Jump to content

Ładne pisanie, a szybkie notowanie :)

Kshishiu

Recommended Posts

Hej ;)

Od kilku dni jestem dumnym posiadaczem kolejnego już mojego pióra - TWSBI Diamond 580. Zawsze marzyłem o tym, żeby pięknie pisać, ale dopiero teraz się zdecydowałem poprawić swoje pismo :)

Znalazłem wiele kursów kaligrafii - większość niestety jest do niczego - przy szybkim notowaniu na wykładach nie ma czasu na "domalowywanie linii". Poszukuję więc jakiegoś fajnego kursu, który nauczy mnie pięknie pisać :) Liczę na waszą pomoc. Załączam przykładowe zdjęcie fontu, który mi się niesamowicie podoba :)http://imageshack.com/a/img922/1216/BXf94u.png

Z kursami się jeszcze nie spotkałam, ale może spróbujesz bez kursu? Tzn w ten sposób,(tak jak ja próbowałam) że znajdziesz sobie na jakiejś stronie z fontami na komputer(np http://www.dafont.com) i sobie poćwiczysz pisanie literka po literce tak jak dzieci w pierwszej klasie :D Mi kilka tygodni takiej praktyki nawet nawet pismo poprawiło :)

Może Palmer method of buisness writting? Z tego co pamiętam to ten krój został zaprojektowany do szybkiego i czytelnego pisania. Ciężko mi powiedzieć czy są w Polsce jakieś kursy ale w zalinkowanej stronie jest cały podręcznik. Jest jeszcze Copperplate i Spencerian ale myślę że Palmer jest łatwiejszy niż te kroje.

Właśnie tak zacząłem - druknąłem sobie pare stron tekstu i go sobie wolno przepisuję :P Palmer - świetna rzecz, ale kompletnie mi się podoba :P Podobnie z Copperplate - wszystkie są zbyt ozdobne. W takim układzie chyba te literki i teksty to najlepsze możliwe wyjście ;) Wracam do bazgrania :) Dzięki za pomoc!

Nie jestem specem od kaligrafii ale co nieco o uszy mi się obiło.Popularne angielskie style, przede wszystkim trzymanie pióra i ułożenie ręki a także jej ruchy, sprzyjają szybkiemu pisaniu bez przemęczenia i drętwienia ręki. Jednak kaligrafia to nie to samo, co zwyczajne notowanie na wykładach. To jednak dwie różne rzeczy. Ważna jest pozycja ciała, ułożenie pulpitu i papieru. Na wykładach chyba nie ma na to czasu i warunków. Z pewnością jednak wszelkie ćwiczenia kaligraficzne wpływają na wyrobienie ręki, utrwaleniu czy wzmocnieniu pewnych cech pisma. A nawet wytworzeniu nowych nawyków w kreśleniu pisma. Na pewno pismo stanie się równiejsze i lepiej wyrobione. W ćwiczeniach, oprócz kreślenia liter według wzorów, trzeba najpierw ćwiczyć rękę do kreślenia kształtów charakterystycznych dla wybranego stylu. A więc kreski pod odpowiednim kątem, proporcje pisma, w niektórych stylach cieniowanie, owale, wiązanie liter, odstępy międzyliterowe, tzw. światło pisma itp. Do konkretnego stylu układa się też rękę i sposób trzymania pióra. To zawsze jest na pierwszych lekcjach. Kaligrafia to przede wszystkim cierpliwa praca, systematyczność i dyscyplina. Ale najważniejsze to zacząć.

Podziwiam pomysł ćwiczenia pisma i życzę powodzenia i satysfakcji  :)

font czyli tak naprawdę krój pisma odręcznego, który tak niesamowicie Ci się podoba to spencerian. w każdym razie na Twoim obrazku jest spencerian.

i albo sobie kupisz w internetowym sklepie np.; kaligraf.pl zeszyciki do spenceriana, takoż dostępne w amazonie, albo poszukasz a bibliotekach cyfrowych tych samych zeszycików w formie skanów i sobie sciągniesz.

spencerian jest szybkim sposobem pisania i może się sprawdzić na wykładach ale najpierw należy opanować pisanie bez nadgarstka co jest sztuką samą w sobie.

w ogóle przy pisaniu nie należy opierać nadgarstka o stół ani kręcić nim, pisze bark i ramię a palce luźno trzymają pióro/ołówek/długopis czy patyk...

i szkoda, że żaden kurs Ci nie odpowiada, ale jakbyś zupełnym przypadkiem był z warszawy to w najbliższą sobotę 12-go są warsztaty kaligraficzne prowadzone przez kaligraf.pl

warto chociaż raz posłuchać fachowca i popatrzeć jak kreśli litery, żeby uniknąć podstawowych błędów i wyważania drzwi otwartych.

powodzenia życzę :)

• 3 weeks later...

Dopiero teraz zauważyłem odpowiedź - wielkie dzięki :) Zaskoczyło mnie jedno - nadgarsek nie powinien podpierać się o stół?! Całe życie w błędzie! :P Pewnie jeszcze niejedno mnie zaskoczy ;) Zamawiam teorię i copybooks'y z amazona i biorę się do roboty :P

• 2 weeks later...