Marfackib Posted September 20, 2015 Report Share Posted September 20, 2015 WitamPlanuję zakupić pióro Duofold International lub inne podobnej klasy w związku z tym mam kilka pytań.1/ Czy Montblanc 145 jest dużo lepszym piórem od Duofolda i warto na nie wydać 1950,- zamiast 1200 na Duofolda. 2/ Co sądzicie o http://allegro.pl/mont-blanc-pioro-meis... 19333.html 3/ A może jakieś inne zacne pióro innych firm.W tej chwili piszę Expertem i SonnetemPozdrawiam Marek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yennefer Posted September 20, 2015 Report Share Posted September 20, 2015 2. Model 145 nie dość że często podrabiany jest również bardzo dobrze podrabiany. Na podstawie zdjęć ciężko jest to definitywnie stwierdzić. Brak możliwości zwrotu jest odrobinę podejrzany jak dla mnie. 3 Zacnych piór jest dużo. Z podanych przykładów wynika że poszukujesz czegoś klasycznego więc może Pelikan Souverän, występuje w kilku kolorach i rozmiarach, podobnie jak Aurora 88 czy Omas Arte Italiana. Jeszcze parę modeli by się pewnie znalazło. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Andrew Posted September 20, 2015 Report Share Posted September 20, 2015 A nie odpowiedzieli Ci już na sąsiednim forum? Link do aukcji - sprzedający z 10 punktami, praktycznie bez żadnej historii. Polecam trzymać się od takich z daleka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lepki Posted September 20, 2015 Report Share Posted September 20, 2015 Jeśli MB i nie ma się doświadczenia z tymi piórami to lepiej kupić w sklepie stacjonarnym. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kasiasemba Posted September 20, 2015 Report Share Posted September 20, 2015 Przede wszystkim błąd formalny - MB 145 to nie jest pióro klasy Duofold. Na szczęście. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rufuz Posted September 20, 2015 Report Share Posted September 20, 2015 Może Sailor 1911 klasyczny wygląd, ładna stalówka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rittel Posted September 20, 2015 Report Share Posted September 20, 2015 Przede wszystkim błąd formalny - MB 145 to nie jest pióro klasy Duofold. Na szczęście. Ja rozumiem że MB są wspaniałe, ale jednak 145 nie jest o klasę wyżej niż Duofold. Powiem więcej, mając do wyboru 145 i Duofolda wybrałbym tego drugiego, pomimo mojego stosunku do obu marek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marfackib Posted September 20, 2015 Author Report Share Posted September 20, 2015 A nie odpowiedzieli Ci już na sąsiednim forum? Link do aukcji - sprzedający z 10 punktami, praktycznie bez żadnej historii. Polecam trzymać się od takich z daleka. Odpowiedzieli... ale dopiero tu mnie przekonano aby nie będę licytować MB. Dzięki i pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Andrew Posted September 20, 2015 Report Share Posted September 20, 2015 Wiesz, teoretycznie możesz licytować, ale to bardzo duże ryzyko. Jeśli podoba Ci się wygląd tego MB to już bezpieczniej będzie zamówić w Japonii wspomnianego wyżej Sailora 1911 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted September 20, 2015 Report Share Posted September 20, 2015 Jest jeszcze jedna kwestia: musi być nowe? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marfackib Posted September 20, 2015 Author Report Share Posted September 20, 2015 Może Sailor 1911 klasyczny wygląd, ładna stalówka Bardzo mi przypadł do gustu Sailor, nie wiem czy go kupię teraz ale kiedyś napewno. Pozdrawiam Marek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marfackib Posted September 20, 2015 Author Report Share Posted September 20, 2015 Jest jeszcze jedna kwestia: musi być nowe? Raczej powinno być nowe, chyba że z drugiej ręki ale, mało lub nie używane. Kiedyś sprzedałem Pelikana 600, był napełniony, zapisałem na próbę 2 strony i wypłukałem do wodą destylowaną. Takie pióro chętnie kupię z drugiej ręki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MarcinEck Posted September 20, 2015 Report Share Posted September 20, 2015 (edited) WitamPlanuję zakupić pióro Duofold International lub inne podobnej klasy w związku z tym mam kilka pytań. 1/ Czy Montblanc 145 jest dużo lepszym piórem od Duofolda i warto na nie wydać 1950,- zamiast 1200 na Duofolda. 2/ Co sądzicie o http://allegro.pl/mont-blanc-pioro-meis... 19333.html 3/ A może jakieś inne zacne pióro innych firm. W tej chwili piszę Expertem i Sonnetem Pozdrawiam Marek Minuta poszukiwań z pomocą wujka Gugla i oto rezultat : "EN1340225 - taki numer seryjny dosyć często występuje na podrobionych Meisterstuckach..... " A skąd wziąłem cytat? A no : http://forumopiorach.net/viewtopic.php?f=35&t=1068&start=30 Odpowiedzieli rzetelnie - naprawdę Cię to nie przekonało? Edited September 20, 2015 by MarcinEck Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kuk Posted September 20, 2015 Report Share Posted September 20, 2015 Bo jakby jednak nie, to tu: http://www.fountainpennetwork.com/forum/topic/129517-mont-blanc-serial-number-en1340225/ Chodziło wtedy o Chopina rollerball. O tym samym numerze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rufuz Posted September 20, 2015 Report Share Posted September 20, 2015 Sailor 1911, przynajmniej dla mnie, to takie naprawdę klasyczne pióro. Kształtem generalnie, jak i stalówką fajnie rozszerzającą się niczym pióra starego mnicha powielającego stare księgi.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kerad Posted September 20, 2015 Report Share Posted September 20, 2015 Bardzo ladny jest jeszcze Parker Premier Black, nie wiem tylko, czy jeszcze są w sprzedaży. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mac.kozinsky Posted September 20, 2015 Report Share Posted September 20, 2015 Tak wygląda stalówka w tym piórze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Romii Posted September 21, 2015 Report Share Posted September 21, 2015 Pudełko nie jest od tego pióra - jest na nim inny nr seryjny. Jak dla mnie szkoda kasy - na Allegro nie kupuje się MB na naboje - 99% to podróbki lepiej lub gorzej zrobione. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marfackib Posted September 21, 2015 Author Report Share Posted September 21, 2015 Wielkie dzięki, przekonaliście mnie na 100% aby nie kupować wspomnianego MB na Allegro, jak i innych okazyjnych piór. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts