bler Posted September 19, 2015 Report Share Posted September 19, 2015 Witam Wszystkich Forumowiczów i Miłośników Pióra, Problem nie dotyczy co prawda pióra z najwyższej półki, ale pióra, które przedstawia dla mnie wielką wartość sentymentalną. Pióro jest dość nowe, może 2-3 naboje zostały dopiero zużyte. Pisze bez większych zastrzeżeń (czasami problem ze startem), natomiast problem pojawia się w miejscu gwintu, gdzie sekcja wkręca się w korpus. W tym miejscu pojawia się cieknący atrament jako obwódka. Gwint sekcji, która wkręca się w korpus jest umiejscowiony na tulejce, która wchodzi w całą sekcję. Czy może to być wywołane przez nieszczelność tulejki do sekcji? Czy też może jest to jakiś inny problem? Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Markol Posted September 19, 2015 Report Share Posted September 19, 2015 Jeśli naboje nie są uszkodzone, to w tym miejscu w ogóle nie powinno być atramentu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted September 19, 2015 Report Share Posted September 19, 2015 Jakich nabojów używasz? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bler Posted September 19, 2015 Author Report Share Posted September 19, 2015 (edited) Używam oryginalnych PARKER Quink Black. Zauważyłem również, że nabój bardzo ciężko wchodzi, a po dokręceniu korpusu powstaje ta obwódka i cieknący atrament. Na portalu Twoje Pióro zauważyłem całą sekcję do tego modelu za jakieś 24 PLN. EDIT: za 30 PLN (24 to cena netto) EDIT2: Cieknący atrament zalewa w niewielkim stopniu również gwint korpusu po dokręceniu. Edited September 19, 2015 by bler Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bler Posted September 19, 2015 Author Report Share Posted September 19, 2015 Problem rozwiązał się sam. Przyczyną był nieprawidłowo założony nabój przeze mnie, co powodowało wyciek atramentu do tyłu i jego przelewanie. Po dokładnym wyczyszczeniu gwintu korpusu oraz gwintu sekcji i ponownym założeniu tego samego naboju już nie cieknie. Przepraszam, że zawracałem gitarę taką błahą sprawą. Pozdrówki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Markol Posted September 19, 2015 Report Share Posted September 19, 2015 Problem rozwiązał się sam. Przyczyną był nieprawidłowo założony nabój przeze mnie, co powodowało wyciek atramentu do tyłu i jego przelewanie. Po dokładnym wyczyszczeniu gwintu korpusu oraz gwintu sekcji i ponownym założeniu tego samego naboju już nie cieknie. Przepraszam, że zawracałem gitarę taką błahą sprawą. Pozdrówki No to miłego pisania życzę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bler Posted September 20, 2015 Author Report Share Posted September 20, 2015 Dzięki, Jednak dzisiaj znowu zauważyłem cieknący atrament. Piórko leżało poziomo całą noc. Chyba wymienię całą sekcję. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest nilfein Posted September 21, 2015 Report Share Posted September 21, 2015 Zacznij od wymiany naboju na nowy Albo zainwestuj w tłoczek - to 15 zł. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bler Posted September 22, 2015 Author Report Share Posted September 22, 2015 Witam, Inwestycja w tłoczek wydaje mi się dobrym rozwiązaniem. Co ciekawe, pożyczyłem od siostry na dłuższy czas Duofolda (będzie miała czym pisać bo w zamian pożyczyłem starego wysłużonego Sheaffera ) i przełożyłem stary nabój. Delikatnie przeciekało, ale nie tyle co w Vectorze, po założeniu nowego naboju podobnie. Czy to jest prawdopodobne, że naboje są uszkodzone? Jednak teraz trudno mi to ocenić samego Vectora bo cały zapaćkany. Jak dokładnie wyczyszczę i wysuszę to dam znać co i jak. Niestety teraz mi trudno o chwilę wolnego czasu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mahda404 Posted September 22, 2015 Report Share Posted September 22, 2015 Cześć,też piszę Vectorem i miałam podobny problem zakup tłoczka był najlepszym rozwiązaniem w moim wypadku, bo nie ukrywajmy że naboje od parkera swoje kosztują a przy moim pisaniu to jeden wystarczał na max tydzień Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bler Posted September 22, 2015 Author Report Share Posted September 22, 2015 Zgadza się, 8-10 złotych (zależy który sklep) za 5 szt. to dużo. Taniej na allegro można wyhaczyć za 6 złotych. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts