kerad Posted March 15, 2016 Report Share Posted March 15, 2016 (edited) Takim klasycznym z wyglądu piorem i świetnym w użytkowaniu jest Inoxcrom Wall Street. Standadowo są wyposażone w stalwki M więc grubościowo jak najbardziej. Bardzo solidne metalowe pióro. MNie odpowiada także swoimi gabarytami i wagą. Fajne piórko które mam to jest TOMA AGRAF, też w stylu Vectora. Trafił mi się bardzo dobry egzemplarz, dlatego o nim wspominam a jest do tego bardzo tanie. Ma cieńką kreskę dlatego polecam je jako ewentualnie drugie pióro. Edited March 15, 2016 by kerad Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Clueskee Posted March 17, 2016 Author Report Share Posted March 17, 2016 Wallstreet fajny, ale to mi wcale nie pomaga, zamiast zawężać wybór, każdy kolejny wpis dodaje mi linka do zakładek, z tym że jeśli już bym miał wydać tyle to kupiłbym ECO Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts