Aleksandra Posted March 31, 2012 Report Share Posted March 31, 2012 Graf von Faber Castell - Classic Dlaczego? Chcialam pioro ktore, bedzie mialo elementy drewna. Dodatkowo konis zainspirowal mnie swoim zabytkowym olowkiem Wahl Eversharp. Pioro ma rowniez „korone na glowce“. Pioro jest sprzedawane w drewnianym eleganckim etui mieszczacym trzy piora, ktore moze spelniac efektowna ozdobe biurka. Samo pioro drewniany element to drewno pernambuco stalowka zlota 18K i dwukolorowa metalowe elementy paterowane platyna do piora dolaczony jest tloczek klips odchylany za pomoca specjalnego mechanizmu Wymiary zamkniete pioro ma 14 cm Waga bardzo ciezkie Do piora mozna dokupic olowek, ktory jest rowniez ciezki. Dodatkowa uwaga: stalowki sa o rozmiar grubsze jak np. w Waterman lub Pelikan. I tak np. jezeli chcemy F musimy kupic EF Moje pioro mialo falstart. Od razu chce ostrzec ze cena w zadnym wypadku MUSI isc w parze z jakoscia. Pierwsze pioro mialo: 1. krzywo osadzona stalowka 2. nib creep 3. stalowka drapala papier (prawie go ciela) Moj Graf von Faber Castell- Classic Pernambuco Ma stalowke EF, ktora: pisze gladko plynnie, kresli linie Pelikanowskiej F nie drapie jest swietnie wywazony pisanie nim sprawia wieksza przyjemnosc jak Pelikanem Mam go zatankowanego czarnym atramentem Pelikana Myslalam, ze bede go uzywala na codzien. Jednak w praktyce okazalo sie ze jest mi go szkoda wszedzie ze soba zabierac i narazac na upadek. Dodatkowo ArielN zwrocil uwaze na to, ze skuwka jest zrobiona z kiepskiego materialu i lubi pekac. Po tym stwierdzeniu zaczelam sie z moim Grafem obchodzic ostroznie Probka pisma Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thay Posted March 31, 2012 Report Share Posted March 31, 2012 Dzięki za recenzję. Kurcze, takie opisy są niebezpieczne. Nigdy nie myślałem o piórze Graf von Faber Castell - Classic, a teraz zaczynam rozpatrywać je w kategorii "chciałbym"... Oj, Aleksandro... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aleksandra Posted March 31, 2012 Author Report Share Posted March 31, 2012 Bede w PL ok. tygodnia. Moge przywiezc do pomacania Administratorzy wiedza gdzie moja mama mieszka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konis Posted March 31, 2012 Report Share Posted March 31, 2012 Piękne Gratuluję nabytku. zdrówka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArielN Posted March 31, 2012 Report Share Posted March 31, 2012 Niestety wewnętrzna skuwka to tworzywo bardzo słabe pod względem wytrzymałości. Aleksandro, oby Ci Twój Graf służył jak najdłużej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RafKal Posted March 31, 2012 Report Share Posted March 31, 2012 Czekałem na tę recenzję! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ocerraveth Posted March 31, 2012 Report Share Posted March 31, 2012 Piękne pióro, od dawna jest na mojej liście piór, które muszę kupić przed śmiercią Zasmucił mnie jednak fakt o kiepsko wykonanej skuwce... Ale co tam, i tak go kupię Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nicpon Posted April 2, 2012 Report Share Posted April 2, 2012 Pióro bardzo ładnie się prezentuje, ale szczerze powiem, że nie wygląda na swoją cenę Co wcale nie oznacza że nie jest jej warte Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aleksandra Posted December 25, 2018 Author Report Share Posted December 25, 2018 Dnia 31.03.2012 o 17:11, ArielN napisał: Niestety wewnętrzna skuwka to tworzywo bardzo słabe pod względem wytrzymałości. Aleksandro, oby Ci Twój Graf służył jak najdłużej. Witaj ArielN po kilku dlugich latach... ale znowu daje oznaki zycia. Po 6 latach moj Graf zyje i ma sie calkiem dobrze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Anatol Posted December 26, 2018 Report Share Posted December 26, 2018 @Aleksandra czy forum szwajcarskie jeszcze egzystuje? , jak miałem wpisany adres to po wywołaniu ciągle mi pokazywał BŁĄD i później skasowałem bo było tak stale. Pozdrawiam i Zdrowych Świąt. