Jump to content

Parker Vector (stal nierdzewna w całości) - cieknąca sekcja

bler

Recommended Posts

Witam Wszystkich Forumowiczów i Miłośników Pióra,

Problem nie dotyczy co prawda pióra z najwyższej półki, ale pióra, które przedstawia dla mnie wielką wartość sentymentalną. Pióro jest dość nowe, może 2-3 naboje zostały dopiero zużyte. Pisze bez większych zastrzeżeń (czasami problem ze startem), natomiast problem pojawia się w miejscu gwintu, gdzie sekcja wkręca się w korpus. W tym miejscu pojawia się cieknący atrament jako obwódka. Gwint sekcji, która wkręca się w korpus jest umiejscowiony na tulejce, która wchodzi w całą sekcję. Czy może to być wywołane przez nieszczelność tulejki do sekcji? Czy też może jest to jakiś inny problem?

Pozdrawiam.

Używam oryginalnych PARKER Quink Black. Zauważyłem również, że nabój bardzo ciężko wchodzi, a po dokręceniu korpusu powstaje ta obwódka i cieknący atrament. Na portalu Twoje Pióro zauważyłem całą sekcję do tego modelu za jakieś 24 PLN.

EDIT: za 30 PLN (24 to cena netto)

EDIT2: Cieknący atrament zalewa w niewielkim stopniu również gwint korpusu po dokręceniu.

Edited by bler

Problem rozwiązał się sam. Przyczyną był nieprawidłowo założony nabój przeze mnie, co powodowało wyciek atramentu do tyłu i jego przelewanie. Po dokładnym wyczyszczeniu gwintu korpusu oraz gwintu sekcji i ponownym założeniu tego samego naboju już nie cieknie. Przepraszam, że zawracałem gitarę taką błahą sprawą.

Pozdrówki

Problem rozwiązał się sam. Przyczyną był nieprawidłowo założony nabój przeze mnie, co powodowało wyciek atramentu do tyłu i jego przelewanie. Po dokładnym wyczyszczeniu gwintu korpusu oraz gwintu sekcji i ponownym założeniu tego samego naboju już nie cieknie. Przepraszam, że zawracałem gitarę taką błahą sprawą.

Pozdrówki

No to miłego pisania życzę :)

Witam,

Inwestycja w tłoczek wydaje mi się dobrym rozwiązaniem. Co ciekawe, pożyczyłem od siostry na dłuższy czas Duofolda (będzie miała czym pisać bo w zamian pożyczyłem starego wysłużonego Sheaffera  :D) i przełożyłem stary nabój. Delikatnie przeciekało, ale nie tyle co w Vectorze, po założeniu nowego naboju podobnie. Czy to jest prawdopodobne, że naboje są uszkodzone? Jednak teraz trudno mi to ocenić samego Vectora bo cały zapaćkany. Jak dokładnie wyczyszczę i wysuszę to dam znać co i jak. Niestety teraz mi trudno o chwilę wolnego czasu.