Jump to content

Pióro kapitana Raginisa

Recommended Posts

Natrafiłem na bardzo ciekawy materiał dot. rekonstrukcji pióra należącego do kpt Władysława Raginisa (dowódcy w bitwie pod Wizną zwaną polskimi Termopilami), w rekonstrukcji uczestniczyli pasjonaci piór wiecznych. Któryś z forumowiczów brał może udział w tym szlachetnym dziele?

Za stroną odkrywca.pl

Cytuję:"Konserwacja miała miejsce w Pracowni Piór Wiecznych MeMo we Wrocławiu a uczestniczyli w niej przedstawiciele Rady Forum o Piórach – Marta Michnej (Rka), Elżbieta Więcek (Lash), Marcin Patela (Dexter) oraz Prezes Stowarzyszenia „Wizna 1939” Pan Dariusz Szymanowski."

Moim zdaniem niesamowita sprawa!

Pióro jest chyba w dyspozycji Stowarzyszenia, bo było nawet eksponowane na ostatnim Pen Show Poland w Katowicach. Do tego doszedł wykład pana Dariusza Szymanowskiego ze Stowarzyszenia. O ile dobrze pamiętam jest częścią zbioru dotyczącego bitwy wraz z innymi artefaktami z mogiły kpt. Raginisa (właściwie to majora, ponieważ pośmiertnie został awansowany do tego stopnia decyzją z 21.08.2012). Myślę, że najwięcej informacji aktualnych będzie miał Dexter, łatwo go znajdziesz na "brązowym" forum.

Edited by Guest

@Lukasmaster - fajnie, że przypomniałeś ten temat. Jeśli cię on jakoś bardziej interesuje myślę, że przy okazji PenShow 2016 będziesz miał okazję porozmawiać z osobami zaangażowanymi w projekt. Zwróć uwagę, że pióro jest także pretekstem do przypomnienia bohaterskiej postawy obrońców Wizny z 1939 roku wobec miażdżącej przewagi faszystów. Powstał nawet utwór "40:1":

@Lukasmaster - fajnie, że przypomniałeś ten temat. Jeśli cię on jakoś bardziej interesuje myślę, że przy okazji PenShow 2016 będziesz miał okazję porozmawiać z osobami zaangażowanymi w projekt. Zwróć uwagę, że pióro jest także pretekstem do przypomnienia bohaterskiej postawy obrońców Wizny z 1939 roku wobec miażdżącej przewagi Faszystów. Powstał nawet utwór "40:1":

Sabaton jeden z moich ulubionych zespołów  :). Co do PenShow to moja obecność jest uzależniona od kilku czynników choćby od tego że Bydgoszcz i Katowice nie leżą rzut beretem od siebie  :(

Mała uwaga gwoli historycznych faktów, Hitler był narodowym socjalistą nie faszystą (a nie jest dokładnie to samo). Faszystą był Mussolini do pewnego momentu Franco, faszyści rządzili w Austrii do anschlussu. Tu mała ciekawostka faszystowski kanclerz Austrii Engelbert Dollfuss został zamordowany przez bojówkarzy austriackiej odnogi NSDAP.

Mała uwaga gwoli historycznych faktów, Hitler był narodowym socjalistą nie faszystą (a nie jest dokładnie to samo). Faszystą był Mussolini do pewnego momentu Franco, faszyści rządzili w Austrii do anschlussu. Tu mała ciekawostka faszystowski kanclerz Austrii Engelbert Dollfuss został zamordowany przez bojówkarzy austriackiej odnogi NSDAP.

Dziękuję za uściślenie. Pierwotnie napisałem "Niemców" ;)

Dziwne. Mnie zawsze uczono i mówiono w domu, ze wojnę zafundowali nam Niemcy, szkopy, szwaby, jak zwał tak zwał.

Ale nie tak jak teraz, jacyś faszyści, naziści i cholera jeszcze wie kto. 

Czy teraz nazwać wojennego agresora Niemcem to jakiś wstyd? Nie wypada? To nic dziwnego, że obozy były polskie :(

Jeszcze kilka lat w takiej poprawności i wyjdzie, że to Polacy tę wojnę rozpoczęli, atakując biednych nazistów :(