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aleksandra Posted December 26, 2018 Author Report Share Posted December 26, 2018 (edited) 5 godzin temu, Anatol napisał: @Aleksandra czy forum szwajcarskie jeszcze egzystuje? Jakie szwajcarskie forum? o piorach - niemieckojezyczne? https://www.penexchange.de/forum_neu/ A tu masz francuskojezyczne http://stylo-plume.org 5 godzin temu, Anatol napisał: Edited December 26, 2018 by Aleksandra Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Anatol Posted December 26, 2018 Report Share Posted December 26, 2018 (edited) Dzięki za odpowiedź, ale nieprecyzyjnie się wyraziłem, to ogólne < życie, praca itd..itp..>. poprawię dokładniej < dla naszych w CH >. Edited December 26, 2018 by Anatol Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aleksandra Posted December 27, 2018 Author Report Share Posted December 27, 2018 Faktycznie, google nie znajduje zadnego forum Polakow w Szwajcarii. W Szwajcarii jest nas bardzo malo. Pewnie nikomu nie chce sie/nie chcialo sie pisac. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aleksandra Posted December 14, 2019 Author Report Share Posted December 14, 2019 Do pióra dołączył ołówek. Sama nie wiem dlaczego tak długo odkładałam ten zakup. Niesamowita różnica w kolorze drewna. Mam nadzieje, że ołówek barwą drewna dogoni szybko starszego brata. Ps. mam nadzieje, że zdjęcie się wyświetli. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aleksandra Posted December 14, 2019 Author Report Share Posted December 14, 2019 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Topaz Posted December 14, 2019 Report Share Posted December 14, 2019 Piękny zestaw, gratuluję. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eileen Posted December 15, 2019 Report Share Posted December 15, 2019 Gratulacje dla autorki wątku, który "żyje" już 7 lat i 8 miesięcy i nadal wykazuje tendencje rozwojowe. Przy okazji chciałem zapytać o to coś metalowego co leży w pudełku obok pióra i ołówka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aleksandra Posted December 16, 2019 Author Report Share Posted December 16, 2019 9 godzin temu, eileen1x napisał: "...Przy okazji chciałem zapytać o to coś metalowego co leży w pudełku obok pióra i ołówka." To coś to Caran d`ache swiss gold plated G Stalówka B - pióro mam do podpisów. Na codzień pisze stalówką F Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yossarian Posted February 8, 2020 Report Share Posted February 8, 2020 Zacny zestaw. Też używam (czasami) GvFC clssic w tym drewnie. Stalówka (F) jednak od początku była jak masło. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
M1CHU_96 Posted November 17, 2021 Report Share Posted November 17, 2021 Dnia 8.02.2020 o 22:07, Yossarian napisał: Zacny zestaw. Też używam (czasami) GvFC clssic w tym drewnie. Stalówka (F) jednak od początku była jak masło. Masło tzn? Za grubo? Serio w takim piórze skuwka w srodku jest plastikowa? Moze to chodzi o zabezpieczenie od atramentu? Jakiś izolator, który chroni? 😮 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tales Posted April 7, 2022 Report Share Posted April 7, 2022 Masło czyli bardzo gładka. Plastikowa wewnętrzna skuwka służy do zatrzaskiwania pióra. Metal jest dużo mniej elastycznym materiałem, więc producenci bardzo często dodają do metalowych piór wewnętrzne plastikowe wkładki, które są dużo bardziej elastyczne i umożliwiają właśnie zatrzaskiwanie. Nie jest to obowiązkowy zabieg, bo znam trochę piór, które tego nie mają, ale tak jest prościej i zatrzask chyba lepiej trzyma. Wadą jest to, że przy upadku te wewnętrzne skuwki lubią pękać, a wtedy to już kaplica niestety. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aleksandra Posted April 7, 2022 Author Report Share Posted April 7, 2022 Pioro nie jest "zatrzaskiwane" tylko jest zakręcane. Trzyma sie dobrze do dzisiaj. Do kolekcji pióro i ołówek doszedł jeszcze długopis Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tales Posted April 7, 2022 Report Share Posted April 7, 2022 A to przepraszam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts