visvamitra Posted March 11, 2016 Report Share Posted March 11, 2016 Seria atramentów Pelikan 4001 to chyba najbardziej w Polsce znana i najłatwiej dostępna linia inkaustów. Przez lata (nazwa została zarejestrowana w 1897 r) seia ta objęła dziesiątki kolorów (w tym tak egzotyczne jak Menthe, Khaki czy Helianthus). W ostatnich latach nic sie jednak ciekawego nie działo. Pelikan inwestował w serię Edelstein i kolejne wersje limitowane swoich piór a seria 4001 po prostu się sprzedawała. Siła rozpędu i dzięki genialnej dystrybucji. Okazuje się jednak, że Pelikan nie jest głuchy na życzenia konsumentów. W styczniu 2016 r. seria 4001 wzbogaciła się o nowy kolor - Dark Green. Chwała im za to. To miło, ze firma rozwija nie tylko linię produktów premium, ale inwestuje również w produkty tańsze i szeroko dostepne. W skład serii 4001 wchodzą obecnie: Blue - Black Brilliant Black Brilliant Brown Brilliant Green Brilliant Red Dark Green Pink (tylko w nabojach) Royal Blue Turquoise Violet Brilliant Brown to pierwszy atrament, jaki kupiłem w kałamarzu. Od niego wszystko się zaczęło. Wciąż go lubię i uważam za jeden z przyjemniejszych brązów. NIe zachwyca mnie juz tak jaki kiedyś - wypróbowałem zbyt wiele ciekawszych brązów, ale i tak nie ma na co narzekać. Atrament na ręczniku kuchennym Software ID Tomoe River, Kaweco Classic Sport, B Leuchtturm 1917, Kaweco Classic Sport, B Oxford, Kaweco Classic Sport, B Porównanie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aventador13 Posted March 11, 2016 Report Share Posted March 11, 2016 Za takie pieniądze jest bardzo udany. Piszę nim czasami. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mahda404 Posted March 11, 2016 Report Share Posted March 11, 2016 No ciekawy kolor ale w zestawieniu z innymi wypada tak trochę bordowawo(czy to tylko moje ustawienie monitora?) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
VojtasK Posted March 11, 2016 Report Share Posted March 11, 2016 Taka mleczna czekolada - na moje oko Warto popróbować - może posmakuje. Dziękuję za recenzję. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Admof Posted March 12, 2016 Report Share Posted March 12, 2016 Moja narzeczona używa tego atramentu do sprawdzania prac w szkole, bo czerwony jej jakoś nie pasuje...zresztą ten brąz wpada w taką ciemną czerwień trochę... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rufuz Posted March 12, 2016 Report Share Posted March 12, 2016 Pisałem tym brązem dość długo, dla mnie zbyt czerwony. Również brąz Sheaffera jest dość czerwony. Ładne brązy, z którymi miałem styczność to brąz od Kaweco, oraz GvFC. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lisTomeczek Posted December 8, 2016 Report Share Posted December 8, 2016 U mnie wychodzi zdecydowanie jaśniej i wydaje się nieco hm... jakby wodnisty w porównaniu do innych Pelikanów 4001. Ale do brązowych atramentów mnie nie zraził, bo już szukam innego Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Leanns Posted December 12, 2016 Report Share Posted December 12, 2016 Brązowe tusze nigdy nie skradną mojego serca, ten Pelikan to potwierdza Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafi206 Posted March 27, 2017 Report Share Posted March 27, 2017 A może ma ktoś zestawienie tego brązowego z Watermanem Hawana Brown? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jurher Posted March 29, 2017 Report Share Posted March 29, 2017 Waterman jest ciemniejszym brązem ale jaśniejszym od Kaweco. To tak jednym zdaniem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts