pendzik2 Posted March 6, 2016 Report Share Posted March 6, 2016 Cześć, jako iż jestem nowy na tym forum chciałbym się na początku przywitać Myślę o wymianie swojego Watermana Experta GT na inne (Waterman spadł z biurka i stalówka przekrzywiła się o 90 stopni). Bardzo zależy mi na tym, aby pióro było ładne, nie przeszkadzałoby mi gdyby było ciężkie. Nie piszę drobno, ale także nie,,rozlegle"- raczej umiarkowanie. Stalówka rozmiaru F z Watermana była idealna. Uwielbiam, gdy pióro ma ładną stalówkę- z pięknym wzorem i wieloma szczegółami. Preferuję stonowane kolory- czerń i złoto to zdecydowanie moi faworyci. Końcówki z Watermana nie wymieniam, ponieważ nie jest to dla mnie opłacalne. Jestem świadom, że 500 zł nie daje bardzo wielu możliwości, może jednak jest jakieś cudo za stosunkowo niewielką cenę. Osobiście spodobała mi się Aurora Style, kolor czerń ze złotem, za 283 złote. Brakuje jej jednak najważniejszej dla mnie cechy, czyli ozdobnej stalówki, jednakowoż sama budowa pióra jest dla mnie idealna. Mam także możliwość zakupu Watermana Carene za 400 zł, lecz nie jestem pewien co do wytrzymałości pióra. Proszę o porady oraz uwagi co do zamieszczonych w poście informacji (jestem to nowy ). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aventador13 Posted March 6, 2016 Report Share Posted March 6, 2016 Aurora podobno (ja jej nie mam) często przerywa i drapie. Może przejdę od razu do rzeczy. Jak ma być pióro do 500zł to może coś w kierunku Watermana Charlestona? Co prawda jest o około 30 zł droższy, ale to nie powinien być problem. Jeśli skuwka ma zamykać się na zatrzask, to może Sheaffer Sagaris? Tylko że troche brakuje jej zdobień. Jest zdobiona, ale nie aż tak jak np. ww. model. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pendzik2 Posted March 6, 2016 Author Report Share Posted March 6, 2016 Dziękuję za odpowiedź. Waterman Charleston faktycznie jest bardzo ładny, mam jednak wątpliwości co do przestawiania się na zakręcaną skuwkę. Dodam, że pióro może być używane, ponieważ kupuję je dla siebie. Znalazłem na Alledrogo Pelikana 140 i ciekaw jestem Waszej opinii na jego temat. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aventador13 Posted March 6, 2016 Report Share Posted March 6, 2016 Pelikan też jest zakrecany. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pendzik2 Posted March 6, 2016 Author Report Share Posted March 6, 2016 Niestety tak, ale urzekł mnie swoim wiekiem oraz wyglądem . Lubię pióra z duszą i historią. Nie jestem jednak pewien jak to pióro sprawuje się na co dzień. Ponoć potrafi flexsować, a to jest dodatkowy plus. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aventador13 Posted March 6, 2016 Report Share Posted March 6, 2016 Nie znam się na Pelikanach więc nie będę Ci go doradzał, ale poczekamy aż jakiś Pelikanowiec wejdzie to powinien Ci coś na jego temat powiedzieć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marwis Posted March 6, 2016 Report Share Posted March 6, 2016 Nowe? Carene to dobre pióro. Wspominany Charleston oczywiście tak! (lekki) Poszukaj, obejrzyj Kaweco DIA2, Sheaffer Prelude. Duże stalówki? Sprowadź Platinum 3776 M. Używki? Cross Townsend (duże, ciężkie). Pelikan 400NN, Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted March 6, 2016 Report Share Posted March 6, 2016 Waterman Carene ma piękną stalówkę. Jeśli egzemplarz jest zadbany, warto. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pendzik2 Posted March 6, 2016 Author Report Share Posted March 6, 2016 Egzemplarz bardzo zadbany Skłaniam się mocno ku Carene, jest bardzo nowatorskie, a jednocześnie nawiązuje do starszych modeli. Tymczasem udaję się wgłąb internetu w celu znalezienia możliwie najładniejszego pióra za te 500 zł Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pendzik2 Posted March 6, 2016 Author Report Share Posted March 6, 2016 Muszę się was jeszcze poradzić, znalazłem na OLX takiego Carene i nie jestem pewien co do wiarygodności i oryginalności produktu. Czy jest jakaś możliwość wykrycia podróbki na odległość? Moją uwagę zwróciła data- 2004 rok. Proszę o uwagi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
