musicman Posted February 19, 2016 Report Share Posted February 19, 2016 Aurora Talentum - po kilku latach spędzonych razem to mój ulubiony towarzysz na codzień. Bardzo uniwersalne i niezawodne pióro na każdą okazję. Przed jej zakupem użytkowałem najtańsze pióra, z którymi niestety było więcej problemów niż przyjemności. W związku z tym kiedy po raz pierwszy otworzyłem pudełko, a kupowałem „w ciemno”, efekt był niesamowity. Moje pierwsze pióro z prawdziwego zdarzenia. Całość wykonana jest z tworzywa dobrej jakości z chromowanymi dodatkami, które skutecznie chronią przed ewentualnymi upadkami. Skuwka jest zakręcana i jest możliwość nasadzenia na korpus - trzyma się bardzo stabilnie i będzie dobrym rozwiązaniem dla osób lubiących nieco cięższe zestawy. Pisanie to czysta przyjemność dzięki odpowiedniej wadze oraz dobremu wyważeniu. Pomimo niemałych rozmiarów dzięki odpowiedniemu wyprofilowaniu w miejscu trzymania pióro trzyma się bardzo pewnie i dłoń na pewno się nie ześlizgnie. Nawet podczas długiego kilkugodzinnego pisania nie odczuwam żadnego dyskomfortu. To moje najwygodniejsze pióro, skrojone na moje ręce. Stalówka to także element, z którego Aurora powinna być dumna. Rozmiar „F”, który posiadam jest typową europejską eF-ką. Ilośc atramentu, którą podaje jest bardzo dobrze wyważona - nie za mokra, dzięki czemu nie ma problemu z przebijaniem i nie za sucha dzięki czeku atrament może pokazać swoje prawdziwe oblicze. Pisze gładko, ale nie tak maślanie jak jest to w przypadku Montblanca. Ale bez obaw - to nadal 1 liga. Po prostu nie jest bezgłośne, słychać szuranie ale nie jest to drapanie. Nie wiem jak to określić ale pisze się nim bardzo precyzyjnie, świetnie nadaje się na notatki, mogę nim bardzo szybko pisać. Jest dosyć twarda, ale nie jest to typowy gwóźdź, jest wyczuwalna lekka sprężystość. Jedyna rzecz, za którą nie przepadam to zdobienia stalówki, które moim zdaniem nie pasują do tego modelu i nie są zbyt wyszukane. Model ten jest bardzo prosty w formie ale ma w sobie to coś trudne do zdefiniowania co przyciąga swoją uwage. Kiedy wyjmuję swoje pióra to właśnie ono cieszy się największym zainteresowaniem „O! to jest fajne!” Zapewne zostanie ze mną na długo. Zmieniłbym jedynie sposób napełniania jak w modelu 88, który chyba byłby dla mnie idealnym codziennim piórem ze względu na pojemność oraz widoczny zbiorniczek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akszugor Posted February 19, 2016 Report Share Posted February 19, 2016 Bardzo fajna recenzja. Bardzo ładne zdjęcia. Dziękuję Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nikaa Posted February 19, 2016 Report Share Posted February 19, 2016 Ładne pióro i fajna recenzja, dzieki! A ten atrament... z miejsca się zauroczyłam! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bosa Posted February 19, 2016 Report Share Posted February 19, 2016 (edited) Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa. Jestem chora na to pióro przewlekle... Want it so bad. Dziekuję za recenzję! Edited February 19, 2016 by bosa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
brzozowisko Posted February 19, 2016 Report Share Posted February 19, 2016 Dzięki za recenzję! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mery Posted February 20, 2016 Report Share Posted February 20, 2016 Piękne pióro! I ciekawy tekst, dzięki! Oglądałam wczoraj Aurorę 88 i zachorowałam na nią... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
endoor Posted February 20, 2016 Report Share Posted February 20, 2016 Fajny tekst dziękuję. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marfackib Posted February 20, 2016 Report Share Posted February 20, 2016 Pióro cudne i bardzo dobra recenzja. Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted February 20, 2016 Report Share Posted February 20, 2016 Przednia recenzja. Raz mi się to pióro podoba szalenie, raz w ogóle Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wąsaty Posted February 20, 2016 Report Share Posted February 20, 2016 Piękna stalówka - stworzona do pisania Raz cienko a jak trzeba- grubo. Kocham takie Dzięki za recenzję Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kalixt Posted February 20, 2016 Report Share Posted February 20, 2016 Bardzo fajne zdjęcia i recenzja równie fajnego i ciekawego pióra, dzięki musicman! Dla przypomnienia dodam, że firma Aurora jako jedna z już nielicznych nadal produkuje swoje pióra we Włoszech, w Turynie - a zdjęcia z mojej wizyty w fabryce można obejrzeć tutaj: http://www.piorawieczneforum.pl/index.php?/topic/7522-fotorelacja-z-gospodarskiej-wizyty-w-fabryce-firmy-aurora/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted February 20, 2016 Report Share Posted February 20, 2016 pycha! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fasolus Posted March 12, 2016 Report Share Posted March 12, 2016 Super recenzja. Prosimy o więcej Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kalixt Posted March 12, 2016 Report Share Posted March 12, 2016 Jakby COŚ, to ciekawą recenzję tego pióra znajdziecie tutaj... http://zegarkiipiora.com/2016/02/21/aurora-talentum-test/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
musicman Posted March 12, 2016 Author Report Share Posted March 12, 2016 Kalixt bo się kompleksów nabawię Ode mnie tylko tyle, że teraz zamiast Talentum kupiłbym od razu 88 ze względu na napełnianie i widoczny zbiorniczek - jakbym miał wybrać jedyne pióro to właśnie 88 z metalową skuwką. Dla mnie ideał. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kalixt Posted March 12, 2016 Report Share Posted March 12, 2016 Z okienkowców, to wybrałbym Optimę 996-B... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mavok Posted March 12, 2016 Report Share Posted March 12, 2016 Recenzja super szkoda,że zdjęcia się nie wyświetlają. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kalixt Posted March 12, 2016 Report Share Posted March 12, 2016 Racja, to ja może zamieszczę kilka zdjęć autorstwa Mariusza... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
musicman Posted March 12, 2016 Author Report Share Posted March 12, 2016 Dziwne, bo nic nie usuwałem z flickra i przed chwilą jak odpisywałem wszystkie widziałem Czary. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mery Posted March 12, 2016 Report Share Posted March 12, 2016 Racja, to ja może zamieszczę kilka zdjęć autorstwa Mariusza... To się nazywa dręczenie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
musicman Posted March 13, 2016 Author Report Share Posted March 13, 2016 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zozzy Posted March 28, 2016 Report Share Posted March 28, 2016 Bardzo fajna recenzja a ten atrament to jest to czego szukam Chyba kupię sobie 15 ml na próbę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts