Jump to content

Liniuszek/ryga i czytelność

T4ng10r

Recommended Posts

Cześć
Jesli to złe miejsce - to proszę przekierować ten watęk we właściwe.
Przygotowałem sobie liniuszek z pomocą tej strony Niestety jest mało widoczny pod standardową kartką (papier do drukarki). Eksperymentowałem z grubością lini oraz mocniejszym zewnętrznym światłem. Niewiele to pomogło, bez dociskania papieru w miejscu gdzie aktualnie piszę nie jestem w stanie skutecznie wykorzystać tych lini prowadzących.

Możecie polecić jakiś pomysł lub sztuczkę, która pomoże?

Guest Andrew

No tak, nie ma to jak ćwiczenia kaligraficzne na jednym z najdroższych papierów ;)

Linijka + ołówek + gumka chlebowa. Ewentualnie podświetlany blat.

Edited by Andrew

Dobre efekty da ci podświetlenie od dołu. Za czasów jak jeszcze dziergało się rysunki techniczne tuszem, a nie w AutoC*dzie kładło się źródło (w twoim przypadku rygę) na szybie, np. ze stolika na to kartka po której piszesz i lampka na podłodze. Całość trzymana oczywiście na kolanach.

Nie jest to super wygodne, ale da się przerysować nawet na brystol :)

Do ćwiczeń drukuję sobie kartki poliniowane (liniatura opracowana dla każdej stalówki z osobna) a do pracy właściwej to tylko linijka, ołówek i gumka :)

No to się rozwiązała mnie zagadka Twojego wspaniałego charakteru pisma :-)

No to się rozwiązała mnie zagadka Twojego wspaniałego charakteru pisma :-)

Dzięki ale jak to zagadka. Chyba większość tak robi...a charakter to ja mam najlepszy. Sam zresztą widziałeś w listach ;) Edited by Guest

Podsumowując:

• używać cieńszego papieru do pisania niż standardowy papier do drukarek 80g, wtedy linie powinny być widoczne
  • używać podświetlenia od spodu - tutaj typowe ławy do kawy/herbaty posiadające zwykle szklany blat byłyby jak znalazł
  • drukować linie pomocnicze na papierze do ćwiczeń, na papierze z końcowym efektem ew. ołówkiem (zgaduje, że miękki będzie najlepszy) narysować te linie, by potem je wymazać

Dziękuję Wszystkim za Wasze pomocne rady.

To i ja dorzucę się z pytaniem.

Zmyśliłem sobie wydrukować liniaturę do kaligrafii na drukarce laserowej, ale zwykły papier powoduje strzępienie. 

Poradźcie proszę jakiego papieru użyć do opisanych machlojek. Rysowania linii do trenowania pisma sobie nie wyobrażam. 

Śniłby mi się świat w paski.  :cry:

Wprawdzie nie robię wydruków laserowych tylko atramentowe ale używam papieru Navigator. Używam różnych atramentów jak i Ecoliny i żadnych problemów nie ma. Papier polecony zresztą przez p. Ewę Landowską. I chyba wszystko jasne ;)

Guest Andrew

Dostępny też jest Clairefontaine w ryzach - biały i ivory, różne gramatury :) Ale Navigator będzie tańszy i skoro jest przetestowany przez p. Landowską to nie ma już o czym mówić ;)

Edited by Andrew