Jump to content

Turquoise - Sheaffer

visvamitra

A  

16 members have voted

1. 1. Czy podoba ci się ten kolor?

Recommended Posts

Sheaffer to jeden z najbardziej zasłużonych producentów piór wiecznych i atramentów. Niestety czasy świetności ma już za sobą. Nowe propozycje Sheaffera utrzymują rozsądną jakość, ale są wtórne i mało ciekawe. Dotyczy to również ich atramentówe.

Seria Skrip zadebiutowala na rynku w 1922 roku. Była opisywana jako "Writing Fluid a nie atrament. Wielu użytkowników piór wiecznych kojarzyło ówczesne atramenty jako niebezpieczne dla piór wiecznych i wywołujące korozję. Seria Skrip zaoferowała nową jakość i w materiałach marketingowych była opisywana jako "następca atramentu". Była oferowana w charakterystycznych słoiczkach:

skrip%20bottle.jpg

post-17720-0-14359300-1295417129.jpg

post-17720-0-68922000-1295417189.jpg

źródło

W 1990 r. Sheaffer zamknął fabrykę atramentów w USA a ich produkcję przeniósł do SLowenii. Zmieniła się również butelka. Osobiście nie lubię nowego kałamarza - wprawdzie jest solidny i pewnie stoi na biurko, ale jest również dosyć niski. Lubię pióra z dużymi stalówkami. Napełnienie takiego pióra z kałamarza Sheaffera nie należy do łatwy, zwłaszcza kiedy poziom atramentu we flaszcze spada do ok. 60 %. Zgoda, można użyć strzykawki. Wolę jednak wyższe kałamarze.

Co do obecnie oferowanych przez Sheaffera atramentów podsumowalbym je tak - nuda. Są solidne, maja rozsądne właściwości, ale poza czerwienią działaja na mnie usypiająco.

Zdaję sobie sprawę, że obecnie atramenty są działką zupełnie niszową i dużym firmom nie opłaca się inwestować w działania R&D, rozwój nowych kolorów i receptur. Z drugiej strony Pelikan wprowadzając serię Edelstein, ciekawe kałamarze, nietypowe kolory,. pomysł atramentu roku i dopasowanego do niego kolorystycznie pióra nieźle namieszał w piórowym swiecie. Myślę, że dobrze na tym wychodzą. I finansowo i wizerunkowo.

Parker i Waterman są częścią grupy Newell Rubbermaid, więc nie spodziewam się po nich żadnych ciekawych nowości. Dla NR pióra to malo istotna w rocznym sprawozdaniu finansowym część biznesu. Atramenty oferują już chyba tylko z rozpędu a wieść niesie, że portfolio zetną do trzech najlepiej sprzedającyh się kolorów. Biznesowo rozsądne. Wizerunkowo? Chyba też. W końcu większa część sprzedaży Watermana i Parkera to upominki i pióra dla niewtajemniczonych. Solidne, dobrze wykonane, nudne.

Niestety Sheaffer również idzie w te ślady. Kiedy patrzę na ich stare pióra, ślinię się. Kiedy patrzę na nowości nie czuję aboslutnie nic. Na pewno są dobre i niezawodne i świetnie piszą, tylko co z tego, skoro w ogóle na mnie nie działają?

Rzućmy okiem na oferowane przez firmę atramenty:

1. Blue-Black
  2. Blue
  3. Black
  4. Brown
  5. Green
  6. Purple
  7. Red
  8. Turquoise

Turkus Sheaffera ma dobre właściwościi kolor, który może przypaść do gustu miłośnikom gatunku. Ja go nie znoszę.

fpn_1457813724__turquoise_sheaffer_is.jp

Atrament na ręczniku kuchennym

fpn_1457813735__turquoise_sheaffer_rk.jp

Software ID

fpn_1457813815__turquoise_sheaffer_leuch

Tomoe River, Kaweco Classic Sport, B

fpn_1457813833__turquoise_sheaffer_tomoe

fpn_1457813840__turquoise_sheaffer_tomoe

fpn_1457813848__turquoise_sheaffer_tomoe

KLeuchtturm 1917, Kaweco Classic Sport, B

fpn_1457813799__turquoise_sheaffer_leuch

fpn_1457813806__turquoise_sheaffer_leuch

fpn_1457813823__turquoise_sheaffer_leuch

Rhodia, Kaweco Classic Sport, B

fpn_1457813752__turquoise_sheaffer_rhodi

CIAK, Kaweco Classic Sport, B

fpn_1457813778__turquoise_sheaffer_ciak_

fpn_1457813784__turquoise_sheaffer_ciak_

fpn_1457813791__turquoise_sheaffer_ciak_

Porównanie ze starym Sheafferowskim Peacock Blue (świetna nazwa!)

fpn_1457814757__turquoise_sheaffer_comp.

Porównanie

fpn_1457813771__turquoise_sheaffer_compa

Turkus Sheaffera, to jeden z kolorów który uwielbiam, inne udane turkusy moim zdaniem to na przykład: J Herbin Bleu Prevenche (do wyboru są też Vert Reseda tudzież Diabolo Menthe) oraz Lamy Turquoise. Zestawienie kilku turkusów pokazuje, że niestety część z nich posiada przewagę odcienia niebieskiego lub zielonego. Ten konkretny kolor Sheaffera przypomina mi morze u wybrzeży Turcji i jak dla mnie wymiata. Dziękuję za świetną recenzję. :)

Edited by endoor

@aoirghe - zielen Sheaffera to jakaś straszna pomyłka. Nie wiem czemu to coś nosi nazwę zieleni.

@VojtasK - spróbuj. To nie boli a można poszerzyc horyzonty :) Ja wypróbowałem i wiem, że turkusów nie lubię. Ale może kiedyś mi się zmieni? Blue Blacków nigdy nie lubiłem a ostatnio w nich zagustowałem.

Edited by visvamitra