VojtasK Posted March 6, 2016 Report Share Posted March 6, 2016 To Carene jest już od bardzo dawna na Olx.Nawet negocjowałem z właścicielką jego cenę, ale nie chciała opuścić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pendzik2 Posted March 6, 2016 Author Report Share Posted March 6, 2016 Hmm, w takim razie zostaje mi tylko odbiór osobisty i sprawdzenie go,,na żywo''. Dziękuję! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fasolus Posted March 6, 2016 Report Share Posted March 6, 2016 Polecam jakąś używaną Carene. Te pióra są naprawdę piękne. Poszukaj na olx może znajdziesz coś ciekawego Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pendzik2 Posted March 6, 2016 Author Report Share Posted March 6, 2016 Będę szukać Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kalixt Posted March 6, 2016 Report Share Posted March 6, 2016 Aurora podobno (ja jej nie mam) często przerywa i drapie. Rzadko staram się zabierać głos jako dystrybutor, ale w tej sytuacji prosiłbym jednak o nieco bardziej merytoryczne wpisy, licujące z profesjonalizmem tego forum. Nie masz Aurory, ale podobno przerywa i drapie...która Aurora, ta konkretna - czy może wszystkie modele Aurory? Jak często przerywa, kto to stwierdził? Do tego jej nie masz, ale podobno tak jest...no ludzie... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aventador13 Posted March 6, 2016 Report Share Posted March 6, 2016 Rzadko staram się zabierać głos jako dystrybutor, ale w tej sytuacji prosiłbym jednak o nieco bardziej merytoryczne wpisy, licujące z profesjonalizmem tego forum. Nie masz Aurory, ale podobno przerywa i drapie...która Aurora, ta konkretna - czy może wszystkie modele Aurory? Jak często przerywa, kto to stwierdził? Do tego jej nie masz, ale podobno tak jest...no ludzie... Kiedyś chciałem kupić właśnie ten model. Szukając recenzji i opinii bardzo często trafiałem na informacje ze przerywa i drapie. Nawet widziałem film na którym pióro podczas szybkiego pisania nie podawało atramentu. W końcu zrezygnowałem z zakupu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konis Posted March 6, 2016 Report Share Posted March 6, 2016 (edited) Taka ładne Carenka za 400 zetów . Wcale bym się nie zastanawiał. Ale jak szukasz pióra z piękna stalówką, to poszukaj L'Etalon'a zdrówka Edited March 6, 2016 by konis Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pendzik2 Posted March 7, 2016 Author Report Share Posted March 7, 2016 Oj, mam dylemat, bo ten L'Etalon jest piękny! Jeszcze ten granatowy... Będę szukać! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robbi Posted March 7, 2016 Report Share Posted March 7, 2016 1. Carene z OLX wygląda na 100% oryginał, Ten egzemplarz jest z drugiej serii (pierwsza seria miała tylko żółte złote wykończenia i standardowe kolory więc jego F już nie jest tak bardzo cienki (porównywalny z japońską M-ką. Pióra sprawują się doskonale. Mam 2 egzemplarze, w tym jeden z 1997 (początek produkcji i poza wymianą konertera nie miał nigdy żadnych problemów. Etalona w tej cenie raczej nie znajdziesz. Dodatkowy plus, można dokupić długopis i ołówek z tej samej serii Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pendzik2 Posted March 7, 2016 Author Report Share Posted March 7, 2016 Dziękuje Wam za pomoc, zdecydowałem się na fioletowego Carene Pozdrawiam! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts