musicman Posted February 18, 2016 Report Share Posted February 18, 2016 (edited) Wiem, że moja wiedza na temat piór jest niewielka a zdolności pisarskie dalekie od tego co można poczytać w dziale recenzji ale postaram się napisać kilka zdań o tym rzadko spotykanym piórze. Kupiłem je ponad dwa lata temu w związku z tym będę bardziej obiektywny. Pierwsze wrażenie - ciężko o emocje, kiedy przed oczami mamy tak klasyczny, poprawny, żeby nie powiedzieć nudny design. Dla mnie ten styl to strzał w 10. Nie lubie finezji - zbyt szybko mi sie nudzi zwłaszcza w przypadku rzeczy codziennego użytku.Teraz chyba zdecydowałbym się na jeden z tych bardziej krzykliwych kolorów. Na żywo prezentują się wyśmienicie. Budowa - korpus wykonany z brązu (o ile kojarzę :-)). Lakier nadal wygląda jak w dniu zakupu, nie zauważyłem żadnych rys, spękań itp. Pióra noszę zawsze w etui ale okazji na złapanie rys było wiele. Skuwka metalowa z brakiem możliwości założenia na korpusie - dla mnie nieistotne, ale niektórym może to przeszkadzać. Pomimo niewielkich rozmiarów jest to zdecydowanie waga ciężka. Popularna 146 przy Lemanie to waga piórkowa. Czuć różnicę. 146-tką pisało mi się zbyt lekko, maślana stalówka dodatkowo potęgowała to poczucie lekkości. Wolę trochę cięższe zestawy. Stalówka - nieduża, ze złota bez zbędnych wywijasów i zdobień, za którymi nie przepadam. Rozmiar to medium, zdecydowanie europejskie medium, grubsze niż u Lamy. Nie mam dużego doświadczenia ale na tle obecnego trendu stalówka jest dosyć sprężysta, zdecydowanie bardziej niż ta w MB czy Lamy Safari, które są niczym diament w skali mohsa. Jest także bardziej sprężysta od Aurory. Pisze bardzo przyjemnie, nie aż tak maślanie jak MB ale jeśli chodzi o gładkość, to podobna liga. Dzięki lepszej sprężystości daje mi zdecydowanie większa kontrolę podczas pisania. Wg mnie jest raczej tą z tych mokrych niż suchych - przy próbie mocniejszego docisku atrament leci obficie. Te większe kleksy schły dobre 2 minuty - na szczęście na odwrocie o dziwo ani śladu. Nie zdarzyło mi się aby stalówka kiedykolwiek zaschła, startuje zawsze bezbłędnie. Teraz nigdy nie przerywa, jednak na początku zwłaszcza na bardziej błyszczących papierach takie sytuacje się nie zdarzały. Cena/jakość - myślę, że jeśli sprzedawca nie zakręci potencjalnego kupującego to szanse na sprzedaż są niewielkie . Przeciętny Kowalski raczej wybierze coś bardziej znanego i rzucającego sie w oczy. Sam zakupu nie żałuję a Leman jest moim ulubieńcem. Jest tylko jedna rzecz, którą bym zmienił w tym piórze - system napełniania. Nie lubię konwerterów. Na koniec kilka zdjęć - nie dorobiłem się jeszcze obiektywu makro w związku z tym bez detali . Edited February 18, 2016 by musicman Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akszugor Posted February 18, 2016 Report Share Posted February 18, 2016 Bardzo zgrabna recenzja. Pierwsze koty za płoty Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thay Posted February 19, 2016 Report Share Posted February 19, 2016 Dzięki za recenzję. Teraz wiemy już o Lemanie znacznie więcej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mery Posted February 19, 2016 Report Share Posted February 19, 2016 Piękne pióro i ciekawa recenzja :-) Dziękuję! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted February 19, 2016 Report Share Posted February 19, 2016 Świetne pióro, bardzo fajna recenzja. Mam żółte i sobie chwalę. No to teraz czekam aż opiszesz niespodziewanie odnalezioną Aurorę Talentum Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArielN Posted February 19, 2016 Report Share Posted February 19, 2016 Fajne spojrzenie na rzadko spotykane pióro. Lemany mają piękne stalówki . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
patefonik Posted February 19, 2016 Report Share Posted February 19, 2016 Jedna uwaga - zgodnie z opisem producenta korpus nie jest wykonany z brązu, a z mosiądzu (teoretycznie jest bardziej wytrzymały i łatwiejszy w obróbce na zimno ). Piórko wygląda fajnie, szkoda, że nie jest (to taki mój fetysz) zakręcane.... Dzięki za recenzję. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
musicman Posted February 19, 2016 Author Report Share Posted February 19, 2016 Dzięki za miłe słowa. @visvamitra - zmobilozowałeś mnie co do Aurory. Napiszę. Swoją drogą to niezły detektyw @patefonik - dzięki za sprostowanie - pisząc o brązie coś mi nie pasowało - rzeczywiście jest to mosiądz. Skuwka jest zakręcana. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
patefonik Posted February 19, 2016 Report Share Posted February 19, 2016 Skuwka jest zakręcana? Wow, chyba ma krótki gwint bo na fotkach tego niezauważyłem, a i Ty nie pisałeś, dziękuję za istotną dla mnie uwagę... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
musicman Posted February 19, 2016 Author Report Share Posted February 19, 2016 Pełne dokmnięcie to 360 stopni, dokręca sie bardzo dobrze. Same wyżłobienia są bardzo wąskie w porównaniu z innymi piórami. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
LukiStrike Posted February 19, 2016 Report Share Posted February 19, 2016 Bardzo fajne pióro i recenzja również. Dzięki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wodnik Olszynek Posted February 20, 2016 Report Share Posted February 20, 2016 Dzięki, warto się zastanowić. Piękne cieniowanie. Ciekawe, jak to wygląda w przypadku F-ki. Czas uzupełnić piórniczek o Carana, postaram się upolować coś w pełnym metalu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts