konis Posted March 19, 2012 Report Share Posted March 19, 2012 1.Firma - Sailor 2. Sailor Sapporo. 3.Rok produkcji - 2009 r. 4.Wygląd/design i jakość wykonania Myślę, że nikogo nie trzeba przekonywać do wyrobów tego japońskiego producenta piór. Spokojny, lecz wysmakowany design, wysoka jakość i precyzja wykonania, znakomite stalówki. Wszystko to sprawia, że marka ma swoich wiernych klientów. Pióro kupione było na eBay u znanego sprzedawcy – Engeika. Bez problemów doleciało solidnie zapakowane. Po otwarciu koperty, wydobyłem pióro zapakowane w firmowe pudełko Sailora. W komplecie z piórem był konwerter i jeden nabój z czarnym atramentem. Pióro prezentowane dzisiaj jest w wersji kolorystycznej Sparkle Grey, co w dowolnym tłumaczeniu może oznaczać - skrzącą się szarość lub iskrząca szarość.. Angielski wyraz „sparkle” można tłumaczyć na wiele sposobów i występuje on w charakterze zarówno rzeczownika, jak i przymiotnika. Nazwa jest adekwatna do kolorystycznej formy wykonania pióra. W szare, wysokiej jakości tworzywo wtopiono delikatne srebrzyste okruchy, które jak odrobina brokatu na subtelnym, robionym na specjalne okazje, makijażu, dodają urodzie blasku i elegancji. Do tego srebrne dodatki, jak biżuteria, zdobią pióro. Cienki srebrny ring przy końcówce korpusu, jakby oddzielał od niego krótką ślepą skuwkę. Drugi cienki ring oddziela sekcję od korpusu. Sama sekcja jest w czarnym kolorze. Skuwkę wzmocniono w dolnej części jednym cienkim ringiem i drugim zaraz obok masywnym ze środkową częścią o ciut większej średnicy. Na tej wystającej części ringu, zgodnie ze współczesnym trendem, wygrawerowano napis : SAILOR JAPAN FOUNDED 1911. Na szczęście napis jest delikatny i za bardzo nie kłuje w oczy. Prosty, masywny, lekko wyprofilowany klips, nad nim cienki ring i płaska czapeczka cap-topu. Na jej szczycie umieszczono logo producenta – srebrną kotwicę admiralicji na czarnym tle w okręgu. Sercem pióra jest złota, 14 karatowa stalówka w całości pokryta warstwą rodu. Na stalówce obwodowo wyryto ozdobny szlaczek w esy-floresy. Wewnątrz szlaczka znalazła się kolisty otwór odpowietrzający, rok założenia firmy 1911, logo firmy – kotwica, oznaczenie próby złota – w karatach – 14 ct i metryczne – 585 i na samym dole – stylizowany napis SAILOR. Na zewnątrz szlaczka – oznaczenie stalówki : H-MF (hard medium fine – twarda sredniocienka). System napełniania – naboje (niestety do Sailora pasują tylko naboje tej firmy) lub konwerter. Całość naprawdę robi dobre wrażenie i może się podobać. 5. Wymiary: z zamkniętą skuwką – 124 mm bez skuwki – 112 mm ze skuwką założoną na korpus - 142 mm Waga – pióro puste – 16,8 g Z konwerterem i atramentem – 18,98 g 6. Cena – około 100 zielonych papierków. Można, gdy aukcja jest w formie licytacji zapłacić mniej, ceny oscylują w granicach 80-120 $ Trochę fotek : Pióro zapakowane było w takie pudełko. Do pióra dołączony był konwerter. Zastanawiałem się jak pokazać kolor Sparkly Grey. Może się udało, choć na żywo jest o wiele lepiej. Sailor przygotowany do pierwszego napełnienia Logo na cap-topie skuwki. Piękna stalówka – wielkość - twarda - średniocienka Pióro w całej okazałości w otoczeniu srebrnych jenów i miedzianych senów z przełomu XIX i XX wieku Waga pióra z konwerterem i atramentem w środku Próbka pisma Podobno są trzy wielkości Sailorów tej linii modelowej. A nawet można powiedzieć, że pięć. Zależy jak je kwalifikować. Ja prawdę mówiąc się na tym nie znam. Jest też mnóstwo wersji kolorystycznych. Prezentowane tu cztery wersje są obecnie dostępne. W porównaniu z Pelikanem M405, Sailor jest bardziej krępy, ale pisze równie dobrze. Linia ciągnięta stalówką H-MF odpowiada Watermanowskiej stalówce F lub EF Pelikana. zdrówka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArielN Posted March 27, 2012 Report Share Posted March 27, 2012 W tym piórze zawsze odpycha mnie kształt. Ścięcie szczytów korpusu i skuwki to skandal Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konis Posted March 27, 2012 Author Report Share Posted March 27, 2012 Masz na myśli Pelikana, czy Sailora? zdrówka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thay Posted March 27, 2012 Report Share Posted March 27, 2012 A mnie ten kształt się podoba. Na szczęście nie wszystko jeszcze wygląda jak Montblanc. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArielN Posted March 27, 2012 Report Share Posted March 27, 2012 Masz na myśli Pelikana, czy Sailora? zdrówka Sailora, Sailora Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alveryn Posted March 27, 2012 Report Share Posted March 27, 2012 Korpusu mogli nie ucinać, ale podoba mi się ta kotwica na skuwce. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts